Elämä heittää eteen mitä erilaisimpia tilanteita, joista selviää, kun osaa muutaman tärkeän perustaidon.
18 vuoden ikä voi ehkä tarkoittaa aikuisuutta lain edessä, mutta monella parikymppisellä on vielä paljon opittavaa elämästä. Nämä taidot auttavat ottamaan vastaan elämän surut ja ilot:
1. Ole rehellinen
Kun olet myöhässä tärkeästä tapaamisesta, voi tuntua houkuttelevalta syyttää myöhästelevää junaa. Valehtelemisen sijaan kannattaa vain pyytää anteeksi eikä selitellä. "En varannut tarpeeksi aikaa matkaan" on huomattavasti parempi syy kuin rehellisyytensä menettäminen.
2. Ota vastaan kritiikkiä
Kukaan ei pidä siitä, kun heille kerrotaan, että asiat voisi hoitaa paremminkin, tai että he ovat väärässä. On helpompaa inhota kritiikin antajaa kuin olla kiitollinen oppimismahdollisuudesta. Kritiikki luo kuitenkin hyvän mahdollisuuden kasvulle.
3. Aloita kiinnostava keskustelu
Keskustelutaito on yksi aliarvostetuimpia taitojamme. Erityisesti tuntemattomille puhuminen voi olla pelottavaa, mutta sitä voi opetella. Kun kerran aloitat, voit tutustua ja ystävystyä tai saada vaikkapa tärkeän kontaktin työmaailmaan.
4. Pyydä haluamaasi
"Et saa mitään, jos et osaa pyytää." Jos et edes pyydä palkankorotusta tai ylennystä, on epätodennäköistä, että sitä sinulle noin vain tarjottaisiin. Jos palkankorotuksen pyytäminen tuntuu liian pelottavalta, aloita kevyemmästä neuvottelutilanteesta. Mene vaikka torille ja tingi juuresten hinnasta, sillä mitä useammin haastat itseäsi, sitä helpommaksi se tulee.
5. Kommunikoi tehokkaasti
Olit sitten millä tahansa alalla, aina on varaa parantaa tapaasi puhua ja kirjoittaa. Kehitä uusia tapoja haastaa itseäsi ja pyydä apua sellaisilta ihmisiltä, joiden kommunikointitapaa ihailet.
6. Ole sinnikäs
Parikymppisenä olet luultavasti vapaa sellaisista vastuista, joita monilla kolmi- ja nelikymppisillä on. Et elä vielä ruuhkavuosia eikä sinulla ole kontollasi kuusinumeroista asuntolainaa. Sen sijaan vietät ehkä villejä opiskeluaikoja.
Tämä onkin hyvää aikaa opetella suhtautumistapoja takaiskuihin, suruun ja turhautumiseen (ja toki myös iloon!). Parikymppisenä on siis varaa kokeilla, epäonnistua ja kokeilla uudestaan.
7. Muista pöytätavat
Monet työhön liittyvät tapaamiset sijoittuvat ruoan ympärille. Tällöin onkin parasta muistaa, miten ruokailuvälineitä käytetään, ja miten keskustellaan ruokailun yhteydessä. Nielaise ensin ja avaa suusi vasta sitten! Huonot pöytätavat kielivät huonoista sosiaalisista taidoista ja moukkamaisuudesta.
8. Hillitse suuttumuksesi
Kun opit hillitsemään vihan tunteita, saat haltuusi valtavan voimavaran. Oikein suunnattu suuttumus nimittäin tekee sinusta luovemman ja tehokkaamman – ainakin hetkittäin.
9. Älä elä yli varojesti
Opiskeluaika on täydellinen testi kulutustaidoillesi, sillä käytettävissäsi on vain vähän rahaa. Ylellisyystuotteet ovat ihania, mutta niistä tulee äkkiä riesa, jos lompakkosi ei kestä. Opettele pärjäämään vähällä ja laita rahaa säästöön aina, kun pystyt.
10. Kestä torjutuksi tuleminen
Parikymppisenä elämä on täynnä kokeiluja: uusi työpaikkoja, kokemuksia ja parisuhteita. Osa kokeiluista onnistuu, toiset eivät. Tämä onkin hieno mahdollisuus opetella torjutuksi tulemista, oli torjuja sitten unelmien työpaikka tai kumppaniehdokas. Elämä ei lopu torjuntaan ja sen aiheuttamiin negatiivisiin tunteisiin.
11. Opettele myös koulun ulkopuolella
Oppiminen ei lopu koskaan. Aina on tilaa kehittää itseään esimerkiksi lukemalla kirjoja, opettelemalla uusia kieliä tai ottamalla soittotunteja – mikä vain itseäsi kiinnostaa.
12. Hyväksy muutos
Nyt voi olla vaikeaa kuvitella, miten paljon muutoksia elämä tuo tullessaan. Olemmeko edes samoja ihmisiä viisikymppisinä kuin olimme kaksikymppisinä? Tämän takia onkin vaikeaa suunnitella elämäänsä pitkien aikojen päähän. Ainoa asia, mistä voit olla varma, on se, että mikään ei ole varmaa.
13. Ole kärsivällinen
On selvää, että saadakseen haluamansa tulee olla ahkera. Älä kuitenkaan hermostu, jos elämäsi ei ole valmis 25-vuotiaana. Hyvät asiat eivät tapahdu yhdessä yössä, vaan niiden eteen täytyy nähdä vaivaa. Matkan varrelle mahtuu epäonnistumisia, mutta sen takia nuoruus onkin niin hyvää aikaa oppimiselle.
Lähde: The Independent
Mitä on positiivinen stressi? Katso video:
6:13