13. helmikuuta 1997 mereen katosi viisi miljoonaa Legoa – palikoita ajautuu rantaan edelleen

25 vuotta sitten 62 merikonttia putosi mereen Tokio Express -laivasta. Yhdessä mereen kadonneessa kontissa oli suuri määrä Legoja. Niitä löytyy rannoilta edelleen – uskomattoman hyväkuntoisina.

25 vuotta sitten 62 merikonttia putosi mereen Tokio Express -laivasta Cornwallin edustajalla. Laiva oli ollut matkalla Rotterdamista New Yorkiin, mutta raju sää yllätti aluksen. Yhdessä mereen kadonneessa kontissa oli Legoja – noin viisi miljoonaa palikkaa.

Kontti aukesi. Legoja on huuhtoutunut rantaan muun muassa Englannissa jo vuosikymmenten ajan, ja ne ovat kasvaneet ilmiöksi. Vuosikymmenten ajan vapaaehtoiset rannansiivoajat ovat keränneet erilaisia palikoita rantahiekasta.

"Se sai minut tajuamaan, miten paljon muovia on meressä

Legoista jaetaan kuvia ja tietoa Lego lost at sea -tileillä eri somepalveluissa. Tiliä ylläpitävä Tracey Williams alkoi löytää rantaan ajautuneita palikoita jo 1990-luvulla asuessaan Etelä-Devonissa, Englannissa.

Nyt Williams asuu Cornwallissa, ja etsii edelleen palikoita joka-aamuisilla lenkeillään. Hän myös saa muilta ilmoituksia rantaan ajautuneista Legoista.

– Minusta oli uskomatonta, että niitä ajautui rantaan edelleen kaikkien näiden vuosien jälkeen. Se [palikoiden etsiminen] alkoi hauskanpitona, mutta vuosien varrella se sai minut tajuamaan, miten paljon muovia on meressä ja hautautuneena rantahiekkoihin, Williams kuvaili Sky Newsille.

"Lego vasemmalla löytyi kalastajan verkosta noin 30 kilometrin päässä rannasta tammikuussa 2022. Palikka oikealla löytyi rannalta samaan aikaan yli 80 kilometrin päässä, pala oli ajelehtinut meressä 25 vuoden ajan. Molemmat ovat vuoden 1997 suuresta Lego-purkauksesta". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Palikka vasemmalla oli näytepakkauksesta, joita Lego myi 1997. Oikealla oleva on maannut meren pohjassa 25 vuotta. Näitä oli Tokyo Expressin kyydissä 4200." Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Williamsin mukaan aluksi oletus oli, että puolet Legoista kellui, puolet upposi pohjaan. Uponneetkaan Legot eivät kuitenkaan katoa mihinkään.

– Nyt ymmärrämme, että myös ne Legot, jotka upposivat, alkavat ajautua rantaan, ne ajelehtivat hitaasti meren pohjaa myöten. Mielestäni se osoittaa, miten kauan muovi kestää ja miten kauas se matkustaa, ja mitä sille tapahtuu, kun se hajoaa, Williams sanoo.

30 000 lohikäärmettä, 50 000 haita...

Williamsin mukaan esimerkiksi Lego-mustekaloja oli lastin mukana 4200, hainmuotoisia palikoita puolestaan 50 000. Mustia lohikäärmeitä oli lastissa yli 30 000, mutta vihreää lohikäärmettä Williams kertoi etsineensä 25 vuotta – niitä nimittäin oli kontissa vain 512 kappaletta!

Vuonna 2022 yksi kuitenkin löytyi rannan siivoustalkoissa, ja Williams pääsi viimein kuvaamaan palikan.

Lohikäärmeen löytäminen vei pitkään. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"En minä tiedä, mitä tapahtui kaikille lapsuusajan leluilleni – tiedätkö itse, mitä omillesi tapahtui?"

Williamsin kotiin on kertynyt tuhansia Lego-palikoita. Hän löytää rannoilta toki paljon muutakin, kuten korkkeja, kyniä, hammasharjoja ja muovipulloja. Williams yrittää löytää löytämilleen esineille kodin ja esimerkiksi lahjoittaa löytämiään muoviesineitä taiteilijoille. Osa kierrätetään.

Williamsin mukaan monille nostalgiset lapsuuslelut kertovat muovin tarinaa tavalla, jota on helppo ymmärtää, ja johon voi samaistua.

– En minä tiedä, mitä tapahtui kaikille lapsuusajan leluilleni. Tiedätkö itse, mitä omillesi tapahtui? Tämä saa ihmisen ajattelemaan "niin, missä ne oikeasti ovat?" Ovatko ne kaatopaikalla? Päättyykö kaatopaikka mereen? Williams kuvaa.

Legot selvivät meressä jopa 1300 vuotta

Williams on kirjoittanut "meri-Legoista" myös kirjan, sekä ollut mukana myös useissa tutkimuksissa, joissa selvitetään muovien kiertoa meressä. Plymouthin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin Legojen elämää meressä: rannalta löytyneitä palikoita punnittiin ja verrattiin "maanpäällisiin" Legoihin.

Tutkimuksen mukaan palikat voisivat selvitä meressä jopa 1300 vuotta.

Katso myös: Aallot huuhtoivat vuonna 2019 Sisiliassa rantaan surullisen muistutuksen merien muoviongelmasta. Juttu jatkuu videon alla.

Vuonna 1992 merikontillinen lasten kylpyleluja katosi Tyyneenmereen, kertoo The Conversation. Pian kylpyankkoja alkoi pian ilmetä rannoille eri puolilla maailmaa. Vaikka muovi meressä on vakava ongelma, lelujen seuraaminen on auttanut osaltaan ymmärtämään merivirtoja.

Katso myös: Tältä näyttää Atlantin valtameren jätepyörre – merestä löytyy jo hälyttävä määrä mikromuovia. Juttu jatkuu videon alla.

Vuoden 2014 jälkeen rannoille on ajautunut mustekasetteja muun muassa Englannissa, Irlannissa, Yhdysvaltain Floridassa ja jopa Kap Verdellä. Mustekasettien liikkeitä seurattiin, ja tutkijoiden mukaan ne matkustivat meressä jopa 13 sentin sekuntivauhtia.

Katso myös: Jos kotoasi löytyy tavanomaisia ja litteitä Legoja, voit valmistaa "mahdottoman kolmion"!

Katso myös: Hämeenlinnalainen Mika rakensi legokaupunkia 20 vuotta – lopputulos lyö ällikällä:

Lue myös:

    Uusimmat