Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Oreganonmakuiset taittopitkot

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Haluatko leipoa todella hyvää leipää? Kikka on se, että taikinaa vaivaa riittävän pitkään, 10-12 minuuttia käsin ja koneella noin puolet siitä. Silloin gluteenirihmat ehtivät venyä pitkiksi, joka saa aikaan sen, ettei leipä esimerkiksi murene.

Kolme leipää

  • 50 g hiivaa
  • 6 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • n. 15 dl erikoisvehnäjauhoa
  • 1 muna voiteluun

Valmistusohje

½ dl unikonsiemeniä koristeluun

1. Liuota hiiva 37-asteiseen veteen ja lisää siihen vaivaten muut ainekset joustavaksi taikinaksi. Alusta kunnolla. Peitä ja anna nousta 30 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikina hyvin ja jaa se kolmeen osaan. Pyöritä paloista pitkulaiset pitkot ja nosta ne kevyesti öljytylle pellille. Leikkaa syviä viiltoja pitkoihin niin, että ne hieman avautuvat. Anna nousta sen aikaa kun uuni lämpiää.

3. Penslaa pitkot vatkatulla munalla, sirottele pinnalle unikonsiemeniä ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä