Vasta 12-vuotias Jone Illi vei voiton kotiin sekä keskiviikon että torstain luokissa Helsinki International Horse Show'ssa. 16-vuotiaan Hedwig Wikströmin päätavoitteet ovat kenttäratsastuksen vauhdikkaassa maailmassa.
Horse Show'n areenalla myös harrastajat ja tulevaisuuden tähdet pääsevät kilpailemaan korkeatasoisissa olosuhteissa, samalla areenalla kansainvälisten huippuratsastajien kanssa.
Etelä-Pohjanmaalta Karijoelta Helsingin jäähallille kilpailemaan saapunut Jone Illi on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut kilpailija. Luokkansa nuorin pääsi silti lyömään kilpakumppanit ällikällä voittamalla toisena päivänä peräkkäin 110 senttimetrin Small Tour -luokan ja raivaamalla näin tiensä perjantain finaaliluokkaan, joka ratsastetaan 115 senttimetrin korkeudella.
Samoissa luokissa reippaasti taakse jäi esimerkiksi median tiiviisti seuraama ex-uimari Emilia Bottas, joka on siirtynyt esteratsastuksen pariin.
Koko perheen harrastus
Hevoset ovat koko Illin perheen harrastus. Jone Illiä valmentaa äiti Sanna Illi, ja areenalla hieman pienemmissä 80 senttimetrin luokissa kilpaili pikkusisko Sani Illi.
Perjantain luokassaan Sani ratsasti puhtaan radan ja sijoittui kymmenenneksi. Torstaina niin ikään puhtaalla radalla Sani oli viides. Kävi Jonelle perjantain finaalissa miten vain, voitokkaat sisarukset voivat poistua areenalta hyvillä mielin.
Jone kilpailee jo hevosilla, vaikka nuoret ratsastajat voivat kilpailla myös poniluokissa sen vuoden loppuun saakka, kun he täyttävät 16 vuotta. Poneiksi luokitellaan hevoset, joiden säkäkorkeus on korkeintaan 148 senttimetriä.
Tasa-arvoinen urheilulaji
Ratsastus on tasa-arvoinen urheilulaji siinä mielessä, että tytöt ja pojat ratsastavat samoissa luokissa. Myös eri-ikäiset voivat kilpailla samoissa luokissa, ellei luokkia olla erikseen rajattu pelkästään alle 16-vuotiaille poniratsastajille tai alle 18-vuotiaille junioriratsastajille.
Toisinaan ratsastuskilpailuiden ikähaitari on hyvin laaja, ja ikäero nuorimman ja vanhimman osanottajan välillä voi olla kymmeniä vuosia.
Luokkia voidaan rajata myös hevosten perusteella avoimiksi esimerkiksi vain nuorille hevosille tai suomenhevosille.
2:19
Tähtäimessä mahdollisimman suuret radat
Torstain suoritukseen Jone oli erittäin tyytyväinen jo heti radan jälkeen. Sittemmin kävi ilmi, että Jone Illi voitti kirkkaasti koko luokan.
– Rata meni aivan mahtavasti, juuri suunnitelmien mukaan kuten ajateltiinkin. Aivan nappiin, Jone Illi hehkuttaa radan jälkeen.
Vaikeinta Illin mukaan ovat tiukat käännökset radalla, etenkin uusinnassa, jossa taistellaan aikaa vastaan. Jokainen sekunti merkitsee.
– Se on haastavinta. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, että pitää olla koko ajan hereillä, Jone sanoo.
Nuorille ratsastajille tilaisuus päästä kilpailemaan Horse Show'ssa on yksi vuoden kohokohdista. Puitteet ovat kohdallaan, kun ne on suunniteltu sopimaan myös sunnuntaina ratsastettavan Maailmancupin tarpeisiin.
– Se on jännää ja tosi siistiä, että he ridaavat samalla areenalla kuin itse, Illi sanoo.
Tulevaisuuden tavoitteiden suhteen Illillä on jo selkeä suunnitelma. Hän haluaa kehittyä esteratsastuksessa mahdollisimman pitkälle ja päästä hyppäämään niin suuria luokkia kuin ikinä mahdollista.
