14-vuotias lapsi kuoli Nipah-virukseen Intiassa – viranomaiset varoittavat taudista, johon ei ole rokotetta tai lääkettä

Intian Keralan osavaltion terveysviranomaiset ovat antaneet hälytyksen -vuotiaan pojan kuoltua Nipah-virukseen, kertoo BBC.

Intian tiedotusvälineiden mukaan 14-vuotias kuoli sunnuntaina – vain päivä sen jälkeen, kun tartunta oli varmistunut. 

Keralan terveysministeri Veena George sanoi BBC:lle pojan olleen kotoisin Pandikkadin kaupungista, ja hänen kanssaan kosketuksiin joutuneet on eristetty ja testattu. Noin 60 ihmisen arvioidaan altistuneen virukselle.

Alueen asukkaita on pyydetty noudattamaan varotoimia, kuten käyttämään kasvomaskeja julkisilla paikoilla ja pidättäytymään sairaalavierailuista.

Virus tattuu eläimistä, ruoasta ja toisista ihmisistä

Nipah on zoonoottinen virus, joka tarttuu yleensä eläimistä ihmisiin. Ihminen voi saada sen kuitenkin myös suoraan toiselta ihmiseltä tai viruksen saastuttamasta ruoasta, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO nettisivuillaan.

Viruksen luontaisia kantajia ovat hedelmälepakot, joiden kautta tauti voi levitä muihin eläimiin ja ihmisiin. Tartunnan saaneiden ihmisten kuolleisuusprosentti on WHO:n mukaan 45–70 prosenttia.

Tartunnan yleisimpiä oireita ovat: 

  1. Kuume

  2. Lihassärky

  3. Päänsärky

  4. Oksentaminen

  5. Kurkkukipu

Tauti voi olla oireeton, mutta se voi myös johtaa vakaviin hengitysvaikeuksiin ja aivotulehdukseen. Vakavimmissa tapauksissa aivotulehdus johtaa koomaan kahden vuorokauden sisällä. 

Nipah-virusinfektioon ei ole rokotetta eikä lääkettä.

Kymmeniä kuolemantapauksia

Yksittäisiä viruksen aiheuttamia sairastumisia raportoitiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 ja 2007. 

Ensimmäinen kuolemantapaus raportoitiin vuonna 2018. Sen jälkeen Nipah-virus on yhdistetty kymmeniin kuolemantapauksiin Keralan osavaltiossa.

Viime vuonna Keralan osavaltion viranomaiset sulkivat kouluja ja toimistoja viiden tapauksen varmistuttua.

Lue myös:

    Uusimmat