Suomalaiset ovat puhuneet: Tätä klassikkoruokaa ei enää haluta joulupöytään – syötkö sinä vielä?
Tuore tutkimus paljastaa, millaisia muutoksia suomalaiset kaipaavat joulupöydän antimiin. Kaikki vanhat klassikot eivät enää pidä pintaansa joulupöydissä.
Videolla: Kaipaatko vaihtelua jouluruokiin? Testaa joulutorttuja vohveliraudalla!
Lejoksen toteuttama Joulu on sun -tutkimus paljastaa suomalaisten kaipaavan uusia makuja joulupöytään perinteisten ruokien rinnalle. Eniten vaihtelua jouluruokailuun toivovat makeita herkkuja himoitsevat nuoret aikuiset sekä kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavat kuluttajat.
Suomalaisten joulunviettoa kartoittaneeseen kyselytutkimukseen osallistui 1055 18–75-vuotiasta vastaajaa. Tulosten valossa joulu on suomalaisille edelleen merkittävä juhla, ja neljä viidestä suomalaisesta pitää ruokaa keskeisimpänä joulutunnelman tekijänä. Samaan aikaan noin kolmannes kansasta toivoo lisää vaihtelua joulun perinteisiin ruokiin.
Eniten muutosta kaipaavat joustavaa kasvissyöntiä eli fleksitarismia noudattavat kuluttajat. Nykyiseen joulupöytään huomattavasti tyytyväisempiä ovat sekasyöjät, joista vain neljännes kaipaa uusia ruokavaihtoehtoja.Ikäryhmissä vaihtelua jouluruokailuun kaivattiin eniten 18–24-vuotiaiden joukossa, joista lähes puolet (42 prosenttia) kaipaa uusia makuja joulun ruokailuun. Vastaava luku 55–75-vuotiaiden joukossa on 25 prosenttia.
Useimmiten joulupöydän kattaukseen toivotaan uusia kasvis- ja kalaruokia sekä terveellisempiä vaihtoehtoja tavanomaisille jouluruoille. Myös kansainvälistyminen näkyy toiveissa, sillä viidennes vastaajista kaipaa jouluruokailuun uusia makuja maailmalta. Miesten ja naisten välillä eroja löytyi painotuksissa – uudet kasvisruoat vetävät keskimäärin enemmän naisia puoleensa ja miehet puolestaan kaipaavat joulupöytään uusia lihavaihtoehtoja ´.
Kiinnostavan poikkeuksen terveellisyystrendiin tekevät 18–24-vuotiaat nuoret aikuiset, joista kaksi viidestätoivoo uusia vaihtoehtoja erityisesti joulun jälkiruokiin ja makeaan herkutteluun. Heidän vastauksissaan suklaat ja konvehdit, joulutortut ja piparkakut olivat keskimääräistä tärkeämpiä.
Lipeäkala on nähnyt parhaat päivänsä – rosolli jakaa mielipiteet
Suomalaisten suosikkiruokien lisäksi tutkimuksessa selvitettiin myös ne jouluruoat, jotka suomalaisten mielestä ovat vanhanaikaisia ja kaipaisivat uudistamista 2020-luvulle. Eniten ääniä vastaajilta sai lipeäkala – vajaa kolmannes (29 prosenttia) suomalaisista pitää sitä aikansa eläneenä.
Vanhanaikaisena pidettiin myös rosollia, johon päivitystä toivoi kuudennes vastaajista. Kuitenkin vähintään yhtä suuri määrä suomalaisista pitää rosollia yhtenä tärkeimmistä joulupöydän ruoista, mikä alleviivaa rosollin roolia mieltymysten jakajana. Aikansa eläneiden jouluruokien kärkilistalle päätyivät myös maksalaatikko luumu-rusinakeitto ja -kiisseli sekä karjalanpaisti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"