Satu on todellinen jouluihminen. Hän koristaa kotinsa jouluun muun muassa kymmenien kynttelikköjen avulla. – Varsinkin nuorempi lapseni on sitä mieltä, että koristeita on liikaa, Satu nauraa.
Illalla ennen haastattelua Satu Eronen yritti laskea kynttelikköjensä kokonaismäärän. Se osoittautui hieman haastavaksi.
– Kynttelikköjä on niin paljon! Mutta laskemieni mukaan niitä on noin 50–60 kappaletta, Satu kuvailee puhelimessa.
Satu on todellinen jouluihminen. Kotoa löytyy kynttelikköjen lisäksi runsaasti muunkinlaisia joulukoristeita. Valtavasta joulukynttelikkökeosta heräsi kuitenkin ihmetys, kun Satu jakoi siitä syksyllä 2020 kuvan sosiaaliseen mediaan.
Kynttelikköjen määrä herätti ihmetystä somessa. Kuva Sadun kotialbumistaKuva Sadun kotialbumista
LUE MYÖS: Anneli sokeutui 30-vuotiaana – ripustaa silti joka joulu jouluvalot ikkunaan: "Joskus ilokseni kynttilän liekki voi häivähtää silmissäni"
"Aikamoinen selvittäminen niiden polttimoissa on aina joulun alla"
Lämmin, valkea valo on Sadun suosikki – se verhoaa kodin kauniisti joulunaikaan. Kynttelikköjä hänelle on kertynyt vuosien varrella. Vanhimmat ovat 30 vuoden takaa.
– Kynttelikköjä on aikanaan ostettu, lisäksi minulla on muutamia ystäviä, jotka ovat niitä minulle lahjoittaneet, kun ovat itse muuttaneet pienenpään asuntoon. Kaikki olen ottanut vastaan, Satu kuvailee.
– Aikamoinen selvittäminen niiden polttimoissa on aina joulun alla, kun täytyy selvittää, mikä pelaavat ja mikä ei. Sitä mukaa, kun lamput lakkaavat toimimasta, olen vaihtanut ne led-polttimoihin.
Kyntteliköillä on vakiopaikkansa kotona. Kuva Sadun kotialbumistaKuva Sadun kotialbumista
Riittääkö Sadun ikkunoilla tilaa jokaiselle kynttelikölle?
Sadusta tuli kuin puolivahingossa pienimuotoinen somejulkkis, kun hän jakoi kuvan suuresta kynttelikkökeostaan jouluaiheiseen Facebook-ryhmään. Kansa hullaantui.
– Yllätti todella sekä tykkäysten että kommenttien määrä. Valtaosa oli positiivisia, kun tässä ryhmässä olemme me jouluhullut, Satu nauraa.
Osa kommentoijista tosin ihmetteli, riittääkö Sadun ikkunoilla tilaa jokaiselle kynttelikölle. Vastaus on: ei aivan, vaikka vanhan maalaistalon ikkunoilla tilaa onkin.
LUE MYÖS: Itsenäisyyspäivänä ikkunalla poltetaan kahta kynttilää – tästä tapa on saanut alkunsa: "Eihän kukaan tietenkään tarkista..."
Kynttelikkö pukkiasetelmassa. Kuva Sadun kotialbumistaKuva Sadun kotialbumista
Jokainen ikkuna kyllä saa oman kynttelikön, ja joidenkin ylle ripustetaan myös metallinen, roikkuva tähti.
– Kyntteliköillä on muutamia vakiopaikkoja, esimerkiksi joulupukkiasetelman edessä ja muutaman lipaston päällä on joulun aikaan vakiokynttelikkö, Satu sanoo.
LUE MYÖS: Vakuutusyhtiö muistuttaa kynttilöiden paloriskeistä – älä tee näitä virheitä: "Meillä on tiedossa valitettavia tapauksia, joissa..."
Sytyttää pihan jouluvalot marraskuun puolivälissä
Nuorempana Satukin pidätteli itseään. Hän alkoi laittaa joulua kunnolla vasta jouluviikolla, eikä kynttelikköjä tai pihavaloja sytytetty ennen ensimmäistä adventtia.
– Nyt, kun on tullut ikää ja olen tietysti tullut vähän hitaammaksikin, haluan tehdä joulun ajan kanssa ja ajatuksella, Satu sanoo.
Nykyisin hän sytyttää pihavalot marraskuun puolivälissä ja fiilistelee joulua sitäkin ennen.
– Jos ihan tarkkoja ollaan, ostan ensimmäisiä joululahjoja jo tammikuun alennusmyynneistä, mutta varsinaisen joulun valmistamisen aloitan sillä, että haen kyntteliköt, pesen ikkunat ja vaihdan verhot. Kun koristelu on tehty, alkaa jouluaskarteleminen lastenlasten kanssa. Sitten alkaa leipominen. En ota siitä mitään stressiä, vaan nautin, Satu sanoo.
LUE MYÖS: Hoitaja Johanna kertoo, kuinka vanhainkodin muistisairaat odottavat jo lapsen lailla joulua: "Olen ollut kilttinä, haluan suklaata ja riisipuuroa palkaksi"
"Tammikuun lopussa, kun puran joulua pois, alan jo suunnitella mielessäni seuraavaa joulua"
Kun joulun aloittaa aikaisin, siitä saa nauttia pitkään. Ympärivuotista joulun vietto ei sentään Erosen perheessä ole.
Sadun talon valaistusta. Kuva Sadun kotialbumistaKuva Sadun kotialbumista
– Vaikka nuorempana aloitin joulun viikkoa ennen aattoa ja nyt aloittelen jo lokakuun alussa, jotenkin silti tammikuun loppupuolella tulee sellainen töksäys ja koristeita täytyy saada jo panna pakettiin odottamaan seuraava joulua, Satu sanoo.
– Olen täysi jouluihminen. Tammikuun lopussa, kun puran joulua pois, alan jo suunnitella mielessäni seuraavaa joulua. Varsinkin pihalla yritän miettiä, mihin vielä saisi lisättyä jonkun valosarjan tai valoketjun. Ulkona olen pyrkinyt joka vuosi vähän parantamaan!
Jos lapsilta kysytään, joulua voisi olla vähän vähemmänkin.
– Varsinkin nuorempi lapseni on sitä mieltä, että koristeita on liikaa, Satu nauraa.
LUE MYÖS: Tältä näytti maailman ensimmäinen joulukortti – värimaailma voi yllättää, tekstitoivotus ei
Äidin "kauhea joulu" alkaa taas
Kotoa löytyy joulupukkeja, tonttuja, seimiasetelma, kuusia, lyhtyjä ja tietenkin kyntteliköt. Vanhin joulupukki on ollut Sadun mukana jo 42 vuotta; rakkain, valkea joulupukki puolestaan on jo 25-vuotias. Kun katsoo kuvia Sadun jouluisesta kodista ja pihapiiristä, on vaikeaa olla tempautumatta mukaan joulun taikaan.
– Leikkisästi toki ystävät ja lapset kommentoivat, että äidin "kauhea joulu" alkaa taas. Mutta oikeasti kuitenkin kaikki viihtyvät ja tykkäävät siitä tunnelmasta.
"Leikkisästi toki ystävät ja lapset kommentoivat, että äidin "kauhea joulu" alkaa taas" Kuva Sadun kotialbumistaKuva Sadun kotialbumista
Kuva Sadun kotialbumistaKuva Sadun kotialbumista