Muuttuvatko asiat Iranissa vihdoin? Maa sanoo "tarkastelevansa" vuosikymmeniä vanhaa hijab-lakia

6:46img
CNN:n raportti paljastaa: Mielenosoittajia kidutetaan ja raiskataan Iranissa – "He valitsevat naisista kauneimmat."
Julkaistu 03.12.2022 20:52

MTV UUTISET – STT

Iran sanoo tarkastelevansa uudelleen kymmeniä vuosia vanhaa lakia, joka vaatii naisilta pään peittämistä.

Sekä parlamentti että oikeuslaitos työskentelevät asian parissa, sanoi oikeuskansleri Mohammad Jafar Montazeri lauantaina Iranin puolivirallisen uutistoimiston Isnan mukaan.

Asiassa voidaan Montazerin mukaan odottaa tuloksia parin viikon kuluessa. Hän ei sanonut, mitä pitkälti konservatiivien käsissä olevat tahot tarkalleen voisivat laissa muuttaa.

Hijabin eli hiukset ja kaulan peittävän huivin käytöstä tuli Iranissa pakollista kaikille naisille vuonna 1983.

Konservatiivit haluavat edelleen pitää huivin käytön pakollisena, mutta uudistusmieliset haluaisivat poistaa lakisääteisen pakon ja jättää asian yksilön päätettäväksi.

Satoja kuollut mielenosoituksissa

Iran nainen hijab

Iranin hallinto myönsi vihdoin tällä viikolla sadat kuolonuhrit mielenosoituksissa. Ihmisoikeusjärjestöjen arviot ovat tätäkin suurempia.

Vaatimus päähuivin käytöstä on ollut Iranissa esillä syyskuun puolivälissä alkaneissa suurissa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Amini oli pidätetty "väärin puetun" hijabin vuoksi.

Mielenosoituksissa on muun muassa poltettu päähuiveja ja huudettu hallinnon vastaisia iskulauseita. Yhä useampi nainen on myös jättänyt noudattamatta vaatimusta käyttää hijabia.

Aiemmin tällä viikolla Iranin vallankumouskaartin kenraali sanoi ensi kertaa yli 300 ihmisen kuolleen mielenosoituksissa syyskuun puolivälin jälkeen.

Iranin kansallinen turvallisuusneuvosto sanoi Irna-uutistoimiston mukaan lauantaina, että mielenosoituksissa on kuollut yli 200 ihmistä. Turvallisuusneuvoston mukaan lukuun sisältyy myös turvallisuusjoukkoihin kuuluneita ihmisiä.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights on kuitenkin arvioinut, että turvallisuusjoukot ovat surmanneet mielenosoituksia tukahduttaessaan lähes 450 ihmistä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Volker Türk sanoi viime viikolla, että mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty 14  000 ihmistä.

Lue myös: Naiset liittyivät protestiin Iranin vanhoillisessa kaakkoisosassa – "Meneillään olevat protestit Iranissa ovat arvokkuuden vallankumouksen alku"

Tuoreimmat aiheesta

Iran