Monesti pienet, yksittäiset tekijät erottavat huippuhyvän valokuvan keskinkertaisesta. Digikuva-lehti listasi 10 vinkkiä, joiden avulla kehityt valokuvaajana.
Valokuvaus on taito, jonka voi oppia. Se voidaan jakaa eri osatekijöihin, joissa ammattikuvaajat yleensä onnistuvat ja joiden ansiosta heidän kuvansa ovat yleensä tavallista parempia. Useimmat niistä ovat periaatteessa kenen tahansa opittavissa, jos aikaa ja halua on riittävästi.
Toisin sanoen: pienet asiat ratkaisevat. Tässä kymmenen ohjetta, joita noudattamalla voit saada omista kuvistasi erinomaisia ja kehittyä valokuvaajana.
1. Horisontti suoraksi
Vinossa oleva horisontti vie huomion muulta, mutta onneksi se on helppo oikaista kuvankäsittelyssä.
2. Tarkenna tarkasti
Tarkennus vie kuvan tarinaa eteenpäin yhdessä sommittelun kanssa. Katso siis huolella, mihin kohti tarkennat. Ei ole samantekevää, onko kuva tarkennettu kuvattavan silmiin vai nenään.
3. Älä katko ihmisiä
Älä rajaa kuvassa olevia ihmisiä ranteiden ja nilkkojen kohdalta niin, että pieni osa ruumiinosista jää kuvan ulkopuolelle; tuollainen sommitteluvirhe on alkeellinen. Kiinnitä huomiota rajaukseen.
4. Sommittele aktiivisesti
Hyvä lähtökohta valokuvan sommitteluun on kolmasosien sääntö, mutta muunlaisiakin sommitelmia kannattaa kokeilla. Ota vaikkapa täysin symmetrinen kuva, jossa pääkohde on keskellä. Kuvaajan täytyy osata tehdä tässäkin kohtaa tietoisia valintoja.
5. Käsittele kuvia sopivasti
Älä käsittele kuvia liikaa muta älä myöskään liian vähän. Tämä on myös makuasia, mutta meitä harmittaa monesti, kun näemme kuvia, jotka olisivat todella hyviä, jos joku olisi viitsinyt edes säätää hieman varjoja ja huippuvalokohtia.
Toisaalta yhtä paljon harmittavat kuvat, joihin on ruuvattu liikaa kontrastia tai värikylläisyyttä. Kannattaa ensin käsitellä kuva ja katsoa sitä parin päivän kuluttua uusin silmin.
6. Vältä keinovaloa
Monesti saamme nähtäväksemme kuvia, joissa on väärä valkotasapaino niukan keinovalaistuksen vuoksi. Kuvaajan kannattaisikin monesti mennä lähemmäksi ikkunaa, ellei peräti ulos, ja hyödyntää päivänvaloa. Luonnonvalo on valoista se kaikkein parhain.
7. Käytä valoa oikein
Jos edellisestä vinkistä huolimatta haluat kuvata keinovalossa, käytä sitä oikein. Esimerkiksi monet hääkuvat ovat menneet pilalle huonon valon vuoksi. Valon käyttöön ja hallintaan kannattaa käyttää aikaa ja viitseliäisyyttä.
8. Mieti kuvaamisesi tarkoitusta
Alussa moni kuvaa silkasta kuvaamisen ilosta ja oppimisen vuoksi, mutta ajan oloon moni harrastaja kysyy itseltään, miksi ylipäätään kuvaa ja mitä haluaa kuvillaan sanoa tai näyttää – ja miten sen voisi tehdä entistä paremmin. Tämä saa kiinnittämään huomiota mm. tarkennukseen ja sommitteluun, ja niin kuvaajan taidot ja näkemys vähitellen kehittyvät.
9. Suosi luonnollisia eleitä ja ilmeitä
Jos et ole tyytyväinen muotokuviisi, pyri panostamaan mallisi hiuksiin, meikkiin ja asuihin. Käyttäkää yhdessä aikaa erilaisten poseerausten ja ilmeiden hakemiseen. Lisäksi kannattaa kokeilla erilaisia kuvakulmia, kunnes oma tyyli alkaa hahmottua.
10. Älä matki muita valokuvaajia
Hae vaikutteita ja inspiraatiota muilta kuvaajilta, mutta älä kopioi kollegojen töitä ja tyylejä. Saat kuviisi persoonallista otetta ja särmää, kun koetat kehittyä ja hakea omaa ilmaisuasi.
MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Digikuva-lehden kanssa.
Muita Digikuva-lehden artikkeleita:
Maailman parhaita maisemakuvia
Maailman parhaat makrokuvat on valittu
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.