Suuri haave on päästä mukaan Maailmancup -kilpailuihin. Ehkäpä Illi nähdään vielä tulevaisuudessa Helsingin Horse Show'n pääpäivänä sunnuntaina hyppäämässä World Cup -osakilpailussa.
Aina ei mene nappiin
Hedwig Wikström puolestaan on 16-vuotias kilparatsastaja Kauniaisista. Myös hän osallistui 110 senttimetrin Small Tour -luokkaan, josta tulokseksi tuli kahdeksan virhepistettä ja sija 33.
Sarjaesteelle Wikstöm ratsasti todella tiukan tien, mikä kostautui hevosen CVR Shakiron kieltäytyessä esteen b-osana olleelle okserille. Uudella yrityksellä rata jatkui, mutta sarjan a-osan puomi tippui. Sekä kieltäytymisestä että pudotuksesta tulee neljä virhepistettä kummastakin, yhteensä siis kahdeksan. Tulos oli pettymys.
– Tällä kertaa en ole niin tyytyväinen. Tuli pieniä mokia, kun ollaan molemmat hieman ruosteessa tämän hevosen kanssa, koska en ole ratsastanut sillä pariin kuukauteen, Wikström kertoi tunnelmia radan jälkeen.
Wikströmin poissaolollekin on syy: hänen päälajinsa ei ole este- vaan kenttäratsastus. Viime kuukaudet hän on ollut Euroopassa kilpailemassa, sillä kenttäkilpailuja ei ole Suomessa yhtä runsaasti tarjolla. Sillä välin CVR Shakiroa on ratsastanut toinen ratsastaja Suomessa.
Neljä hevosta käytössä
Yhteensä Wikströmillä on käytössään neljä hevosta. Kolmella niistä hän kilpailee kenttäratsastuksessa ja yhdellä esteratsastuksessa.
Kenttäratsastus on yksi ratsastuksen kolmesta olympialajista, ja sitä kutsutaan toisinaan ratsastuksen triathloniksi. Kilpailu koostuu kolmesta osuudesta, jotka mittaavat ratsukon eri taitoja kouluratsastuksesta, esteratsastuksesta ja vauhdikkaasta maastoesteratsastuksesta.
Varsinkin maastossa ratsastettava osuus on sekä ratsastajalle että hevoselle fyysisesti raskas koitos. Rata on monien kilometrien pituinen, vauhti on kova ja matkalla on vaativimmissa luokissa kymmeniä kiinteitä esteitä.
– Hevosen ja ratsastajan yhteistyön pitää olla tosi hyvä, jotta kaikki eri lajit sujuvat, Wikström kertoo.
Wikström kilpailee osan vuodesta Keski-Euroopassa
Jos haluaa huipulle, laji pitää laittaa muun edelle. Wikström on viimeisen kolmen vuoden ajan viettänyt kevään ja kesän treenaamassa ja kilpailemassa Euroopassa, erityisesti Saksassa.
Tänä vuonna Wikström kilpaili ensimmäistä kauttaan kansainvälisissä luokissa. Kalenteriin kertyi yhteensä kolmetoista kansainvälistä starttia, mihin sisältyi myös osallistuminen junioreiden PM- ja EM-kilpailuissa.
Myös Wikströmin tavoitteet on asetettu korkealle.
– Haluaisin päästä olympialaisiin joku päivä, se on suurin tavoitteeni tällä hetkellä, Wikström sanoo.
Wikströmin kilpaurakka päättyi Horse Show'n osalta torstaina, mutta lauantaina on vielä yksi jännittävä osuus edessä.
Wikström osallistuu 13-kertaisen kenttäratsastuksen maailmanmestaruus- ja olympiakultamitalistin Michael Jungin vetämään kenttäratsastusnäytökseen, jossa hypätääm maastoesteitä sisähallissa yleisön edessä.
Helsinki International Horse Show on Suomen suurin sisäareenatapahtuma. Viiden päivän aikana Helsingin jäähallissa kilpailee 500 hevosta ja 400 ratsastajaa.
Tapahtuma kerää yhteensä yli 40 000 kävijää, ja huipentuu sunnuntai-iltana ratsastettavaan 165 senttimetrin korkeudella ratsastettavaan Maailmancup-päänäytökseen.