Ammattilaisen vinkit kesän rientoihin: Näin otat kännykkäkameralla entistä parempia kuvia
Jos kesälomalta haluaa muistoksi loistavia kännykkäkuvia, ei kuvia kannata alkaa räpsimään ihan liian nopeasti. Ammattilaisvalokuvaaja jakaa muutaman vinkin, joiden avulla onnistut varmasti.
VIDEO: Häät tulossa? Katso yltä ammattilaisen vinkkejä hääkuvaamiseen!
Useimmat meistä haluavat tallentaa kesän tapahtumat, juhlat, lomamatkat ja muut tärkeät hetket kameran rullalle. Tärkeimpien hetkien tallentamisessa haluaa totta kai onnistua, sillä uutta tilaisuutta ei välttämättä tule.
Ammattivalokuvaaja Kim Öhrling tarjoaakin parhaimmat vinkit, joilla kännykkäkamerakuvauksessa voi onnistua.
– Kännykkä on ihmisille se kamera, joka on aina mukana ja taskussa. Kännykkäkuvauksessa yksi tärkeimmistä jutuista on se, että saat nopeasti tallennettua tilanteen, kuvaaja sanoo.
Öhrlingin mielestä kännykän ja digikameroiden erot pienenevät jatkuvasti, ja kännykkäkameroiden laatu alkaa olla jo niin hyvä, että se käy loistavasti digimaailmaan ja nopeiden hetkien tallentamiseen – kunhan muistaa muutaman asian.
Älä ole liian nopea – mieti hetki
Vaikka Öhrlingin mukaan yksi kännykkäkameran tärkeimmistä eduista verrattuna kunnon kameroihin on helppous ja nopeus, hän kehottaa ottamaan aikansa kuvaustilanteessa, jotta lopputulokseen voi olla tyytyväinen.
– Ihmiset usein hötkyilevät kuvaustilanteessa ja jälkeenpäin huomaavat, että kuvasta ei tullut tarkka. Kannattaa ottaa aikaa tarkentamiseen, jotta kuvasta tulee terävä, ammattivalokuvaaja neuvoo.
Aikaa kannattaa myös ottaa miettiäkseen kuvan somistusta ja rajausta. Öhrling ei usko kuvauksessa sääntöihin, vaan kehottaa kokeilemaan, mikä näyttää hyvältä.
– Ihminen halutaan automaattisesti kuvan keskelle, mutta sitä kannattaa miettiä, ehkei se ole paras vaihtoehto. Jos tyhjää tilaa jättää ympärille, kuva voi näyttää paremmalta. Kuvauksessa täytyy muistaa kyseenalaistaa hetken, että mitä olet tekemässä.
Kiinnitä huomiota valaistukseen
– Kuvauksessa täytyy aina ottaa huomioon valo, se on ensimmäinen juttu. Siitä valokuvauksessa kaikki alkaa. Valonmäärän täytyy olla hyvä, Öhrling sanoo.
LUE MYÖS: Eikö muistikortti tunnu riittävän? 5 keinoa, joilla saat puhelimen muistin riittämään kauemmin
– Luonnonvalossa on se hauska juttu, että sitä ei pysty muuttamaan ja kuvauksessa täytyy elää sen mukana.
Öhrling kehottaa miettimään aina kuvaussuuntaa ja -paikkaa. Esimerkiksi auringonpaisteessa myötävaloon kuvaamalla kohteesta saa etualalla kaiken näkyviin tasaisesti, sivuvalo taas tuo kasvoihin varjoja ja voi tuoda esiin niiden muotoa.
Kirkkaassa vastavalossa kohde jää helposti pimentoon, mutta tausta näkyy selkeänä. Jos etupuolen haluaa näkyviin, puhelimen avulla etupuolta täytyy yrittää nostaa.
– Tilanteessa täytyy valita, mikä sinusta toimii parhaiten. Tilanteessa täytyy elää, ja tarvittaessa muuttaa kameran teknistä puolta, jotta se näyttää hyvältä, Öhrling selittää.
Kameroiden ominaisuudet ovat ammattilaisen mukaan kuitenkin parantuneet paljon viime aikoina, joten illalla ja hämärässäkin kuvaaminen voi onnistua hyvin. Asetuksiin on kuitenkin syytä kiinnittää hiukan huomiota.
