Tässä vaiheessa on tehty tortillat ja soosit valmiiksi. Nyt on lihan vuoro. Oikeasti täytteen tekeminen täytyy aloittaa ihan ensimmäisenä. Sen hautuessa voi sitten valmistaa muut härpäkkeet. Aloitetaan chilisellä lihahöystöllä, joka mukailee chili con carnea, mutta siinä ei ole papuja.
Maku saa olla tulinen, ehkä jopa omalle maulle sykäyksen verran liian tulinen, koska hedelmäinen guacamole tai mangosalsa yhdessä tortillan kanssa hillitsee tulisuutta yllättävän paljon, mutta tyylikkäällä tavalla. Maistele toki pitkin haudutusta, ettei tule yllätyksiä. Intiaanisokeri pyöristää tarvittaessa makua.
Reseptin pohja on Jonas Crambyn Texmex alusta alkaen -kirjasta, mutta säädin reseptiä hiukan suoraviivaisemmaksi ilman chili-hifistelyjä. Chipotlet, anchot ja muut tarkat laadut voisi pelästyttää meitä peruskaupoissakävijöitä.
Chilinen lihahöystö
4-8 hlölle riippuen fiesta-tarjoilusta
n. 1 kg naudan lapaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 kokonainen valkosipuli, hienonnettuna
chilirouhetta maun mukaan
kasviöljyä
1 rkl chilijauhetta
2 tl juustokuminaa
2 tl korianterinsiemeniä, hienonnettuna
2 tl kuivattua oreganoa
1 rkl sokeria tai hunajaa
1-2 tuoretta chiliä, hienonnettuna
3 dl lager-olutta
1 lihaliemikuutio
suolaa
pippuria
Pilko lapa kuutioiksi. Mausta palat suolalla ja pippurilla. Ripottele lihan päälle hiukan vehnäjauhoja. Kuumenna iso kannellinen paistinpannu tai kattila ja kaada pohjalle hiukan öljyä. Ripottele mukaan hiukan chilirouhetta. Ruskista liha osissa ja laita paistetut lihat sivuun. Kuullota valkosipulisilppu. Laita lihakuutiot pannulle tai kattilaan ja ripottele päälle mausteet. Lisää chilisilppu (tai osa, jos haluat tarkkailla tulisuutta). Lisää olut ja lihaliemikuutio. Nestettä tulisi olla juuri sen verran, että lihat peittyvät. Hauduta kannen alla 3-4 tuntia tai kunnes liha alkaa hajota käsiin. Tarjoa tortillojen välissä esim. guacamolen ja/tai mangosalsan kera.