Piparit ja joulu kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta vaihtelun vuoksi piparitaikinaakin on lupa tuunata!
Tuoreen leivontakirjan Makeaa joulua (readme.fi) äiti, Liisa Westerberg suosittelee lämpimästi kokeilemaan kahden maun piparkakkujen reseptiä. Vaalean, perinteisemmän taikinan rinnalle näihin moderneihin pipareihin tuodaan muun muassa lakritsin makua.
– Hauskoissa kahden maun piparkakuissa maistuu inkivääri ja lakritsi. Molempia taikinoita voi käyttää myös erikseen, Westerberg vinkkaa kirjassaan.
Kokeile rohkeasti!
Kahden maun piparkakut
Vaalea taikina
200 g voita
1 dl vaaleaa siirappia
2,5 dl sokeria
1,5 tl inkivääriä
2 kananmunaa
1 tl soodaa
8,5 dl vehnäjauhoja
Lakritsitaikina
200 g voita
1 dl muscovadosiirappia
2,5 dl sokeria
2 tl lakritsijauhetta
2 kananmunaa
1 tl soodaa
8,5 dl vehnäjauhoja
Valmista taikinat omissa kattiloissaan. Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattiloissa. Anna seosten jäähtyä ja lisää joukkoon munat. Lisää sooda vehnäjauhoihin ja lisää siirappiseoksiin. Anan taikinoiden asettua jääkaapissa yön yli.
Kauli taikinoista ohuet levyt ja ota piparkakkumuotilla paloja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ota pienemmällä muotilla piparkakuista paloja ja vaihtele paloja tummien ja vaaleiden piparkakkujen välillä. Paista piparkakut 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi (5-8 minuuttia).
Lähde: Liisa Westerberg: Makeaa joulua (readme.fi)