Lapsen kasvattamisessa on oleellista näyttää aina itse hyvää esimerkkiä.
”Älä tee niin kuin minä, vaan tee niin kuin minä sanon” -sanonta ei päde lapsen kasvatuksessa. Lapsi on herkkä omaksumaan ihailemiensa aikuisten tapoja. Täten vanhemman tulisikin pohtia, millaista esimerkkiä näyttää lapselleen jokapäiväisissä tilanteissa.
Avioliitto- ja perheterapeutti Susan Stiffelman paljasti Parenting.comille parhaat vinkkinsä lapsen kasvatukseen: nämä kymmenen asiaa vanhemman tulisi antaa lapsensa nähdä.
1. Itke, kun itkettää
Moni lapsi elää uskossa, että itku on osoitus heikkoudesta, lapsellisuudesta tai puutteellisuudesta. Ikään kuin itku olisi jotain, jonka yli olisi aina pyrittävä pääsemään. Tällöin itkemiseen voi oppia suhtautumaan väärin. Itku on kuitenkin luonnollinen tapa purkaa pahaa oloa.
2. Elämä on välillä haastavaa
Lapsen olisi hyvä oppia, että toisinaan elämä asettaa haasteita eteemme. Jos lapsi näkee, että vanhemmillakin on joskus haastavaa, oppii hän sen olevan täysin normaalia. Osoita myös lapsellesi, kuinka siitä päästään eteenpäin: kuinka esimerkiksi pyydetään apua silloin, kun sitä tarvitaan.
3. Anna pusuja
Lapsen on hyvä oppia, millainen on hyvä ja lämmin parisuhde, jossa myös kosketaan toista. Kiireisen lapsiperheen arjessa vanhempien kommunikointi voi sisältää kiistelyä kouluun tai tarhaan viemisestä tai väittelyä iltaruoan teosta. Lasten olisi kuitenkin hyvä nähdä, että arjen haasteiden keskellä parisuhteessa ehtii osoittaa silti lämpöä ja rakkautta toista kohtaan.
4. Liikkuminen on tärkeää
Liikkuminen ja ulkoilu pitävät huolta myös henkisestä hyvinvoinnista. Tämä malli opitaan usein jo kotona.
5. Raha ei kasva puussa
Moni vanhempi ei puhu raha-asioista lasten kuulleen, mutta lapselle olisi tärkeää opettaa rahan arvo: raha ei kasva puussa, vaan sen eteen on tehtävä töitä. Lapselle voisikin opettaa pikkuhiljaa asioita myös perheen taloudesta. Kuinka paljon asumiseen menee rahaa? Minkälainen summa syntyy kauppareissusta?
6. Ihmettele elämää
Lapset jaksavat ihmetellä elämää paljon enemmän kuin aikuiset. Vanhemmat saattavatkin sivuuttaa lapsen kysymykset, koska eivät osaa niihin vastata. Sen sijaan lapsen kanssa voisikin pohtia asioita yhdessä.
7. Huolehdi läheisistäsi
Lapsi saa arvokkaan opetuksen vanhemmiltaan, jotka muistavat myös läheisiään. Vapaaehtoistyö tai sukulaisista huolehtiminen opettaa tekemään samoin.
8. Aina voi oppia uutta
Oppiminen kestää läpi elämän. Tänä päivänä harvan työura kestää enää vuosikymmeniä, minkä vuoksi uuden ammatin opiskelu tai työpaikan vaihto tulee entistä yleisemmäksi. Tähän kannattaa siis kannustaa myös omia lapsia – tai ainakin osoittaa, että se on täysin hyväksyttävää. Lapset perivät myös lukemisen tavan: kun lapsi näkee vanhemman lukevan, tarttuu harrastus usein myös lapseen.
9. Ole luova
Itsensä ilmaisu on tärkeää. Monella se jää vähiin arjen ja työn kiireiden keskellä. Lapselle olisi kuitenkin hyvä opettaa, että luovat harrastukset ovat todella tärkeitä. Se ei myöskään vaadi taitoa: pianon soitossa tai maalaamisessa ei tarvitse olla paras sitä tehdäkseen.
10. Kohtele itseäsi hyvin
Ihminen on usein raadollisin itselleen, mikä näkyy tavassamme puhua itsellemme. Lapselle tätä tapaa ei kuitenkaan kannata näyttää, vaikka sitä voikin olla mahdotonta välttää. Muista puhua itsestäsi myös kauniisti ja huolehtia hyvinvoinnistasi.
Video: Mihin äitiä tarvitaan? Suomalaislapset kertovat.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Parenting.com