Viinin kohtuukäytön terveyshyödyistä on puhuttu jo vuosia, mutta tutkimusten mukaan myös oluenjuonnilla voi saavuttaa vastaavia terveyshyötyjä – kunhan sitä nauttii kohtuudella.
Tutkimusten mukaan kohtuullisesti olutta tai muuta alkoholipitoista juomaa kuluttavilla saattaa olla pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja dementiaan. Myös kokonaiskuolleisuus on pienempi kuin täysraittiilla.
– Usein ajatellaan, että alkoholijuomat kasvattavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta totuus on, että yksi tai kaksi alkoholijuomaa päivässä voi päinvastoin vähentää riskiä sairastua, sanoo professori Arne Astrup, joka toimii ravitsemuksen ja liikunnan ja urheilun osaston johtajana Kööpenhaminan yliopistossa.
– Oluen kohtuullisella käytöllä voi olla myös positiivisia vaikutuksia ylipäätään elinajanodotteeseen, sillä verrattuna raittiuteen, kohtuullinen oluenkulutus vähentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin
Terveyshyötyjä vain kohtuukäyttäjillä
Tärkeintä on kuitenkin pitää kulutus kohtuudessa, ja nauttia olutta vain 1–2 annosta päivässä. Jos nauttii koko viikon kulutuksen kerralla, ei terveyshyötyjä saavuteta. Suurkulutuksesta on ainoastaan haittaa.
Astrupin mukaan terveyshyödyt ovat suurempia heillä, joilla on valmiiksi kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Esimerkiksi tupakoivilla ja ylipainoisilla kohtuukäytön hyödyt näkyvät selvemmin kuin ei-tupakoivilla normaalipainoisilla.
Jos riski sairastua sydänsairauksiin on pieni, oluenjuonnin aloittamisesta ei ole merkittävää hyötyä.
Kohtuukäytön terveysvaikutukset ovat suurimpia, jos juomana on olutta tai viiniä. Väkevien alkoholijuomien kohdalla tutkimuksissa ei ole havaittu yhtä vahvaa näyttöä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.