14 syytä, miksi henki haisee pahalta

Pahanhajuinen hengitys on yleensä harmiton, mutta silti kiusallinen vaiva. Muut ihmiset eivät välttämättä tohdi huomauttaa toisen suusta tulevasta löyhkästä.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten hampaat harjataan oikeaoppisesti.

Yleensä pahanhajuinen hengitys on väliaikaista. Kaikkien suuhun vapautuu pahanhajuisia yhdisteitä esimerkiksi silloin, kun suun luontaiset bakteerit hajottavat ruoan jäämiä hampaiden välistä, ikenistä ja kielestä.

Joskus hengitys haisee normaalia enemmän tai useammin suuhygienian puutteiden tai tietynlaisten elämäntapojen takia. Ammattilaiset käyttävät pahanhajuisesta hengityksestä nimitystä halitoosi. Alla kerrotaan mahdollisia syitä sen taustalla.

1. Heräsit juuri

Hengitys haisee aamuisin siitä syystä, että nukkuessa ja syljen erityksen hidastuessa suun bakteerit saavat jyllätä rauhassa. Sylki nimittäin yleensä auttaa pitämään suuta puhtaampana.

Pahanhajuinen henki aamuisin on täysin normaalia ja yleistä. Hampaat tulisikin pestä myös aamulla, sillä se edesauttaa syljenerityksen käynnistymistä uudelleen yön jälkeen.

2. Hengität suun kautta

Suun kautta hengittäminen saa syljen haihtumaan ja suun kuivumaan. Kun sylki ei huuhdo suuta, bakteerit pääsevät jälleen muodostamaan pahaa hajua.

Suun kautta hengitetään usein esimerkiksi nukkuessa tai liikuntaa harrastettaessa. Nesteytys liikunnan yhteydessä on tärkeää siitäkin syystä, että suu ei kuivuisi liian helposti.

3. Voimakkaasti tuoksuva ruoka

Valkosipulia syöneen henkilön tunnistaa usein metrien päästä, mutta myös esimerkiksi mausteet, kaalit ja retiisi saattavat smaalla tavalla paljastaa syöjänsä. 

Ruoan tuoksu haihtuu hengityksestä parissa tunnissa, mutta se voi palata takaisin röyhtäyksen myötä. 

4. Syömättömyys

Syöminen kiihdyttää syljeneritystä, joten syömättömyys voi tehdä hengityksestä pahanhajuisen. Sylki paitsi auttaa huuhtomaan suuta ruoasta, myös hajottaa ruokaa, jotta se kulkisi helpommin kurkusta alas ruokatorveen.

5. Tupakointi

Halitoosin voi lisätä tupakan aiheuttamien terveyshaittojen listalle. Tupakointi lisää haisevia yhdisteitä suussa ja kuivattaa suuta alentuneen syljenerityksen vuoksi.

6. Lääkkeet

Tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksiin sisältyy suun kuivuminen ja sitäkautta taas mahdollisesti hengityksen haiseminen. Tällaisia vaikutuksia voi olla esimerkiksi antihistamiineilla, diureeteilla ja lihasrelaksanteilla.

Lääkitystä ei aina voi muuttaa, mutta suutaan voi puhdistaa harjauksen ja lankauksen lisäksi kaapimalla kielestä bakteerikerrosta hammasharjan tai kielikaapimen avulla.

7. Liman valuminen nieluun

Vilustuminen tai allerginen nuha voivat lisätä nenän limakalvojen muodostaman liman valumista nenästä nieluun. Nenän kautta hengittäessä limaan on tarttunut ilmasta hiukkasia, jotka voivat nielusta päätyä myös suuhun ja saada hengityksen haisemaan.

8. Reiät hampaissa

Reikiintyneet hampaat ovat jo itsessään merkki ongelmista suuhygieniassa. Ne myös lisäävät hengityksen pahaa hajua: syödessä ruokaa päätyy reikiin, ja niiden puhdistaminen voi olla vaikeaa. 

9. Hammaslaitteiden käyttö

Hammastukien, -proteesien ja muiden hammaslaitteiden peseminen on tärkeää, jotta ne eivät keräisi ruoan tähteitä. Likaisena ne saavat hengen haisemaan.

10. Runsas alkoholin käyttö

Alkoholi kuivattaa suuta. Myös sen haihtuminen aineenvaihdunnasta voi aiheuttaa pahaa hajua. 

11. Närästys tai refluksi

Joskus pahanhajuinen hengitys kertookin ongelmista ruoansulatuksessa. Jos kurkun kudokset vaurioituvat esimerkiksi runsaan närästyksen ja refluksitaudin takia, hajuhaitta voi olla nenäänpistävä.

12. Bakteeritulehdus

Streptokokkibakteerin aiheuttama tulehdus nielussa voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Samoin tulehdukset nenässä voivat aiheuttaa pahanhajuisen liman valumista nieluun.

13. Sjögrenin oireyhtymä

Sjögrenin oireyhtymän seurauksena sylkirauhasten toiminta heikkenee, jolloin suu taas kuivuu helposti. 

14. Erilainen suun bakteerikanta

Suun bakteerikanta ja syljen koostumus vaihtelee yksilöllisesti. Joidenkin hengitys vain alkaa haista herkemmin kuin toisten, eikä sillä ole välttämättä mitään tekemistä suuhygienian kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat