Hernesesonki on nyt parhaimmillaan. Tuore herne on minulle jossain määrin vieras raaka-aine, koska ne eivät ole liiemmin ehtineet lautaselle asti. Halusin tehdä siihen muutoksen ja väsäsin niiden pohjalle risoton.
Mielestäni tärkeintä tuoreiden herneiden käsittelyssä on säilyttää niiden upea raikas väri. Ne muuttuvat helposti ruskehtavaksi liikaa kypsennettäessä. Toisaalta ne vaativat myös tarpeeksi pitkää haudutusta, jotta ovat tarpeeksi pehmeitä. Eli ydinasia on juuri oikeanlainen kypsyys. Ei ole silti sekuntipeliä. Herneiden perinteinen ystäväyrtti on minttu. Hukumme tänäkin vuonna tuohon mainioon puutarhan tuoksupuskaan, joten otin sitä mukaan. Makusävyksi kouraan tarttui myös basilikaa. Kruunuksi päälle katkarapuja. Halusin risotosta kunnolla vihreän, joten tein aluksi herne-yrttiliemen, jolla kypsensin riisin. Kesäistä, maukasta sesonkiruokaa, kuten myös kantarellirisotto ja mansikka-limoncellorisotto. Homma hoituu toki pakasteherneistäkin sesongin loputtua.
VINKKI! Herne-yrttiliemi toimii myös alkukeittona. Tiputa lopussa sekaan ehjät herneet rakennetta ja näköä tuomaan. Voit raastaa päälle parmesaania tai tiputtaa joukkoon katkarapuja (ei mielellään molempia).
VINKKI 2! Hernepalkojen aukaisu ja kaavinta on tylsää puuhaa, joten valjasta mukaan apuvoimia (esim. lapsia).
Yrttinen herne-katkarapurisotto
4 hlölle alku- tai väliruoaksi
Liemi:
3 dl kuorittuja herneitä
2 salottisipulia, hienonnettuna
1 l kasvislientä
nippu tuoretta minttua, lehdet nypittyinä
kourallinen tuoretta basilikaa, lehdet nypittyinä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Kuumenna pienehkö kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle oliiviöljyä. Kippaa mukaan sipulisilppu ja kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon herneet ja liemi. Kiehauta ja laske lämpöä. Laita sekaan yrtit. Anna hautua muutama minuutti. Ota noin puolet herneistä pois kattilasta ja laita sivuun. Surauta liemi sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Maista ja mausta mieleiseksi suolalla ja pippurilla.
Risotto:
2 dl risottoriisiä
1 salottisipuli, hienonnettuna
kourallinen kuorittuja katkarapuja
lasi valkoviiniä
herne-yrttilientä (kts. yllä)
50 g voita
suolaa
pippuria
Kuumenna kattila keskilämmölle. Tiputa pohjalle puolet voista. Lisää sipulisilppu ja kuullota pari minuuttia. Kaada joukkoon riisi. Kuullota riisiä, kunnes se on läpikuultavaa. Kaada sekaan valkoviini ja hämmennä, kunnes viini on haihtunut. Lisää herne-yrttilientä kauhallinen pari kerrallaan, hämmennä ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sitten seuraava kauhallinen. Kun riisi alkaa olla al dente -kypsää, sekoita joukkoon katkaravut ja liemestä sivuun otetut herneet. Kruunaa lopulla voilla. Risoton kuuluu olla valuvaa, mutta ei vetistä. Sekoita, maista ja mausta mieleiseksi. Tarjoa heti.
Ei liity reseptiin. Vain tamperelaiseen rehellisyyteen. :)