Hyvä kahvi syntyy hyvästä raaka-aineesta, oikeista mittasuhteista ja jauhatuksesta, sekä puhtaasta vedestä ja keittimestä.
Vaikka makumieltymykset ovat yksilöllisiä, Johan&Nyströmin maajohtaja Lari Salomaan jokaisen kahvinjuojan tulisi kiinnittää huomiota muutamaan erittäin tärkeään seikkaan. Ensinnäkin, mittasuhteiden tulee aina olla kahvia keittäessä oikeat.
– Monesti tehdään se virhe, että lisätään pari ylimääräistä mitallista kahvia. Jos lisäät enemmän kahvia kuin pitäisi, kahvista tulee vain kitkerämpää. Jos puolestaan pistät kahvia liian vähän, se jää laihaksi ja siitä tulee vetistä, Salomaa selittää.
Voimakkaamman kahvin ystävien kannattaa Salomaan mukaan valita kaupasta voimakkaampaa, esimerkiksi tummapaahtoista kahvia.
Oikean annostelun lisäksi kahvia keittäessä tulisi Salomaan mukaan kiinnittää huomiota myös kahvin jauhatukseen sekä veden ja keittimen puhtauteen.
"Mikään keitin ei tee hyvää kahvia huonosta raaka-aineesta"
Yks yleinen myytti, jonka Salomaa haluaa kumota, liittyy kahvinkeittimiin.
– Monesti ajatellaan, että jos investoin tuhat euroa kahvinkeittimeen, saan hyvää kahvia. Et saa, ellei raaka-aine ole kunnossa, Salomaa muistuttaa.
– Mikään keitin ei tee hyvää kahvia huonosta raaka-aineesta, mutta toisaalta halpa markettikeitin voi pilata hyvänkin kahvin.
LUE MYÖS: Vuoden Barista paljastaa tyypillisen virheen kahvin juonnissa – helposti vältettävissä
Hyvän kahvin tunnistaa myös siitä, että se maistuu hyvältä myös kylmänä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että mitä lähempänä kehon lämpötilaa neste on, sitä paremmin sen maut tulevat esille. Sama ajatus toimii sekä kuumien että kylmien juomien kohdalla.
– Kahvin kanssa on sama juttu kuin oluen kanssa. Huonoa olutta ei voi juoda kuin jääkylmänä, hyvästä raaka-aineesta valmistetun oluen voi juoda myös huoneenlämpöisenä, Salomaa toteaa.