Jos et ole enää varma mitä kuivakaapin ylähyllyllä tai pakastimen uumenissa on, saattaa olla korkea aika suursiivoukselle.
Useimmilla meistä ei ole täysin kattavaa mielikuvaa siitä, mitä kaikkea keittiön kaapeissa oikeasti on – varsinkaan siellä hankalanmuotoisen kaapin ylimmällä hyllyllä, jonne pitää hieman varpistaa.
Silloin tällöin kannattaa toteuttaa suursiivous, jotta keittiön aarteet eivät ennätä mennä vanhaksi, ja jotta et turhaan hamstraa alennuksesta sitä seitsemättä purkkia tomaattimurskaa.
Mausteet
Mausteet eivät välttämättä pilaannu, mutta ne menettävät ajan kanssa makuaan, eli eivät varsinaisesti hoida enää hommaansa.
Jos siis olet viisi vuotta sitten ostanut jotain tiettyä ruokaa varten mausteen, jota et ole sittemmin käyttänyt, kannattaa testata, onko mauste enää entisessä iskussaan. Riippuen mausteesta, ne kestävät yleensä 3–4 vuotta täysin käyttökelpoisina.
Laita siis riviin vähemmän käytetyt mausteet ja maistele, onko niistä ajanut jo aika ohi.
Hillot, hyytelöt ja säilykkeet
Kaikki ruoka-aineet, joiden valmistuksessa on käytetty paljon sokeria tai suolaa, säilyvät yleisesti ottaen pitkään. Näitä ovat muun muassa erilaiset hillot, hunaja ja suolakurkut. Hillot säilyttävät arominsa parhaiten viileässä.
Vaikka hillot ja säilykkeet todennäköisesti säilyvätkin huomattavasti kauemmin kuin parasta ennen -päivämäärä antaisi ymmärtää, kannattaa ne aika ajoin vähintäänkin inventoida ja tarkastaa jääkaapin perällä olevien avattujen säilykkeiden kunto.
Hillopurkit, joiden pintaan on kehittynyt epämääräistä kasvustoa kuuluvat ehdottomasti roskiin, mutta ne purkit, joissa on noin sentin verran käyttökelpoista tavaraa pohjalla, kannattaa sijoitella eturiviin, jotta ne tulevat vihdoin käytettyä ja saat jääkaappiin kaivattua lisätilaa.
Jauhot, sokerit ja leivontatarvikkeet
Suomalaisten leivontabuumi lähti vuonna 2020 todelliseen nousuun ja jauhojen sekä muiden leivontatarvikkeiden myynti kasvoi selvästi. Jos oma leivontaintosi on jo hiipunut, mutta kaappi pursuilee edelleen jauhoja ja muita leivontatarvikkeita, kannattaa tarkistaa niiden kunto.
Ruokatieto-sivuston mukaan jauhot säilyvät noin kuusi kuukautta, hiutaleet kymmenen kuukautta ja pastatuotteet ja riisi noin vuoden ajan. Jos tuotteet kuitenkin näyttävät ja tuoksuvat normaalilta, niitä voi käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, luottaen omaan aistinvaraiseen arvioonsa.
Ajan myötä jauhoihin tulee vanhentunut tunkkainen haju ja maku, joka viestii siitä, että ne kannattaa jo suosiolla heittää pois.
Koska bakteerit eivät viihdy sokerissa, se voi säilyä loputtomiin. Pidä kuitenkin sokeri suljetussa pussissa tai astiassa, jotta se pysyy kuivana eikä kovetu tai paakkuunnu.
Pakastimen aarteet
Vaikka säilytysolosuhteet olisivat täydelliset, ruoat eivät säily ikuisesti pakkasessa.
Esimerkiksi pulla säilyy pakkasessa puolesta vuodesta vuoteen, mutta ruisleipä vain yhdestä kuukaudesta kolmeen. Jauhelihaakaan ei suositella säilyttämään pakkasessa kuin kahdesta kolmeen kuukautta.
Marjat sen sijaan säilyvät pakkasessa hyvinkin yli vuoden, mutta ahkeran marjastajan kannattaa käyttää edelliskauden marjat ennen seuraavien pakastamista.
Kattavamman säilyvyystaulukon löydät esimerkiksi täältä.
Leikkuulaudat
Koska vaihdoit viimeksi leikkuulautasi? Jos et ole enää edse ihan varma ja nykyinen lautasi on hyvin naarmuinen, voi olla aika investoida uuteen.
Bakteerit nimittäin viihtyvät erinomaisen hyvin pienissäkin uurteissa. Puista leikkuulautaa voi huoltaa ja hioa, mutta naarmuuntunut muovinen leikkuulauta kannattaa hävittää samantien. Leikkuulauta tulisi muutenkin vaihtaa uuteen puolen vuoden välein.
Asiantuntijat suosittelevat, että lihalle, kasviksille, raa'alle ruoalle, kypsennetylle ruoalle ja leivälle olisi kaikille omat leikkuulautansa.
Leikkuulauta kannattaa puhdistaa kuumalla vedellä ja pesuaineella, perusteellisesti harjalla hangaten. Konepesussa leikkuulautaan saattaa jäädä bakteereja.
Hankaussienet ja rätit
Vaikka vaihtaisit tiskirättejä ja -sieniä mielestäsi useinkin, se ei todennäköisesti silti ole riittävän usein.
Tiskirätit voivat olla jopa suorastaan bakteeripommeja. Tiskirätti tulisi huuhdella lämpimällä vedellä joka kättökerran jälkeen ja pestä aika ajoin pesukoneessa, mieluusti vähintään 60 asteessa.
– Aina ennen kuin heittää pois, niin kannattaa miettiä, saisiko siitä vielä pesemällä käyttökelpoisen. Kyllä sen nyt aika hyvin näkee ja haistaa, milloin tiskirätti alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt, Marttaliiton kodinhoidon neuvonnan johtaja Teija Jerkku kommentoi MTV Uutisille lokakuussa.
Lähteet: Delish, Ruokatieto, MTV Uutisten arkistot
Lue myös: Näyttääkö sinun jääkaapissasi samalta kuin kuvassa? Tarkista tästä, säilytätkö ruokia ja juomia oikein
Videolla vinkki saksien terottamiseen:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.