14 000:lle kuolemantuomio Iranissa -väite ei pidä paikkansa – lue perusteet: Tuomion kuolemaan voi kuitenkin saada "vihasta jumalaa vastaan"

3:52img
MTV kokosi tärkeimmät hetken Iranin myrskyisästä syksystä lokakuussa.
Julkaistu 15.11.2022 18:07

Iiris Korteniemi

iiris.korteniemi@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa on lähtenyt laajasti leviämään väite, jonka mukaan Iran aikoo langettaa kuolemantuomion peräti 14 000 mielenosoittajaa kohtaan. ”Tämä on massateloitus”, eräässä levinneeseen lähteneessä postauksessa kerrotaan. Onko väitteellä perää?

Tiedossa on, että Iranin pääkaupunki Teheranin oikeusistuin on langettanut kuolemantuomion hallinnon vastaisiin mielenosoituksiin osallistuneelle henkilölle.

Kyseessä on ensimmäinen tiedossa oleva kuolemantuomio, joka maassa langetettiin hallinnon vastaiseen protestiliikkeeseen osallistumisesta. Asiasta kertoi maan oikeuslaitos. Tuomitulla on oikeus valitukseen tuomiosta. 

Teheranin syyttäjä on myös esittänyt syytteet tuhatta ihmistä vastaan "mellakoiden" johdosta. Julkiset oikeudenkäynnit ovat nyt meneillään.

Väitteeseen siitä, että Iran langettaa tai on langettanut kuolemantuomioita 14 000 mielenosoittajalle, ei kuitenkaan ole perusteita.

Väite on mahdollisesti saanut alkunsa viikkolehti Newsweekin artikkelista, jossa kerrotaan, että Iranin parlamentti ”äänesti kuolemanrangaistuksen määräämisestä arviolta 15 000 vangitulle mielenosoittajalle”.

Newsweekin artikkelissa viitataan siihen, että Iranin parlamentti on vaatinut julistuksessaan maan oikeuslaitosta koventamaan otteitaan protestien laannuttamiseksi.

The Guardian kertoo, että aiemmin tässä kuussa 272 Iranin parlamentin 290 jäsenestä äänesti kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoa vakavista valtiota vastaan tehdyistä rikoksista. Lainsäätäjät toistivat myös joidenkin viranomaisten vaatimukset siitä, että protesteja vastaan tulisi ottaa tiukempi linja.

Iranin oikeusistuimen tuomari ei kuitenkaan ole tuominnut tuhansittain mielenosoittajia kuolemanrangaistukseen, mutta valtaosa parlamentin jäsenistä on allekirjoittanut julistuksen, jossa vaaditaan kovempia toimia protestien laannuttamiseksi. 

Parlamentin lausunnon vaikutusta kuolemantuomioiden mahdolliseen kasvuun mielenosoittajia kohtaan ei voida varmuudella sanoa.

Luku 14 000 on arvio pidätettyjen määrästä, ei syytettyjen määrä

Luku 14 000 on taas YK:n arvio pidätettyjen määrästä, ei tosiasia, eikä syytettyjen tai kuolemaantuomittujen määrä.

– Viimeisen kuuden viikon aikana on pidätetty tuhansia miehiä, naisia ​​ja lapsia – joidenkin tietojen mukaan yli 14 000 henkilöä –, mukaan lukien ihmisoikeuksien puolustajia, opiskelijoita, lakimiehiä, toimittajia ja kansalaisyhteiskunnan aktivisteja", sanoi YK:n Iranin ihmisoikeuksien erityisedustaja Javaid Rehman YK:n turvallisuusneuvostolle aiemmin pitämässään puheessa.

Vaikka etenkin Twitterissä ja Instagramissa levinnyt väite ei pidä paikkansa, on kuitenkin huomioitava, että mikäli Iran aikoo lisätä mielenosoituksiin osallistuneiden kuolemantuomioita, ei näistä teloituksista tai niiden todellisista syistä välttämättä kerrota suoraan. Iran on islamistinen tasavalta eli teokratia, mikä tarkoittaa sitä, että hallinnon ajatellaan käytävän valtaa Jumalan edustajana. Näin ollen kuolemaantuomittua voidaan syyttää esimerkiksi vihasta Jumalaa vastaan, mikä riittää Iranissa rikokseksi, josta kuolemanrangaistus voidaan langettaa. 

Tosiasia on myös se, että Iran teloittaa vuosittain satoja ihmisiä, eikä hallinto epäröi käyttää raakaa väkivaltaa asemansa turvaamiseksi. 

Jina (Mahsa) Aminin kuolemasta alkunsa saaneet laajat protestit Iranin hallintoa vastaan ovat nyt kestäneet 58 päivää, ja niissä on tiettävästi saanut surmansa yli 326 ihmistä.

Katso myös: Suomalaiset kurdit kertovat: Näin tyytymättömyys Iranin hallintoa vastaan kasvoi vihaksi:

8:42img

Tuoreimmat aiheesta

Iran