Oppilashuollon tiedonkulku saatava kuntoon: "Palveluiden siirto takaisin kuntiin olisi täysin järjetöntä"

Oppilashuoltoon ei tarvita uutta organisaatiomuutosta, sanovat asiantuntijat MTV Uutisille 2:15
MTV Uutisten haastattelemat asiantuntijat kertovat, miten oppilashuoltoa pitäisi parantaa.

Oppilashuoltoon ei tarvita uutta organisaatiomuutosta, vaan tiedonkulku pitää saada kuntoon eri tahojen välillä. Tätä mieltä ovat MTV Uutisten haastattelemat asiantuntijat. Hallitus päätti kiirehtiä oppilas- ja opiskelijahuollon tilanneselvitystä tarkoituksenaan linjata sen tulevaisuudesta syksyn budjettiriihessä. 

Vantaan koulutragedia nosti jälleen oppilashuollon tilan keskusteluihin ja huolenaiheeksi. Uutta organisaatiouudistusta ei tällä erää kuitenkaan toivota.

– Hallitus on ottanut selvitykseen, pitäisikö koko oppilashuolto siirtää hyvinvointialueilta takaisin kuntiin. Tätä muutosta me eri ammattilaiset yhdessä pidämme täysin järjettömänä, toteaa nuorisolääketieteen dosentti ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtaja Silja Kosola

Kosolan pelko on tämä:

– Lasten ja nuorten palvelut heikkenevät, mikä olisi kaikkein huonoin vaihtoehto tässä tilanteessa. 

Koko pitkä haastattelu on katsottavissa tästä:

Asiantuntijat: Oppilashuollon tiedonkulku saatava kuntoon - "Palveluiden siirto takaisin kuntiin ei ratkaise ongelmia" 14:45

"Oppilashuoltoon ei tarvita uutta organisaatiomuutosta, vaan tiedonkulku pitää saada kuntoon eri tahojen välillä."

Psykologiliitto: Palveluiden saatavuus on heikkoa

Mihin se johtaisi, jos nämä palvelut siirrettäisiin takaisin kuntiin?

– Se ei ratkaisisi ongelmia. Jos suurin ongelma on se, että palveluiden saatavuus on heikkoa ja palvelut eivät toteudu lähipalveluna, pelkästään hallinnollinen siirto ei sitä ratkaise.

– Se vaatisi, että lainsäädännössä määritettäisiin, että palvelujen täytyisi toteutua lähipalveluna ja että tehtäisiin lainsäädäntöön muutokset, jotta tiedonsiirto helpottuu, tiivistää Psykologiliiton ammatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Vera Gergov

Kosola on samoilla linjoilla.

– Tieto ei missään nimessä kulje niin hyvin kuin sen pitäisi. On sekä tuen että palveluiden alikäyttöä. Ne lapset, jotka olisivat hyötyneet eri tukimuodoista, eivät pääse selvittelyihin, kun sitä ei hoksata ajoissa tarjota. 

– Toisaalta voi olla palveluiden ylikäyttöä: samasta lapsesta ollaan lapsesta monessa eri paikassa ja jokainen alkaa tehdä omalta osaltaan jotain. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Kyse on myöskin asiakas- ja potilastietojärjestelmistä.
 
– Ei niitä voi nyt yhtäkkiä kuntiin palauttaa, kun ne on juuri tuotu yhteisten leveämpien harteiden hoidettavaksi, sanoo Kosola.

Hallitus päätti kehysriihessä kiirehtiä hallitusohjelman mukaista oppilas- ja opiskelijahuollon kustannus- ja vaikuttavuusarviointia syksyn 2024 budjettiriiheen mennessä. 

Tältä pohjalta tehdään päätökset oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon järjestämisvastuusta ja muista keinoista niiden vahvistamiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat