Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Riimisuolattu häränrinta ja vahva kastike

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Riimisuolattu liha on kevyesti pintasuolattua. Voit keittää häränrinnan jo päivää, paria ennen tarjoilua. Pane se tuolloin painon alle jääkaappiin, niin siitä tulee helposti leikattavaa. Painoksi voit laittaa esimerkiksi leikkuulaudan ja sen päälle jotakin painavaa. Tarjoile liha kuohkean perunasoseen ja rapeiden perunalastujen kanssa.

Neljälle

  • 1 kg riimisuolattua, luutonta häränrintaa
  • 1 sipuli
  • 3 porkkanaa
  • 100 g lanttua
  • 100 g juuriselleriä
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 1 ½ tl suolaa vesilitraa kohti
  • 1 maustemitta sokeria
  • 1 pieni nippu persiljaa

Kastike

  • 1 salottisipuli
  • 2 ½ rkl voita
  • 2 ½ rkl vehnäjauhoa
  • 4 dl tummaa lihalientä
  • 2 tl tomaattipyreetä
  • ½ tl kiinalaista soijaa
  • suolaa ja valkopippuria

Valmistusohje

1. Kuori sipuli, porkkanat, lanttu ja juuriselleri. Pane kevyesti suolattu häränrinta kattilaan yhdessä juuresten, sipulin ja pippurien kanssa. Täytä kattila vedellä, niin että se juuri ja juuri peittää lihan ja lisää suola vesimäärän mukaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes liha on mureaa, noin 1 ½ - 2 tuntia. Nosta liha kattilasta, siivilöi ja säästä liemi. Jäähdytä häränrinta painon alla, mielellään ainakin yön yli.

2. Kastike: hienonna salottisipuli. Sulata voi kasarissa ja kuullota sipulisilppu siinä, mutta älä ruskista. Lisää tomaattipyree, ota kasari liedeltä ja lisää jauho. Kuumenna toisessa kattilassa lihaliemi kiehuvaksi. Nosta jauhoseoskasari takaisin liedelle ja kaada lihalientä vähitellen sekaan vatkaten. Mausta soijalla, suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen poreilla miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia, sekoittele silloin tällöin ja siivilöi lopuksi kastike.

3. Leikkaa häränrinta ½ sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lämmitä viipaleet jäljellä olevassa keitinliemessä. Tarjoile kastikkeen, perunasoseen ja perunalastujen kera.

Tuoreimmat aiheesta

Riimihärkä