Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Rypsi vai rapsi – tiedätkö, miten öljyt eroavat toisistaan?

öljy
Tunnetko rypsin ja rapsin eron?Shutterstock
Julkaistu 15.07.2015 15:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kauppojen hyllyiltä löytyy laaja valikoima rypsi- ja rapsiöljyjä, sekä tavallisia että kylmäpuristettuja versioita. Tiedätkö miten nämä öljyt eroavat toisistaan?

Öljyjen valinta voi tuottaa vaikeuksia, sillä kauppojen hyllyt notkuvat mitä erilaisempia öljyjä. Päänvaivaa tuottaa etenkin valinta rypsi- ja rapsiöljyjen välillä. Kumpi tuotteista kannattaa valita? 

Rypsi viihtyy pohjoisessa

Rypsi ja rapsi ovat molemmat keltakukkaisia öljykasveja, mutta ne eroavat toisistaan sekä alkuperältään sekä kasvuolosuhteiltaan.

Rypsi on nauriin alalaji, joka menestyy hyvin Suomen pohjoisilla pelloilla. Se onkin Suomen tärkein ja viljellyin öljykasvi. 

Rapsi on puolestaan lantun alalaji, jonka viljely rajoittuu aivan eteläisimpään Suomeen. Pitkän kasvukauden omaava rapsi on Keski-Euroopassa yleisesti viljelty öljykasvi.

Rapsin viljely on ollut kasvussa EU:n torjunta-aine-kiellon vuoksi. Kielto on nimittäin tuonut haasteita rypsin viljelyyn. 

Samankaltaiset ominaisuudet

Ulkonäöltään näitä kasveja voi olla vaikea erottaa toisistaan. Eron huomaa parhaiten kukinnan aikaan. Rypsi avaa ensimmäisenä ylimmät kukkansa, rapsi puolestaan alimmat.

Ravintoarvoiltaan nämä öljyt eivät juuri eroa toisistaan. Öljyt ovat samankaltaisia myös maultaan, sekä ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan. Käytännössä ei ole siis merkitystä kumman öljyistä valitset.  

Suurin osa molempien öljyjen rasvasta on pehmeää, kerta- ja monityydyttymätöntä rasvaa. Molemmat öljyt sisältävät myös runsaasti omega-3-rasvahappoja. 

Kylmäpuristettu öljy maukkaampaa

Rypsiöljystä löytyy lisäksi kylmäpuristettu versio. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että öljyn valmistuksessa lämpötila ei nouse yli 40-asteeseen. Öljyn erottelu siemenistä tapahtuu siis tavallista öljynvalmistusta hellävaraisemmin.

Ravintoarvoltaan kylmäpuristettu ei eroa tavallisesta öljystä, mutta muita eroja löytyy. Kylmäpuristettua öljyä ei puhdisteta tavallisen öljyn tapaan, minka vuoksi siihen jää hieman enemmän maku- ja väriaineita. Kylmäpuristettu öljy onkin vahvemman makuista, mutta ei kestä kovin hyvin korkeita lämpötiloja.

Näiden ominaisuuksiensa vuoksi kylmäpuristettu öljy sopiikin käytettäväksi ennen kaikkea kylmiin ruokiin, kuten salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin.

LUE MYÖS KEVENTÄJIEN-SIVUILTA: Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

Lähteet: Ruokatieto, Tiede-lehti 

Tuoreimmat aiheesta

Makuja