Tutkijoiden yllätysväite: Kaikki ovatkin aina valmistaneet kahvia väärin – vaikuttaa makuun
Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset käyttävät kahvissaan yksinkertaisesti liikaa kahvia.
Tieteellisessä Matter-julkaisussa esitelty tuore tutkimus väittää, että ihmiset ovat jo pitkään keittäneet väärin kahvinsa. Tähän tulokseen päätyivät tutkimukseen osallistuneet tutkijat ja matemaatikot. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Fox News.
Asiantuntijoiden mukaan kahvinkeittäjät sekä kotona että kahviloissa käyttävät kahvissaan liikaa papuja ja liian hienoksi jauheuttuna, jolloin juoman mausta tulee epätasainen ja raaka-ainetta menee hukkaan. Tutkimuksessa käsiteltiin erityisesti espressokahvia.
Vähemmän papuja, karkeampi jauhatus
Tutkijoiden mukaan ihmisten tulisikin käyttää vähemmän papuja ja karkeampaa jauhatusta, jolloin kahvin mausta tulee tasaisempi ja parempi, ja hävikiltä vältytään.
– Suurin osa kahvialalla työskentelevistä käyttää hienoa jauhatusta ja paljon kahvipapuja, jolloin kahviin tulee ennalta-arvaamaton kitkeryys ja happamuus. Vaikka se kuulostaa oudolta, kokeemme ja mallinnuksemme osoittaa, että tasalaatuisempaa kahvia saa yksinkertaisesti käyttämällä vähemmän kahvipapuja ja karkeampaa jauhatusta, Oregonin yliopiston kemisti Christopher Hendon toteaa.
Tutkimuksen perusteella yhteen espressoshottiin tulisi käyttää 15 grammaa kahvia 20 gramman sijaan. Tämä johtaisi sekä taloudellisempaan että kestävämpään kahvinkulutukseen. Kahvialan ammattilaiset kuitenkin muistuttavat, että asia ei ole niin mustavalkoinen.
– Uuttamisprosessiin vaikuttaa oleellisesti kahvipavun alkuperä. Esimerkiksi kasvupaikka, kahvipavun kuoren fermentointi ja huuhteluprosessi vaikuttava kahvin maitohappotasoihin, Kettner Coffee Supplyn barista Adam Budnick sanoo.
Lähde: Fox News
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"