Suomalaisten arkiruokasuosikki kannattaa opetella valmistamaan itse.
Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n tilastojen mukaan yksi suomalainen perinneresepti nousee selkeästi yli muiden.
Jauhelihakastike on kiistaton ykkönen
Kun suomalaisilta kysyttiin, kuinka usein jauhelihakastiketta tulee syötyä, kertoi peräti 44 prosenttia herkuttelevansa jauhelihakastiketta 2–3 kertaa kuukaudessa. Kaikista kyselyyn valituista, Suomessa nautituista arkiruoista jauhelihakastike oli suosionsa puolesta kiistaton ykkönen.
Suomalaisista 20–29-vuotiaista 39 prosenttia kertoi syövänsä jauhelihakastiketta kahdesta kolmeen kertaa kuukaudessa. Yli 60-vuotiaiden vastaajien joukossa vastaava luku oli 38 prosenttia.
Osaatko valmistaa perinteisen jauhelihakastikkeen?
Jauhelihakastikkeen valmistus jakaa Suomessa mielipiteitä. Ydinkysymys on monen mielestä se, että tulisiko klassikkokastike valmistaa tomaattikastikkeeseen vai ruskeakastike-pohjalla.
Oli oma suosikkisi sitten tomaattikastikkeeseen valmistettu jauhelihakastike tai perinteinen ruskeakastike-versio, olisi jokaisen kotikokin hyvä osata valmistaa suomalaisten arkiruokien kiistaton ykkönen.
Ruskea jauhelihakastike
1 rasia sika-nauta jauhelihaa
1 kpl sipulia kuutioituna
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä kuumennettuna
2 rkl soijaa tai hieman suolaa
1 tl mustapippuria
Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla ja lisää loppuvaiheessa joukkoon sipulikuutiot.
Anna sipulin kuullottua pannulla hetki.
Siirrä jauheliha-sipuliseos pannulta ja sulata pannulla nokare voita. Voit myös ottaa käyttöön kattilan.
Lisää voin joukkoon vehnäjauhot ja anna jauhojen ruskistua koko ajan hyvin.
Kaada kuuma lihaliemi seoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Anna jauhon kypsyä muutama minuutti ja lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos.
Mausta soijakastikkeella tai suolalla ja mustapippurilla.
Anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkista vielä maku ja suolan määrä.
Resepti: Hookoo.fi
***
0:34