Suomalainen everstiluutnantti: Tämä on Israelin "kirurgisen" iskun viesti

Israelin ja Iranin kostonkierre syvenee – mitä tästä voi seurata? 11:22
Israelin ja Iranin kostonkierre syvenee – mitä tästä voi seurata?

Israelin isku Iraniin oli "kirurginen täsmäoperaatio", sanoo suomalaisasiantuntija.

Israelin iskun merkittävin viesti on, että Israel kykeni toteuttamaan vastaiskun Iranin maaperälle, Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen osastopäällikkö, everstiluutnantti Juha Mäkelä arvioi MTV Uutisille.

– Se on voiman demonstraatiota. Haluttiin näyttää, että kyetään samaa kuin Iranin laaja hyökkäys viikonloppuna, 

Vähemmän tärkeänä Mäkelä pitää sitä, toteuttiko Israel hyökkäyksen Iranin sisä- vai ulkopuolelta käsin.

– Tiedetään, että Israelilla on kapasiteettia käyttää droneja omalta alueelta, mutta myös läheisiä suhteita Irania ympyröiviin maihin, kuten Azerbaidzhaniin, Mäkelä sanoo.

Israelista iskun kohteena olleelle Isfahanin alueelle on noin 1 500 kilometriä.

"Kirurginen täsmäoperaatio"

Israel sai jo ennakkoon rutkasti satikutia mahdollisesta vastaiskustaan. Sekä Yhdysvallat että EU ovat viestittäneet, ettei eskalaatio ole suotavaa. 

Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto antoivat kuitenkin ymmärtää hyvin nopeasti Iranin viikonlopun ohjushyökkäyksen jälkeen, että jonkinlainen vastaisku on tulossa.

Mäkelä pitää Israelin iskua harkittuna. Konfliktin laajentumisen riski on haluttu minimoida.

– Puhutaan kirurgisesta täsmäoperaatiosta. Israel iski vain sotilaskohteeseen. En näe, että Iranilla on tarvetta jatkaa iskujen ja vastaiskujen sarjaa. Näyttää myös siltä, että Israelille tämä riittäisi, Mäkelä kertoo.

Tiedot siitä, millainen hyökkäys lopulta oli, ovat jokseenkin epämääräisiä. Iranin mukaan kyse on kolmesta lennokista. Yhdysvallat on puhunut ohjusiskusta.

Israel ei ole suoraan kommentoinut iskua, vaikka kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar BenGvir onkin vihjannut Israelin olleen hyökkäyksen takana. Ulostuloa ei ole Israelissa kiitelty, sillä maan viestintästrategiana ulkomaille tehdyissä iskuissa on johdonmukaisesti ollut se, ettei se myönnä tai kiellä olleensa niiden takana.

Iranin ilmapuolustus ei ole Israelin veroinen

Isfahanin kaupungin alueelle tehtyjen iskujen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista ei ole vahvistettua tietoa. Isku kohdistui ilmeisesti Isfahanin alueen sotilaslentokentälle, Mäkelä sanoo.

Iranin mukaan se asetti ilmapuolustuksen täyteen valmiuteen iskun jälkeen. 

Israel pystyi Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan ja Jordanian kanssa torjumaan lähes kaikki Iranin lähettämät yli 300 ohjusta ja dronea.

– Iranin ilmapuolustus ei ole yhtä kehittynyt kuin Israelin. Yksittäistä iskua on ennakkoon hyvin vaikea ehtiä torjumaan, Mäkelä muistuttaa.

Iranin ilmatilan puolustamista Israeliin nähden vaikeuttaa myös se, että valtio on moninkertaisesti suurempi. Näin ollen tehokkaan ilmapuolustuksen rakentaminen on huomattavan vaikeaa.

Lue myös:

    Uusimmat