Tarkasta asetukset
Ammattivalokuvaaja kiinnittää älypuhelimessa erityisesti kahteen asiaan huomiota: kameran automaattiasetuksiin ja mahdollisuuteen manuaalisesti muokata kameran ominaisuuksia. Hyvillä automaattiasetuksilla saa nopeasti kuvia, ja valotusta voi muokata vielä myöhemmin tarvittaessa tummemmaksi tai vaaleammaksi.
Jos kännykkäkameran ominaisuuksia voi vaihtaa manuaalisesti, kameran aukkoa ja suljinaikaa muokkaamalla voi säädellä valon määrää kuvaustilanteessa.
– Ihmiskuvissa on mukavaa, jos aukkoa ja syväterävyyttä voi kontrolloida. Mitä lyhyempi syväterävyys on, sitä paremmin kohde tulee esiin taustasta, taustasta tulee epäskarppi.
Muotokuvauksessa ominaisuutta kannattaa hyödyntää, sillä siten muotokuvasta saa usein hienomman. Useissa kehittyneissä älypuhelimissa löytyy kuitenkin jo valmiiksi erilaisia muotokuva-asetuksia, joita voi hyödyntää Öhrlingin mukaan aivan yhtä hyvin.
Leikittele salamalla
Monet kännykkäkuvaajat saattavat karsastaa salaman käyttöä kuvauksessa ja joissakin kännykkäkuvausohjeissa sitä jopa käsketään välttämään. Öhrling kuitenkin itse kertoo suosivansa salamaa.
– Salamanvalo voi olla todella hieno. Tärkeää on kiinnittää huomiota etäisyyteen ja siihen, mistä suunnasta kuvaa. Se auttaa niin sanotun balanssin löytämisessä, jotta salamalla saa hyvän kuvan.
Öhrlingin mukaan salamalla hyviä kuvia tulee useimmiten, kun kohteesta ottaa kuvan suoraan edestä, mieluummin hiukan yläkulmasta kuin alakulmasta. Kuva kannattaa ottaa mieluummin lähempää kuin kauhean kaukaa, sillä kännyköiden salamoissa ei ole kovin suuria tehoja.
LUE MYÖS: Moni valokuvaaja tekee samat virheet aina uudestaan – tässä 5 perusvirhettä, joita kannattaa karttaa
– Se riippuu sataprosenttisesti siitä, mikä puhelin on. Yleisenä sääntönä voisi sanoa, että maksimissaan puolitoista metriä etäisyyttä, ammattilainen tiivistää.
Mies myös neuvoo suosimaan salamaa vain silloin, kun on oikeasti pimeää, sillä hänen mukaansa salama näyttää sitä paremmalta, mitä pimeämpää on. Salamakuvia kannattaa myös aina jälkikäsitellä.
Muokkaa värejä jälkikäsittelyssä
Öhrling kertoo lähes aina muokkaavansa kännykkäkuvia vielä jälkeenpäin - erityisesti salamalla otettuja kuvia.
– Teen aina jotain kuvan väreille. Muokkaus riippuu siitä, millaisen fiiliksen kuvaan haluaa, hän kertoo.
Öhrling mukaan digi- ja filmikuvassa pätevät ihan samat periaatteet: Ennen kuvaaja valitsi filmin perusteella, minkä näköinen filmi oli, millaisia värejä ja kuvia halusi, ja muokkasi niitä vielä pimiössä tai jälkikäsittelyssä. Digikuvauksessa ensin otetaan myös raakakuva, jonka värejä ja tunnelmaa voi vielä muuttaa jälkeenpäin.
– Monilla kännyköillä on omat asetukset väreihin ja filttereihin, mutta Instagramissa on myös hyvä määrä filttereitä. Teen itse hyvin usein muutoksia ensin kännykän kanssa johonkin suuntaan, ja Instagramissa teen vielä lopulliset muutokset.
Öhrling myös muistuttaa, ettei filtteriä tarvitse käyttää Instagramissakaan sataprosenttisena, vaan sitä voi keventää ja muokata mielensä mukaan.
Älä pelkää virheitä
– Joskus virhekin voi olla superhyvä asia, se voi olla kaunis asia. Filmikuvauksessa yksi lempijuttujani oli löytää kuvista virheitä, jotka näyttävät hyviltä, Öhrling sanoo.
Koska kuvaus on niin subjektiivista, ei Öhrlingin mukaan virheitä ole olemassa. Vaikka rajaus, oma ilme, valotus tai jokin muu kuvan ominaisuus ei ole ihan täydellinen, ei sitä silti kannata välttämättä poistaa.
