Hapanjuurileipä on tuote, joka sopii monelle, jolle tavallinen leipä tuottaa vatsavaivoja tai muita oireita. Tästä asiasta on vakuuttunut itseoppinut juurileipuri, joka toivoo, että yhä useampi suomalainen löytäisi hapanjuurileivän hyödyt.
Leipuri paljastaa videolla niksejä leivän leipomiseen.
Leipävallankumous-kirjan vastikään julkaisseen Eliisa Kuuselan mukaan hapanjuureen leivottu leipä sopii monesti myös niille, jotka eivät tavallista leipää pysty nauttimaan.
– Minulla oli ennen vatsan turvotusta ja kaikkea mahdollista, ja olin vakuuttunut siitä, että minulla oli gluteeniyliherkkyys. Sitten löysin leivän, jota pystyin syömään, itseoppinut juurileipuri Kuusela kertoo hetkestä,, jolloin hän niin sanotusti haksahti juurileivän pariin.
Leivän ravinteet eivät välttämättä imeydy
Sen lisäksi, että hapanjuurileipä on vatsaystävällinen, se on Kuuselan mukaan myös nopeasti leivottua leipää terveellisempi vaihtoehto.
Yksi syy hapanjuurileivän terveellisyyteen liittyy viljan sisältämään luontaiseen suoja-aineeseen, fytiinihappoon. Fytiinihappo suojelee viljaa tuholaisilta, mutta samalla se myös kapseloi ravintoaineet viljan sisälle.
– Ensinnäkin, fytiinihappo alkaa ärsyttää vatsaa, sillä vilja on sitä mieltä, että älä syö minua. Se vaan halua jatkaa sieltä pois.
– Lisäksi ravinteet eivät pääse imeytymään. Vaikka pussissa lukisi, että leipä sisältäisi mitä, ravinteet eivät välttämättä imeydy, sillä ne ovat leivässä siinä muodossa, että niiden ei ole tarkoituskaan imeytyä, Kuusela selittää.
Toisin on kuitenkin hapanjuurileivän kanssa. Hapanjuuri käynnistää taikinassa hapatusprosessin, jonka aikana maitohappobakteerit alkavat tehdä työtään happamassa ympäristössä.
LUE MYÖS: Ravintoainemäärissä hurjia eroja – tämä vilja on todellinen proteiinipommi!
Kun taikinan annetaan käydä rauhassa ajan kanssa, niin kutsuttu myllääminen tapahtuu kulhossa – toisin kuin nopeasti leivottujen leipien kohdalla.
– Tämä prosessi saa aikaan myös sen, että ravinteet imeytyvät, Kuusela kertoo.