Äijähenkeen grilli pirun kuumaksi ja liha tirisemään suoraan hiilien päälle. Caveman style!
Tämän kesän ruokateemani on hiiligrillaukseen perehtyminen. Grillasin ensimmäiset kuusi vuotta mökillä kaasulla ja opettelin sen kautta grillaamisen lähtökohtia. Kaasulla grillaamista vähätellään hiiligrillaajien keskuudessa aivan liikaa, mutta onhan se hiilien päällä grillaaminen monessa mielessä aivan eri juttu. Uusi The Bastard -grillini tarjoaa kaikki mahdollisuudet opetteluun. Jätän miedon lämmön bbq-savustamisen loppukesään ja keskityn aluksi perusteiden ymmärtämiseen ja lämmön säätelyyn suuremmilla asteilla.
Haluan tänä kesänä myös osoittaa, että hiiligrillillä voi tehdä ruokaa melkein päivittäin. Grillin lämmittäminen on miellyttävä ja yllättävän nopea rituaali, mitä ei koe painaessaan sytytysnappia kaasugrillissä. En ole tässä vaiheessa tsekannut opetusvideoita, vaan yrittänyt hahmottaa toiminnallisuutta käytännön kautta. Samalla toki yritän silläkin osoittaa, ettei hiiligrillaus ole niin vaikeaa ja vaivalloista kuin moni kuvittelee. Oppii ihan itsekin ja miehisesti ilman ohjekirjaa. :) Välillä tulee kädet sotkettua hiilillä, mutta mitä sitten.
CAVEMAN STYLE. Olen grillannut nyt kamano-grillillä kymmenisen kertaa ja alan päästä perille perusjutuista. Tänään päätin täräyttää grillin täysille ja paistaa lihan suoraan hiilien päällä. Sitä kutsutaan luolamiestyyliksi, caveman style. Ainoa haaste on saada grilli todella kuumaksi. Onnistuin itse saamaan aikaiseksi 350 astetta. Se riitti, mutta olisin toivonut vielä 50-100 astetta kuumempaa. Sinne pääseminen on tekniikkalaji, jota tarvii treenata. Asiaa toki auttaa, että käytettävissä on premium-hiiliä. Tarkemmin sanottuna pirun kovasta ja sen myötä suuren lämpöarvon omaavasta marabu-puusta tehtyjä Black Ranch -hiiliä. Tarkoituksena on perehtyä kesän aikana tarkemmin myös hiilien salaisuuksiin. Halpiskamaa en aio käyttää.
Hiilien päällä grillaaminen on yllättävän vähäsotkuista puuhaa. Itse hiilet kun ovat varsin puhdasta kamaa. Grilli kuumaksi, lihat päälle, lihat pois ja vetäytymään 10 minuutiksi. Nokea ei tartu lihaan nimeksikään ja sehän on puhdasta muutenkin.
Lorautin lihan päälle salsa verdeä ja höysteeksi mukaan jerk-riisiä. Näiden ohjeet Strömsö-kokki Paul Svenssonin kirjasta Paul Svensson grillaa vegeä.
Jerk-riisin ohje tulee blogiin juhannusviikolla.
PS. Tämäkin grillaushetki esiteltiin ensiksi Sivumaun Facebookissa ja Instagram Storiesissa.
Suoraan hiilien päällä grillattu entrecôte ja salsa verde
entrecôte-pihvejä, paksuudeltaan noin 3 cm
suolaa
mustapippuria
OHJE: Kuumenna hiiligrilli niin kuumaksi kuin saat. Käytä sytykkeenä sytytyspaloja, ei missään nimessä sytytysnestettä. Mausta pihvit reilusti suolalla ja pippurilla. Nosta pihvit hiilien päälle. Laita kansi kiinni. Paista 2-4 min per puoli riippuen lihan laadusta, lämmöstä ja omista mieltymyksistä. Paistoin itse 3 min per puoli, mikä oli Tammisen entrecôte-pihville ulkoisesti täydellinen, mutta nippa nappa riittävä mureudessa. Olennainen osa on ottaa liha grillistä vetäytymään folion sisään 10 minuutiksi. Leikkaa liha sentin siivuiksi ja tarjoile esim. salsa verden ja jerk-riisin kera.
Salsa Verde
3 dl
1 tomaatti
100 g tuoretta pinaattia
100 g persiljaa
2 rkl dijon-sinappia
1 dl jääkylmää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
OHJE: Sekoita tomaatti, pinaatti, persilja ja sinappi tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää kylmä öljy tehosekoittimen pyöriessä. Mausta suolalla ja pippurilla.