Jussi törmäsi mopolla rekkaan ensimmäisenä ammattikoulupäivänään: "Jouduin koko elämän opettelemaan uudestaan"

Mistä onnettomuus johtui ja millaista Jussin arki nykyisin on? Katso Jussin koko haastattelu yllä olevasta Maailmani muuttui -dokumenttisarjan jaksosta.

Jussi Vasaman maailma muuttui silmänräpäyksessä vuonna 2011, kun koulumatka tyssäsi yllättäen risteykseen Vantaalla. Opintie logistiikka-alalla ei ehtinyt edes alkaa, kun tilalle tuli varsinainen elämänkoulu. Piti opetella uudelleen puhumaan, syömään ja liikkumaan. 

Jussi Vasama, 29, oli jo pienenä poikana päättänyt, että hänestä tulisi isona rekkakuski. Ajaminen ja tavaroiden kuljettaminen kiinnosti vielä nuorena miehen alkunakin, joten oli luontevaa hakeutua opiskelemaan logistiikka-alaa.

Tuosta ensimmäisestä koulumatkasta Jussi ei nykyisin muista juuri mitään, sillä paha kolari rekan kanssa on pyyhkinyt mielestä valtaosan tapahtumista. 

– Kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä. Matkalla tuli kolari rekan kanssa, kun itse ajoin mopolla. Muistan sen, ettei kumpikaan nähnyt toistaan tulevaksi. Kaikki tapahtui niin äkkiä, ettei siinä ehtinyt mitään miettimään, kertoo Jussi MTV Uutisten dokumenttisarjassa Maailmani muuttui.

Erittäin vaikea aivovamma

Seuraavat muistikuvat Jussilla on vasta muutaman kuukauden päästä onnettomuudesta, kun hän heräsi sairaalassa.

– Ensimmäiset muistikuvat itsellä oli, että ei hitto, mitä on tapahtunut. Mä olen sairaalassa. Se oli hurjaa.

Kun rekka ja mopo törmäävät on sanomattakin selvää, että syntyy pahoja vammoja. Niin myös Jussin kohdalla. 

Hän ei pystynyt kommunikoimaan, hengittämään itsenäisesti, juurikaan liikkumaan tai esimerkiksi syömään.

– Minulle tuli erittäin vaikea aivovamma. En pystynyt liikkumaankaan ollenkaan. Makasin vain sairaalan sängyllä ja tuli hengityskatkoja. Ravinnon sain suoraan vatsaan. Jouduin koko elämän opettelemaan uudestaan, Jussi kuvaa.

Kuntoutus jatkuu edelleen

Alkoi pitkä toipumisen ja kuntoutuksen tie, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä.

Tarkemmin ottaen sairaala ja laitoskuntoutusjakso vei 318 päivää. Tämän jälkeen Jussi palasi kotiin vanhempiensa luo, jossa asuikin seuraavat yhdeksän vuotta. Viimein vuonna 2020 Jussi osti oman asunnon, johon hän pystyi yksin muuttamaan. Yksi unelma onnettomuuden jälkeen oli näin ollen saavutettu.

Tulevaisuuden suhteen on muitakin unelmia.

– Kyllä sitä varmaan kumppaniakin toivoisin. Aika yksinäistä on täällä kaksiossa asua. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo.

"Kiinnostaisi tavata kuski"

Asenne Jussilla on positiivinen ja valoisa. Hän ei ole katkera, eikä vihainen, vaikka joutuikin vakavaan onnettomuuteen. Hän itse asiassa toivoisi vielä näkevänsä henkilön, joka rekkaa ajoi tuona kohtalokkaana aamuna.

– Kiinnostaisi kyllä tavata kuskin kanssa. Jos hän näkee tämän haastattelun, niin ota vain yhteyttä. Haluaisin sanoa hänelle, että voin todella hyvin ja olen onnellisessa asemassa. Jos sinulle tuli jotain mielipahaa onnettomuudesta, niin voit olla luottavaisin mielin – eteenpäin on menty. Olen myös pahoillani tapahtuneesta, Jussi kertoo. 

Rekka-auton kuljettaja voi halutessaan ottaa yhteyttä jutun toimittajaan, jonka kautta yhteys Jussiin onnistuu. Voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen: jonna.hellgren@mtv.fi.

Kaikki Maailmani muuttui -sarjan jaksot ovat katsottavissa MTV Katsomossa.

Mistä onnettomuus johtui ja millaista Jussin arki nykyisin on? Katso Jussin koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat