Valkosipuli-tillitoast ja aioli

Grillattu tillitoast sopii erinomaisesti esimerkiksi keitetyn hummerin tai muiden rapujen kanssa. Kermainen aioli taas on hauska vaihtoehto majoneesille, klassiselle hummerin lisäkkeelle.

Neljälle

  • 8 viipaletta vaaleaa vuokaleipää
  • 1 tl sitruunamehua
  • 50 g pehmeää voita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 4 isoa tillinoksaa
  • ½ tl suolaa
  • öljyä penslaukseen

Aioli

  • 3 munankeltuaista
  • 4 dl rypsiöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl vettä
  • 1 dl ranskankermaa
  • ½ tl suolaa
  • ½ maustemittaa kajennepippuria

Valmistusohje

1. Aioli: Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Vatkaa valkosipuli, keltuaiset, ja vesi yhteen 1-2 minuutin ajan. Lisää sitten öljy ohuena nauhana voimakkaasti vispaten, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Siirrä aioli kulhoon, sekoita joukkoon ranskankerma ja mausta suolalla ja kajennella. Pane kylmään tarjoilun asti.

2. Toastin päällys: Sekoita keskenään sitruunamehu, voi ja suola, purista joukkoon valkosipulinkynsi ja sekoita. Voitele kaikki leivät voiseoksella. Irrota tillitupsut varsista ja jaa ne leipien päälle. Voitele neljä alumiinifolioarkkia öljyllä.

3. Laita vastakkain aina kaksi leipää ja aseta folioarkille, kääntele paketiksi ja paahda niitä hiiligrillin päällä 2-3 minuuttia. Voit paahtaa leivät myös voileipägrillissä tai 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Puolita leivät vinottain kolmioiksi ennen tarjoilua.

Parhaat ruokaohjelmat