Mainos

Koko Suomi leipoo: Sammaloitunut kivi, Iiris

koko_suomi_leipoo_s8_eps2_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_iiris_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV OY / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.

Keksitaikina

  • 40 g voita huoneenlämpöisenä
  • 40 g fariinisokeri
  • 40 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1-2 tippaa vihreä elintarvikeväri

Choux-leivos

  • 125 ml vettä
  • 60 g voita
  • 15 g tomusokeria
  • 75 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl kaakaojauhe
  • 2 kpl kananmuna huoneenlämpöinen
  • 1 tippa musta elintarvikeväri
  • Täyte 1

Puolukkavaahto

  • 150 g puolukka (pakaste)
  • 3 rkl vettä
  • 0,25 dl hillo-marmeladisokeri
  • 1 dl kuohukerma
  • 100 g mascarpone
  • 1 rkl sokeri
  • Täyte 2

Suklaavaahto

  • 50 g tummaa suklaata
  • 1 dl kuohukerma
  • 50 g mascarpone

Valmistusohje

KEKSITAIKINA: Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon elintarvikeväri. Lisää jauhot ja sekoita. Pyörittele taikinasta käsin kiinteä pallo ja aseta kahden leivinpaperin väliin. Kauli taikina ohueksi n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen.

CHOUXTAIKINA: Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Laita vesi, voi ja tomusokeri kattilaan. Lämmitä, kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut. Ota kattila pois liedeltä ja lisää vehnäjauhot kerralla. Sekoita voimakkaasti. Laita kattila takaisin liedelle ja sekoita taikinaa miedolla lämmöllä vielä 2-3 minuuttia. Siirrä taikina leivonta kulhoon jäähtymään n. 15 minuutiksi. Vatkaa munien rakenne rikki ja vatkaa sähkövatkaimella vähitellen taikinan joukkoon. Kun taikina on sekoittunut ja kiiltävää, siirrä pursotinpussiin jossa Ø 10mm pyöreä tylla. Pursota taikinasta leivinpaperin päälle 15 kpl, halkaisijaltaan noin 5 cm:n kekoja Jätä kohoamisvaraa. Ota keksitaikina pois pakastimesta ja paina pyöreällä muotilla taikinasta 3-5 cm:n kokoisia kiekkoja. Aseta keksitaikina kiekko varovasti taikinan päälle. Paista leivoksia 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

PUOLUKKAVAAHTO: Aloita valmistamalla puolukkahillo. Laita jäiset puolukat ja vesi kattilaan. Lämmitä kunnes puolukat ovat pehmentyneet.  Paseeraa puolukat siivilän läpi takaisin kattilaan ja lisää hillo-marmeladisokeri. Kuumenna seosta 2-3 minuuttia ja siirrä sivuun jäähtymään. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää jäähtyneen puolukkahillon sekaan mascarpone ja vatkaa sekaisin. Yhdistä kermavaahto ja puolukka-mascarpone seos, laita pursotinpussiin

SUKLAAVAAHTO: Rouhi suklaa kulhoon. Lämmitä 1 dl kermaa kattilassa kiehuvan kuumaksi. Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle. Anna hetki olla ja sekoita sitten tasaiseksi. Laita jääkaappiin tai pakastimeen jäähtymään. Vatkaa kylmä suklaa-kermaseos vaahdoksi. Vatkaa sekaan mascarpone. Laita vaahto pursotinpussiin.

LEIVOSTEN TÄYTTÄMINEN: Tee jäähtyneen choux leivoksen sivuun reikä veitsellä. Pursota ensin suklaavaahtoa leivoksen pohjan päälle ja sen jälkeen puolukkavaahtoa. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!