Porkkanatutkimus osoitti, kuinka helposti ravinnosta voisi saada lisää terveyshyötyjä

pikkuporkkanoita kulhossa
Porkkanaa kannattaa napostella. Shutterstock

Kesällä esitellyssä amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että pikkuporkkanoiden syöminen kolmesti viikossa lisäsi merkittävästi karotenoiden määrää nuorten aikuisten ihossa.

Vihannesten syömisellä on todettu olevan monenlaisia terveyshyötyjä. CNN nostaa artikkelissaan esille pikkuporkkanat, joiden napostelu on helppo tapa parantaa terveyttä.

Pikkuporkkanatutkimus

Kolme annosta pikkuporkkanoita viikossa voi lisätä merkittävästi porkkanoista saatavien tärkeiden ravintoaineiden määrää. 

Tämä käy ilmi uudesta tutkimuksesta, joka esiteltiin 30. kesäkuuta Yhdysvaltain Chicagossa järjestetyssä Nutrition 2024 -tapahtumassa. Kyseessä on paikallisen American Society for Nutrition -ravitsemusasiantuntijajärjestön vuosikokous.

Eräiden tutkimushavaintojen perusteella amerikkalaiset eivät syö tarpeeksi vihanneksia. Niinpä tutkija Mary Harper Simmons kollegoineen halusi selvittää, mikä olisi helppo tapa lisätä vihannesten viikottaista saantia. 

Simmons on ravitsemustieteen jatko-opiskelija Samfordin yliopistossa Alabamassa.

– Haluaisin todella näyttää ihmisille, että terveyttä voi parantaa pienillä yksinkertaisilla muutoksilla... Ei ole pakko tehdä yhtä rajua muutosta yhdessä yössä, hän kertoo CNN:lle.

Tässä tutkimuksessa yhdellä annoksella pikkuporkkanoita tarkoitettiin 8–12 babyporkkanaa. Tutkijoiden mukaan tämä määrää vastaa noin 100 grammaa.

Neljä ryhmää nuoria aikuisia

Tutkimuksessa tarkasteltiin 60 nuorta aikuista, jotka jaettiin kolmeen ryhmään: Osa söi porkkanoita kolmesti viikossa. 

Toiset eivät syöneet niitä ollenkaan vaan käyttivät sen sijaan monivitamiinilisää.  Yksi ryhmä puolestaan söi sekä porkkanoita että monivitamiinilisää.

Kontrolliryhmään kuuluvat eivät syöneet porkkanoita eivätkä käyttäneet ravintolisiä.

Neljän viikon päästä havaittiin, että pelkästään porkkanoita syöneiden ihossa oli 10,8 prosenttia enemmän karotenoideja. 

Tutkimusta koskevassa lehdistötiedotteessa muistutetaan, että tässä vaiheessa havainnot ovat alustavia. Vaikka asiantuntijakomitea on valinnut kaikki tilaisuudessa esitellyt tutkimukset, ei tämä ole vielä ilmestynyt vertaisarvioidussa julkaisussa.

Karotenoidit

Amerikkalainen lääketieteellinen tutkimuskeskus Cleveland Clinic kertoo, että karotenoidit ovat luonnon antioksidantteja. Niillä on havaittu olevan monenlaisia terveyshyötyjä, kuten tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Karotenoidit toimivat kasvikunnan tuotteissa hapettumista ehkäisevinä yhdisteinä ja väriaineina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietokanta. Osa karotenoideista, kuten beetakaroteeni, toimii A-vitamiinin esiasteina, kertoo Terveyskirjasto Duodecim.

A-vitamiini on tärkeää sydämen, keuhkojen ja muiden elinten terveyden kannalta ja on mukana tukemassa kehon toimintaa, kertoo Yhdysvaltain terveysvirasto, National Institutes of Health

Alla olevalla videolla ravitsemusterapeutti nimeää seikan, jota harva tulee ajatelleeksi liittyen ruokahaluttomuuteen helteellä. Juttu jatkuu videon alla.

Helle voi viedä ruokahalun, mutta tulitko ajatelleeksi tätä seikkaa ruokahaluttomuudesta helteellä? 0:40
Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen.

Havainto monivitamiineista

Tutkijat tekivät erään toisenkin havainnon: Pelkästään monivitamiinivalmisteita syöneillä karotenoiditasot eivät muuttuneet, vaikka monivitamiinivalmisteet sisälsivät samaa karotenoidia kuin porkkanat.

Sen sijaan sekä porkkanoita että lisäravinteita syöneille näytti seuraavan eniten hyötyjä, sillä heidän ihonsa karotenoidipitoisuus nousi 21,6 prosenttia.

– Ihmiset saattavat ajatella, että riittää, kun syön monivitamiineja, mutta se ei yksinään lisännyt karotenoidien kertymistä. Sitä näytti lisäävän yhdistelmä, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Suresh Mathews CNN:lle.

Mathews työskentelee ravitsemustieteen laitoksen professorina Samfordin yliopistossa.

Hän on sitä mieltä, että ruoka ensin -ajattelu toimii aina. 

Toisaalta hän lisää, että joillekin ruoan ja lisäravinteiden yhdistelmällä näyttäisi olevan suurempi vaikutus. Tämä pätee hänen mukaansa esimerkiksi heihin, joiden mahdollisuudet hyödyntää pelkästään ruokaa ravintoaineiden lähteenä on rajallinen.

Vihanneksia kannattaa syödä

Ravitsemustieteen tutkija Sander Kersten amerikkalaisesta Cornellin yliopistosta kertoo CNN:lle, että suuri vihannesten määrä on yhdistetty myönteisiin terveysvaikutuksiin. Kersten ei ollut mukana tämän tutkimuksen teossa.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan vihannesten syöminen voi auttaa ehkäisemään sydänsairauksia, eräitä syöpiä, diabetesta ja lihavuutta.

Kerstenin mukaan porkkanat ja muut oranssin ja punaisen sävyiset vihannekset, kuten kurpitsa ja bataatti, ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että niissä on runsaasti beetakaroteenia

Myös eräät lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, sisältävät runsaasti beetakaroteenia, hän lisäsi.

Katso myös video: Henri Alénilla on hämmentävä tapa pilkkoa porkkanat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.