On varmaan käynyt selväksi, että olen vahvasti kallellaan italialaiseen keittiöön. Siihen on selkeä syy. Yksinkertainen, mutta tarkka tekniikka ja ensiluokkaiset raaka-aineet. Amatöörikokille ne lähtökohdat ovat huomattavan paljon helpommat kuin ranskalaisen keittiön tekniikkahelvettiin sukeltavalle ammattilaiselle. Toisaalta, Suomen raaka-ainetarjonta tyrmää monesti tylysti italialaisesta keittiöstä innostuneen kotikokin.
Tässä on resepti, joka on toiminut minulle pohjana koko italialaiseen keittiöön tutustumisessa. Se on alkujaan jostain muinaisesta keittokirjastani ja muuntunut vuosien saatossa "perustomaattikastikereseptiksi". Vuosienkin jälkeen tarkasteltuna se nivoo yhteen monta italialaisen keittiön ydintekijää. Tomaatilla, oliiviöljyllä, sipulilla, valkosipulilla ja basilikalla pääsee jo loistavaan alkuun. Pasta toimii loistavasti myös ilman lihaa. Kanapasta nyt sattuu olemaan suomalaisten suosikkeja, joten pakkohan siitä oli oma versiokin heittää kermaisten hirvitysten tuuraajaksi. Tässä on vaikea epäonnistua. Itse grillasin tällä kertaa kanafileet ja sain ne nätin näköiseksi annoksen päälle.
VINKKI! Kana on tässä vain lihansyöjän himoa tyydyttämässä. Pasta toimii mainiosti ilman sitäkin. Alkuruokana jopa paremmin.
Tomaattinen kanapasta
4 henkilölle
400 g broilerinfileetä
1 prk tomaattimurskaa tai purkitettuja luumutomaatteja
1 rkl tomaattipyreetä
lasillinen valkoviiniä
400 pastaa (esim. tagliatelle tai fettuccine)
2 sipulia, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
kourallinen oliiveja, kivettöminä
2 rkl kapriksia
1/2 puskaa basilikaa, lehdet revittyinä
oliiviöljyä
ripaus chilirouhetta
suolaa
pippuria
Kuumenna kattila. Lorauta sille hiukan oliiviöljyä. Paista broilerinfileet kypsäksi. Ota ne syrjään. Lisää pieni ripaus chilirouhetta (ei saa tulla tulista), silputtu sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä. Kippaa mukaan tomaattipyree ja kypsytä sitä hetki. Kaada sekaan valkoviini ja anna sen haihtua liki kokonaan. Lisää tomaattimurska ja sekoita. Laita pasta kiehumaan. Kun pasta alkaa lähestyä al dente -kypsyyttä, kippaa kastikkeeseen mukaan oliivit ja kaprikset. Pastan ollessa al dente, valuta se ja sekoita basilikasilppu kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarjoile.