13 maailmanmestaruuden F1-konkari jatkaa edelleen – tienaa hulppeat miljoonatulot

Formula 1 -autojen arvostetuin suunnittelija Adrian Newey täytti tapaninpäivänä 65 vuotta, mutta aikoo jatkaa edelleen työtään autourheilun kuninkuusluokassa. Newey on työskennellyt Red Bullilla vuodesta 2006, ja hän teki tallin kanssa jatkosopimuksen aiemmin tänä vuonna.

Neweyn suunnittelemilla autoilla on saavutettu formula 1:n MM-sarjassa 12 valmistajien ja 13 ajajien maailmanmestaruutta.

– Ehdottomasti kyllä, Newey vastasi englantilaisen Autosportin kysymykseen, nauttiiko hän edelleen työskentelystä Red Bullilla.

Newey hankki velhon maineensa Williams-tallissa, joka voitti hänen autoillaan MM-sarjassa viisi merkkimestaruutta 1992–1998. Mika Häkkinen ajoi Neweyn autoilla kaksi kuljettajien ja yhden merkkimestaruuden McLaren-tallissa 1998–1999.

Red Bullilla Sebastian Vettel saavutti neljä mestaruutta 2010–2013. Max Verstappenilla on nyt Red Bullin ratissa kolme peräkkäistä mestaruutta, ja talli on voittanut kahdella viime kaudella myös merkkimestaruudet.

– Williams ja McLaren olivat jo saavuttaneen mestaruuksia, kun siirryin niiden palvelukseen. Siirto Red Bullille oli pieni riski, mutta halusin osallistua uuden tallin kehitystyöhön, Newey perkasi menestyksekkään uransa käänteitä.

Ura oli katkolla 2014

Menestyksen ansiosta Newey lienee myös MM-sarjan parhaiten palkattu suunnittelija. Sports Rush -sivuston tietojen mukaan Red Bull maksaa hänelle kymmenen miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (9,1 miljoonaa euroa) kaudesta, vaikkei hän osallistu enää tallin päivittäiseen työhön yhtä tiiviisti kuin takavuosina.

Newey kertoi haastattelussaan, että hän on ollut lähellä lopettamista vain vuonna 2014, kun Red Bullilla ei ollut kilpailukykyistä moottoria.

– Olimme silloin hieman masentavassa tilanteessa, Newey palasi nykyisen mestaritallin synkimpiin hetkiin.

– Maailmanmestaruushan edellyttää, että kaikkien kolmen avaintekijän eli kuljettajan, auton ja moottorin täytyy olla kilpailukykyisiä. Et voi voittaa, jos jokin niistä on heikko.

Lue myös:

    Uusimmat