11 lapsen perheessä jouluvalmistelut aloitetaan jo tammikuussa ja pöytään nostetaan jopa 15 kiloa kinkkua: "Välillä voi laittaa silmät kiinni, eikä kaiken tarvitse olla tiptop"

All Over Press
Julkaistu 24.12.2019 13:41
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Nina, 44, ja Pasi, 46, haaveilivat jo nuorena suurperheestä. Kun ensimmäinen lapsi syntyi, he laittoivat lehteen ilmoituksen: "Ensimmäinen kymmenestä". Nyt 20 vuotta myöhemmin perheessä on 11 lasta ja jouluun valmistaudutaan kolmen kinkun voimin. 

Jokioisilla Ampujan perheen yli 300 neliöisestä kotitalosta ei puutu vilinää ja vilskettä, kun perheen 11 lasta valmistautuu joulun viettoon. Vanhin on syntynyt vuonna 1999, nuorin 2012.

2:16img

Tämä täytyy nähdä joka joulu! Näin pukki lähtee Korvatunturilta.

Perheen äiti Nina Ampuja kertoo, että suurperheen joulussa häntä ihastuttaa erityisesti yhdessä vietetty aika. Joulujärjestelyt aloitettiin jo tammikuussa, mutta yhteisiä jouluaskareita alettiin puuhaamaan todenteolla viime kuussa.

– Perinteenä on, että teemme toisillemme joulukalenterit.

Nina kertoo lapsien käyttäneen kalentereiden valmistamiseen aikaa jopa kymmeniä tunteja. Ajan lisäksi askarteluun kului myös valtava määrä pahvia.

– Pahvia sen vuoksi, että käytön jälkeen kalenterit pystytään kierrättämään.

Myös joulumielen jakaminen on tärkeässä roolissa Ampujien perheessä. Naapurustossa sijaitsee hoitolaitos, jossa perhe käy laulamassa aattoisin joululauluja.

– Postin lakon vuoksi lapset olivat myös huolissaan siitä, ehtivätkö joulukortit perille. Lapset ovat tehneet joulukortteja sekä piparkakkuja, joita he toimittavat naapurustoon.

Joulupöytään nostetaan kolme kinkkua

Aattona joulupöydän ääreen kokoonnutaan koko perheen voimin. Myös vanhimpien lasten poika- ja tyttöystävät ovat tervetulleita. Ruokapöytää muokataan siten, että kaikki mahtuvat mukaan.

– Normaalisti pöytään mahtuu 13 henkilöä. Vaihdamme pöytien järjestyksiä niin, että saamme päätyihin lisää paikkoja.

Jouluisin lapset päättävät menun ja jokainen saa ehdottaa pöytään omia lempiruokiaan.

Kuten monessa muussakin perheessä, myös Ampujan perheen joulun herkkuihin kuuluu joulukinkku. Nina kertoo, että he valmistavat kinkun kattilassa höyryttäen. 

– Höyrytyksessä on se hyvä puoli, ettei kinkku mene kuivaksi. Teemme kyllä uunissa lopuksi sinappihunnun, mutta höyrytys on lisäksi hyvä tapa säästää energiaa. Yritämme myös vähentää hävikkiä, joten emme osta tai tee sellaisia ruokia, mitä kukaan ei syö.

Nina arvioi, että tänä jouluna selvitään kolmella kinkulla. Yksi kinkku on noin 5–6 kilon kokoinen.

– Kun viikonloppuna lähden kinkkuostoksille, otan mukaan meidän isoimman kattilan. Kinkkun tulee mahtua siihen.

Kun monta leipojaa osallistuu tekemiseen, joutuu välillä siivoamaankin.

–Kun keittiössä häärätään, niin vehnäjauhoa on joka paikassa. Välillä voi laittaa silmät kiinni, eikä kaiken tarvitse olla tip top.

Perheen äiti on tottunut ottamaan tilanteet rennosti vastaan.

–Kynttilät palamaan, ja joulurauha alkaa siitä, Nina nauraa.

Joululahjoja ei kääritä perinteisesti lahjapaperiin

Kaikkia perheen joululahjoja ei suinkaan kääritä lahjapapereihin, vaan lahjojen antamisessa ollaan luovia.

– Esimerkiksi kun poikamme Sebastian sai lahjaksi television, niin veimme sen valmiiksi hänen huoneensa hyllylle. Paketoimisen sijaan talossamme kiemurteli mysteerinaru, jota seuraamalla Sebastian päätyi huoneeseensa ja sai lahjansa.

Nina perustelee, että lahjojen saamisesta tulee myös jännittävämpää, kun käyttää luovuutta.

– Joululahjan avaa sekunnissa, mutta tällä tavalla hupi kestää pidempään.

Vaikka joulupukki saapuukin vasta joulukuussa, Ampujan perheessä joulupukin paja ryhtyy tositoimiin jo vuoden alussa tammikuussa.

Nina toimii vahvassa yhteistyössä joulupukin kanssa ympäri vuoden.

– Olen joulupukin apulainen ja paketteja toimitetaan Korvatunturille pitkin vuotta, Nina vinkkaa.

Tuoreimmat aiheesta

Joulu