Suomalaisvalmistaja selvitti pakastetuotteiden suosiota ja käyttötapoja. Pakastekasviksien ravintoarvoihin liittyy myös yleinen harhaluulo.
Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, ruoan kallistuminen on näkynyt viime kuukausien aikana suomalaisten ostosvalinnoissa.
Helmikuussa kerrottiin, että esimerkiksi vihannesten ja hedelmien myynti on laskenut merkittävästi sekä K- että S-ryhmän kaupoissa. Rajuinta lasku on ollut muun muassa kurkussa, tomaatissa ja salaatissa, joissa hinnannousu on ollut poikkeuksellisen suurta.
Maaliskuun alussa vinkkejä edullisempiin ruokavalintoihin antoivat Huomenta Suomen haastattelussa Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen ja Terveystalon ravitsemusterapeutti Mari Aalto. Aalto vinkkasi ohjelmassa edulliset korvikkeet kurkulle ja tomaatille, ja muistutti myös näppärästä säästövinkistä.
– Pakastevihannekset ovat nyt jopa edullisempia kuin tuoreet, joten niitä ei kannata unohtaa.
Pakastekasvikset erityisesti nuorten suosiossa
Ovatko suomalaiset nyt siis siirtyneet pakastelaareille kasviksia hamuamaan? Suomalainen pakastetuotevalmistaja Apetit selvitti tuoreessa kyselytutkimuksessaan pakastekasvisten kulutustottumuksia ja käyttötapoja.
Tutkimuksessa selvisi, että noin joka kolmas ostaa pakastekasviksia jokaisella kauppareissullaan. Ahkerimpia pakastekasvisten ostajia ovat 18–24-vuotiaat nuoret aikuiset. Puolet heistä ilmoittaa ostavansa pakastekasviksia lähes joka kerta, kun ruokaostoksia tehdään.
Apetitin pakastekasviskyselyn tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä helmikuussa 2023. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75 -vuotiaat, pakastekasviksia vähintään muutaman kerran vuodessa ostavat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.
Pakastekasviksilla on suomalaisten keittiöissä erityinen rooli ruoanlaiton helpottajana ja apuna lisäämään kasvisten käyttöä ruokavaliossa. Tästä on vähintään melko samaa mieltä peräti 89 prosenttia suomalaisista.
Lue myös: Ruokaa halvemmalla: Suomalaisilla on nyt selvät säästökeinot – "Vaikutukset näkyvät lompakossa heti"
Käyttöä lisätty viime vuosien aikana
Tiesitkö, että suomalaiset pakasteherneet ovat myös vientituote?Apetit
Apetitin vihannespakasteiden brändi- ja tuoteryhmäpäällikkö Nina Dahlbergin mukaan yli puolet suomalaisista kertoi tutkimuksessa lisänneensä pakastekasviksien käyttöä viime vuosien aikana.
– Useimmiten käytetyimpiä pakastekasviksia ovat erilaiset vihannessekoitukset. Myös perunapakasteet, keittokasvikset ja wokvihannekset ovat hyvin suosittuja. Pakastekasviksien käyttö on Suomessa melko vakiintunutta, vaikkakin vähäisempää kuin esimerkiksi Ruotsissa, Dahlberg sanoo Apetitin tiedotteessa.
Yli puolella vastaajista pakastekasviksien valintaan on vaikuttanut ylimääräisen biojätteen ja toisaalta ruokahävikin vähentäminen.
Pakastekasvisten osto- ja käyttötiheys jakaa suomalaiset. Hieman yli 40 prosenttia ostaa pakastimeen kerralla suurempia määriä kasviksia, kun taas vajaa puolet suomalaisista käyttää pääosin ostamansa kasvikset välittömästi.
Tuoreiden ja pakasteiden yhdistelmäkin toimii
Apetitin julkisten asiakkaiden avainasiakaspäällikkö Tuula Korkalainen kertoo MTV Uutisille, että kuluttajat hakevat nyt kasvisvaihtoehtoja, ja kyseessä on yleinen trendi maailmantilanteenkin myötä.
– Pakasteet ovat monelle helppoja hätävararuokia. Ravintola-alalla ne puolestaan helpottavat työtä, kun ei välttämättä riitä käsipareja, Korkalainen sanoo.
Apetitilla on myös viime aikoina kehitelty uudenlaisia reseptejä, joissa yhdistellään sekaisin tuoreita- ja pakastekasviksia.
– Esimerkiksi vihannespakasteita ja edullisia tuoreita kaaleja yhdistelemällä saadaan vaihtelua. Näin saadaan myös ympäri vuoden kotimaisia tuotteita lautaselle ja hinta on tasaisempi.
Lue myös: Elintarvikkeita myydään nyt "uloskantohintaan" – ruokakaupat suostuivat kuukausien jättialeen Ranskassa
Pakastekasvisten ravintoarvoihin liittyy sitkeä harhaluulo
Apetitin viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Miika Kemilän mukaan kuluttajia mietityttää usein pakastekasvisten ravintoarvojen säilyvyys. Monet uskovat, että pakastekasviksista ovat haihtuneet kaikki hyvät ravintoaineet ja vitamiinit.
– Teollinen pakastusprosessi on erittäin nopea, jonka ansiosta ravinteet todella säilyvät hyvin kasviksissa, Kemilä sanoo.
Erityisasiantuntija Heli Reinivuo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kertoi vuonna 2019 Yhteishyvä-lehdessä, että talvikaudella pitkään varastoiduissa kasviksissa on tyypillisesti vähemmän C-vitamiinia kuin vastaavissa teollisesti pakastetuissa kasviksissa.
Apetit on teettänyt myös ravintoarvoja vertailevan selvityksen yksittäisille pakastekasviksille ja vastaaville tuoretuotteille. Selvityksessä olleilla kasviksilla erityisesti pinaatti ja porkkana säilyttivät pakastuksessa ravinteikkaat ominaisuutensa tuoreita verrokkejaan paremmin.