10 000 kertaa neulalla silmiin – Näkökykyä uhkaavan ikärappeuman hoito vaatii paljon resursseja

Silmätautien alan palveluiden kysyntää lisäävät niin harmaakaihi, glaukooma kuin silmänpohjan ikärappeumakin. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 17.02.2013 12:00

Silmänpohjan ikärappeumaa sairastava tarvitsee silmäänsä vuosien ajan kerran kuukaudessa pistettävän lääkepistoksen. HUSin alueella pistoksia annetaan vuodessa 10 000. Lääkäri kertoo, että hoito vaatii merkittäviä resursseja.

– Silmänpohjan ikärappeumaan käytettävät, geneettisesti muunnelluissa soluissa tehdyt lasiaisinjektiot edustavat todellista huipputeknologiaa. Ne on todettu tehokkaiksi ja turvallisiksi kliinisissä testeissä sekä tuhansien potilaiden kansainvälisissä tutkimuksissa, silmätautiopin dosentti ja osastonylilääkäri Ilkka Immonen sanoo.

Hoitoon liittyy kuitenkin ongelma: lääkkeet ovat huippuudestaan huolimatta vielä tietyssä mielessä kehittymättömiä.

– Ne vaikuttavat silmässä vain yhden–kahden kuukauden ajan. Hoito ei puutu taudin varsinaiseen syyhyn eli ärhäkkään immuunisysteemiin ja kuona-aineiden kertymiseen, vaan perusvian aiheuttamaan verisuonikasvuun. Hoidamme siis vain oireita, emme perustautia.

Kuvituskuva.

Vaara uusiutua

Jos pistokset lopetetaan pidemmäksi aikaa, on erittäin suuri todennäköisyys, että jo kuivumaan saatu kostea ikärappeuma uusii.

– Uusiutunut kostea ikärappeuma saadaan usein rauhoittumaan lisäpistoksilla, mutta näkö ei välttämättä palaudu täysin uusiutumista edeltäneelle tasolle, Immonen sanoo.

– Mikäli potilaat siis halutaan pitää näkevinä, heidän silmiinsä on pistettävä neulalla lääkettä kerran kuukaudessa jopa vuosien ajan. Lisäksi silmiä on tutkittava tihein seurantakäynnein uusiutumisen varalta, vaikka pistostarvetta ei aina olisi.

"Ei mikään pikkujuttu"

Pelkästään HUSin alueella pistoksia annettiin viime vuonna noin 10 000 kertaa. Seurantakäyntejä kertyi suunnilleen saman verran.

Immonen kertoo hoitojen mullistaneen silmätautien alan palveluiden kysynnän, joka on ollut muutenkin kasvussa ikään liittyvien harmaakaihin ja glaukooman hoitotarpeiden lisäännyttyä.

– Tämä ei ole mikään pikkujuttu. Potilas tulee taksilla sairaalaan, lääkäri tutkii hänet, potilas viedään toimenpidehuoneeseen, hoitaja puhdistaa silmän, luomenlevitin laitetaan, pistospaikka steriloidaan… Lopulta puudutetaan, otetaan lääke ja pistetään.

– Ikäihmiset tarvitsevat usein vielä saattajan mukaansa. Hoidon järjestäminen vie merkittäviä resursseja, Immonen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Nämä näköongelmat iskevät kaikille – tunnista oireet ajoissa!

Tarkistuta silmäsi viimeistään tässä iässä – lue miksi

Tuoreimmat aiheesta

Studio55