Syömme hiljalleen pakastinta tyhjäksi kesää varten. Nyt vuorossa oli katkaravut. Toiveena jotain ranskalaista. Surffailin läpi kirjoja ja nettiä ja löysin minulle uuden klassikkoreseptin, pastiksessa kypsennetyt katkaravut. Ja kuin sattumalta kaapissa odotti korkkaamaton litrainen pastisleka. Mikä mainio tekosyy kokin aperitiiviin!
Oikeammin ruoka on jättikatkiksia pastiskermassa. Jättikatkaravuista olen luopunut kokonaan niiden epäeettisen kalastusmetodin takia. Sushipaikoissa niitä tulee syötyä vahingossa ihan tarpeeksi. Sinänsä sääli, koska rakastan niiden lihaisaa rakennetta ja lempeän merellistä makua. MSC-sertifioituja peruskatkiksia saa jo laajalti, joten liikaa ei tarvitse surkutella oman hedonisminsa perään.
Annos toimii parhaiten alkuruokana, mutta kun olimme syöneet alkuun sipulikeittoa ja leiponeet kylkeen tuoretta leipää ja tehneet salaattia, riitti safkasta pääruoaksikin.
VINKKI! Jos käytät jättikatkarapuja, paista niitä pannulla heti valkosipulin jälkeen.
Pastis-katkaravut
2-4 hlölle
150-200 g katkarapuja
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
2 rkl pastista
1 dl kermaa
100 g voita
ruohosipulia, hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle oliiviöljyä ja kuullota valkosipulia pari minuuttia. Ota pannu pois liedeltä ja lorauta mukaan pastis. Ole varovainen, turhan kuumalla pannulla alkoholi voi syttyä. Pidä kansi tms. lähettyvillä. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna poreilla hiljakseen, kunnes soosia on puolet jäljellä. Lisää voi ja sekoita. Lisää katkaravut ja anna kypsyä pari minuuttia. Annostele lautasille ja ripottele päälle ruohosipulia.