– Olemme nopeita heittämään huonot kuvat pois, eikä se ole välttämättä kauhean fiksua. Voi olla, että ajan mukaan alatkin tykätä siitä kuvasta taas. Digikuvauksen kautta on tullut nopeutta, mutta kuvien kanssa täytyy ottaa aikansa.
Hän suosittelee miettimään jo etukäteen, mitä kuvasta haluaa. Taidot kehittyvät parhaiten kuvaamalla, eri asioita kokeilemalla ja muiden kuvia katsomalla, sekä niistä oppimalla.
”Salakuvaa”, älä pyydä aina poseeraamaan
Lomakuvat ja varsinkin matkakuvat ovat yleensä sellaisia, joissa ihmiset poseeraavat kameran edessä taustalla maamerkki. Näiden muistojen lisäksi Öhrling kehottaa kuvaamaan perhettä ja ystäviä myös niin, etteivät he huomaa ja ole tietoisia kuvaamisesta.
Näin ihmisestä voi saada kaapattua aivan toisenlaisen puolen – ja myös hetken.
– Suuremmalla osalla ihmisistä on epämukavaa olla kameran edessä. Lomallakin pitäisi ottaa enemmän kuvia hetkistä, ja se on kännykän kanssa niin upeaa, sillä se on niin huomaamaton kuvaustilanteessa.
– Valokuvauksen opettajani aina sanoi, että "you’re not taking pictures, you’re making pictures". Sinä valitset, milloin painat nappia, miten valo tulee, mitä kameran edessä on ja niin edelleen, Öhrling sanoo.
Samalla Öhrling myös muistuttaa välillä irtautumaan kamerasta ja nauttimaan itse lomasta, ettei koko ajan lomaa katso kameran linssin läpi.
Uusimmat
-
00:00
Kemin keskustassa käynnissä usean partion poliisioperaatio
-
22:46
Laosissa kuuden turistin epäillään kuolleen metanolimyrkytykseen – yksi hostelli tikunnokassa
-
22:17
Tuomas Sammelvuo jättää valmennuspestinsä
-
22:01
Norjan prinsessa Mette-Marit joutui rajuun mankeliin ennen liittymistään kuninkaalliseen perheeseen – nuoruuden villit teot nousivat tapetille
-
21:49
Kärppien taaperrus sen kuin jatkuu – nyt tuli nokkaan TV-ottelussa
-
21:34
Historiallinen tapaaminen Lontoossa: Maailman pisin ja lyhyin nainen kohtasivat
-
21:22
Tämä on nähtävä: Raimo Helmiseltä melkoinen reaktio kuohuttavaa ratkaisuun – ei voinut uskoa silmiään
-
21:08
Ähtärin pandat ovat matkalla kohti Kiinaa
-
21:07
HS: Venäläinen sotalaiva ankkuroitui samaan salmeen kiinalaisaluksen kanssa
-
21:03
Uskomaton SaiPa! Kymmenes voitto putkeen – Tappara nurin dramaattisessa huippuottelussa
-
21:00
Shokkipaljastuksia ja strippariyllätys – muistatko vielä nämä epäonniset Salkkarit-häät?
-
20:40
Tuomareilta räikeä virhe TV-ottelussa – Kärppien tasoitus hylättiin raitapaitojen takia
-
20:20
Conor McGregor sai raiskaustuomion
-
20:19
Putin kertoi uutta tietoa ohjuksesta – Ylellä asiantuntija tyrmää väitteet ja osoittaa oudon yksityiskohdan hyökkäyksestä
-
20:06
Kärppiä viedään taas kerran – Marko Anttilasta outo näky
-
19:46
Nyt kuohuu: Rikard Grönborg pillastui SaiPa-tähden tempusta – sitten raivostui Raimo Helminen
-
19:30
Bachelor-Joonaksen tyly vastaus kummastuttaa katsojia – nyt Maija avautuu, miksi meni keskeyttämään treffit
-
19:29
Suomen vanhin keilaaja ja hulvaton takaa-ajo Yhdysvalloissa – katso, mitä hyvää meillä ja maailmalla on tapahtunut!
-
19:26
Päävalmentaja syrjään suomalaistaiturin ja supertähtien Inter Miamista – korvaajaksi Lionel Messille hyvinkin tuttu nimi
-
19:04
Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola kertoo, mitä hän nyt Ukrainan sodassa seuraa
-
Lataa lisää