10 yllättävää faktaa: Tätä et tiennyt aurinkorasvasta

Julkaistu 08.06.2012 12:53

Et varmaankaan tiennyt, kuinka paljon aurinkovoidetta huuhtoutuu vuodessa vesistöihin tai kuinka mainoslauseet saattavat sumuttaa hyväuskoisia voiteiden ostajia? Luettuasi tämän listan tiedät, minkälaisia voiteita välttää.

Lähes jokainen käyttää kesäisin aurinkovoidetta. Seuraavan kerran voidetta ostaessasi palauta mieleesi tämä tietopaketti aurinkovoiteiden haitoista ja ominaisuuksista.

1. Vaara vaanii aurinkovoiteissa

Ihon ikääntymistä yritetään minimoida useisiin aurinkovoiteisiin lisättävällä A-vitamiinilla. Tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että noin 40 prosentissa aurinkovoiteita käytetään samassa tarkoituksessa myös retinyylipalmitaatti-vitamiini –yhdistettä, joka saattaa jopa edesauttaa ihosyövän ja kasvainten muodostumista!

2. Vahingoittaa ympäristöä

Yli 20 000 tonnia aurinkorasvaa huuhtoutuu vesistöihin, kun auringonpalvojat käyvät vilvoittelemassa meressä tai järvessä. Etenkin etelän maissa mereen huuhtoutuneet, myrkyllisiä jäämiä sisältävät aurinkovoiteet vahingoittavat koralleja ja haittaavat muutakin meren elämää. Jos otat aurinkoa kuivalla maalla, olet turvassa. Pyri kuitenkin suosimaan biohajoavia vaihtoehtoja, jotka ovat hyväksi myös vesien asukeille.

3. Ei aina suojaa UVA-säteilyltä

Pulloissa näkyvät suojavoidenumerot suojaavat ainoastaan auringonpolttamia aiheuttavien UVB-säteiden vaikutukselta ihollesi. Polttavia säteitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa ryppyjä tuottavaan UVA-säteilyyn. Yritä siis tutkia pullosta, kuinka paljon se antaa suojaa haitallisille UVA-säteille.

4. Suojavoide vanhenee

Jos kaivat kylpyhuoneesi kätköistä puolityhjän, vanhan aurinkovoidepullon, muista tarkastaa päivämäärä. Useimmat aurinkovoiteet sisältävät vakauttajia, jotka ovat tehokkaita vain kolme vuotta niiden valmistuksesta. Muista säilyttää aurinkovoide kuivassa, varjoisassa ja viileässä paikassa!

5. Lääkkeet saattavat vaikuttaa aurinkosuojan tehoon

Jotkut lääkkeet, kuten ibuprofeiini ja diureetit, saattavat vaikuttaa negatiivisesti aurinkovoiteen antamaan suojaan. Lääkkeet tekevät ihon herkemmäksi auringonvalolle ja etenkin UVA-säteilylle. Pidä siis huoli siitä, että rasvaat itseäsi riittävän usein!

6. Elintarvikkeet saattavat tehostaa rasvan vaikutusta

Jos syöt riittävästi hedelmien ja vihannesten sisältämää lykopeeniä, voit maksimoida aurinkovoiteesi tehon. Myös hedelmien sisältämät antioksidantit auttavat vastustamaan UVA- ja UVB-säteilyä. Erityisen lykopeenipitoisia hedemiä ovat ainakin guava, vesimeloni ja verigreippi. Älä kuitenkaan luota pelkkien hedelmien tehoon, vaan muista levittää aurinkovoidetta ihollesi säännöllisesti.

7. Mainospuheet voivat valehdella

Aurinkovoiteet lupailevat usein olevansa vedenkestäviä tai että ne suojaavat ihoasi koko päivän. Nämä väittämät eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä niitä ei tarkisteta välttämättä ollenkaan. Todellisuudessa aurinkorasvaa – merkistä riippumatta – tulisi levittää vähintään kahden tunnin välein ja aina vedestä pois tultaessa.

8. Aurinkosuojakerroin ei kerro kaikkea

Perinteisen viisauden mukaan suojakerroin 30 on kaksi kertaa tehokkaampi kuin kerroin 15. Älä kuitenkaan lankea mainosnumeroihin, sillä on todistettu että suojakerroin 30 antaa 97 prosentin suojan UVB-säteitä vastaan kun taas suojakertoimen 15 antama suojan määrä on peräti 93 prosenttia! Jos et ole todella herkkä palamaan, sinun ei tarvitse käyttää yli kolmenkymmenen meneviä suojakertoimia.

9. Meikki ei suojaa auringolta

Monissa meikki- ja kosteusvoiteissa on myös jonkin verran aurinkosuojakertoimia. Ne eivät kuitenkaan korvaa tai tehosta tavallisen aurinkorasvan tehoa, ellet lisää niitäkin ihollesi 90 minuutin välein. Kaiken lisäksi New Yorkissa tehty tutkimus paljastaa, että suojakertoimilla varustetut kosmetiikkatuotteet kitsastelevat UVA-säteilyltä suojaavien ainesosien määrässä.

10. Hanki D-vitamiinit ruoasta

D-vitamiini on kieltämättä hyödyllinen: se vahvistaa luustoa ja immuunijärjestelmää sekä ehkäisee useimpien syöpien muodostumista. Auringonvalo on myös oivallinen D-vitamiinin lähde, mutta suositeltavaa kuitenkin olisi saada tarvittavat vitamiinimäärät juomalla maitoa tai syömällä vihanneksia, ei kylpemällä auringossa. Jos kuitenkin otat aurinkoa D-vitamiinin toivossa, älä unohda aurinkosuojaa.

(MTV3)

Lähde: Women's Health

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle