Nizzan salaatti ja yllätyksiä eteläranskalaisessa keittiössä
Mielikuvani eteläranskalaisesta keittiöstä muuttui melkoisesti, kun kävin paikan päällä. Maalaisromantiikkaa pursuavat ruokafantasiat ratatouillesta ja pistou-keitosta korvattiin ravintoloiden vahvasti italialaispainotteisilla listoilla täynnä pizzaa ja pastaa. Viime kesänä Genovassa ei ranskalainen keittiö näkynyt tuoksun vertaa. Ravintolat pullistelivat meren antimia. Nizza oli reissumme itäisin kohde, Rivieran rannikolla ja lähinnä Italian rajaa. Välimeren anti oli painettu vahvasti liharuokien alle. Olin alkuun tyrmistynyt, miten ranskalaiset eivät olleet pitäneet identiteettiään paremmin kurissa. Ranska ei kuitenkaan ollut väärässä, minä olin. Pizzat ja pastat kuuluvat alueen ruokakulttuuriin. Kun reissu eteni Marseilleen, korvasi Espanjan maut italialaiset vaikutteet. Vahvan satamakulttuurin ansiosta maut sekoittuivat toisiinsa pitkin rannikkoa. Näin ratatouillen vain parin ravintolan listalla lisukkeena. Pistou-keittoa en lainkaan. Ehkäpä niitä syödään landella ja kotiruokana.