16 ohjelmointikieltä, joista jokaisen kannattaisi opetella edes yksi

Pitkään on painotettu kielitaidon merkitystä työnhaussa. Nykyään yhden opetellun kielen olisi hyvä olla ohjelmointikieli.

Tietokoneohjelmat valtaavat maailmaa, mutta jonkun on luotava nuo ohjelmat. Siksipä yrityksen haluavat yhä hanakammin palkkalistoilleen ihmisiä, jotka hallitsevat ohjelmoinnin.

Vaikka maailmassa on tuhansia ohjelmointikieliä, muutamat niistä ovat selvästi toisia suositumpia. Business Insider listasi ne ohjelmointikielet, joiden avulla saatat löytää seuraavan mielenkiintoisen työpaikkasi.

Java

Vuonna 1991 kehitetty Java on maailman käytetyin ohjelmointikieli. Se syntyi aluksi älytelevisioiden ohjelmointia varten ja on tällä hetkellä elintärkeä Androidin sovelluksien sekä monien yritysohjelmistojen kehittämisessä.

C

Vanhin yhä käytettävä ohjelmointikieli, yksinkertaisesti nimetty C, kehitettiin 1970-luvun alussa. Vuonna 1978 painettiin ensimmäinen ”The C Programming Language” -käsikirja. Niteellä on mittaa 800 sivua ja se on ohjelmointipiireissä vakiinnuttanut aseman legendaarisena eepoksena.

Python

Monien ohjelmoijien mielestä vuonna 1989 luotu Python on helpoin tapa aloittaa ohjelmointikielten opiskelu. Pythonin fanit rakastavatkin kieltä juuri sen helposti luettavan koodin vuoksi.

PHP

Hyvin yleisesti nettisivujen ohjelmoimisessa käytetyllä PHP:lla on arvioitu kirjoitetun jopa kolmasosan internetin sisällöstä. Tämä ei kuulosta kovinkaan yllättävältä, kun ottaa huomioon, että kyseistä ohjelmointikieltä käyttävät muun muassa WordPress, Facebook sekä Yahoo.

PHP:llä on myös intohimoiset vihaajansa. Ohjelmointiin keskittyneen Stack Owerflow -yhtiön perustajan mukaan PHP on kieltä ennemmin sattumanvarainen kokoelma mielivaltaista sälää ja virtuaalisia hakusanaräjähdyksiä.

Visual Basic

Microsoftin Visual Basic yrittää tehdä ohjelmoinnista helpompaa havainnollistamalla sitä piirroksellisin elementein, joilla ohjelmoija voi siirrellä tietokoneohjelman osia. Tällä vanhalla ohjelmointikielellä on yhä käyttäjäkuntansa.

JavaScript

Tätä äärimmäisen suosittua ohjelmointikieltä käytetään pääasiassa uudenaikaisissa verkkosovelluksissa. JavaScriptiä on arvosteltu, sillä sen koetaan hidastavan selaimia ja voivan asettaa käyttäjänsä tietosuojan haavoittuvaan asemaan.

R

Tilastotieteilijöiden ja muiden data-analyytikoiden suosikkiohjelmointikieli on R. Esimerkiksi Google on R:n suuri ihailija sen antavan valtavan matemaattisen voiman vuoksi.

Go

Alun perin Googlen suunnittelema Go kehitettiin maailman käytetyimmän hakukoneen tarpeisiin. Go:ta on alati kehitetty luotettavammaksi sekä yhtenäisemmäksi, ja se on yksi nopeimmin kasvavista ohjelmointikielistä.

Ruby

Aiemmin mainitun Pythonin tapaan ohjelmoijat kokevat helposti omaksuttavaksi myös 24-vuotiaan Rubyn. Suosittu on myös Rails, Rubyn lisäominaisuus, jonka avulla verkkosovellusten rakentaminen on hyvin helppoa. Ohjelmointikielen motto onkin olla ohjelmoijan paras ystävä.

Groovy

Javan jälkeläinen on kasvattanut suosiotaan vuoden 2007 perustamisesta asti. Groovyn suunnittelijoiden tavoitteena oli tehdä pitkien koodien kirjoittaminen helpommaksi ja nopeammaksi. Koska Groovy toimii hyvin yhteen Java-koodin kanssa, se on valloittanut ohjelmoijia suurista yhtiöistä, kuten IBM:stä, Googlesta sekä Targetista.

Objective-C

Legendaarinen C-ohjelmointikieli oli aikoinaan niin vaikutusvaltainen, että se poiki paljon samantapaisesti nimettyjä seuraajia, jotka lisäsivät alkuperäiseen C:hen vaikutteita muista ohjelmointikielistä. Objective C on edelleen suositumpi kuin esimerkiksi Applen kotikutoinen Swift, joka sekin tosin kasvaa nopeasti.

Perl

Alun alkujaan Nasan insinöörien 1980-luvun lopulla kehittämä Perl on kunnostautunut tekstinkäsittelyssä. Ohjelmoijat pitävät siitä sen tehokkuuden sekä joustavuuden vuoksi. Perliä on kutsuttu ”internetin ilmastointiteipiksi”, koska se pitää nettisivujen verkostoa yhtenäisenä. Se ei kuitenkaan ole kaikista hienostunein ohjelmointikieli.

Pascal

Filosofi Blaise Pascalin mukaan nimetty ohjelmointikieli oli elintärkeä alkuperäisiä Applen Macintosh -tietokoneita ohjelmoidessa. Loppujen lopuksi Pascal laajentui Object Pascaliksi, ja kyseistä ohjelmointikieltä käytetään laajalti edelleen.

Delphi Object Pascal

Tämänkin ohjelmointikielen takana on Apple, joka kehitti Delphi Object Pascalin vuonna 1986 helpottamaan ohjelmoijien pääsyä tietokantoihin. Kyseinen ohjelmointikieli on nousemassa uuteen kukoistukseensa, sillä se on varteenotettava vaihtoehto älypuhelinten sovellusten rakentamiselle.

Swift

Aiemmin mainittu Applen Swift-ohjelmointikieli on voittanut puolelleen ohjelmoijia suurista yhtiöistä, kuten IBM:stä. Suosion syynä on aiempaa nopeampi ja helpompi tapa rakentaa sovelluksia iPhonelle.

MATLAB

Alkujaan yliopisto-opiskelijoiden matemaattisia taitoja sekä kuvanhahmotuskykyä parantamaan suunniteltu ohjelmointikieli on levinnyt koulunpenkeiltä ammattilaisten pariin. Sitä käyttävät varsinkin kuvankäsittelyn sekä tekoälyn kanssa työskentelevät tutkijat, insinöörit sekä ohjelmoijat.

Juttua korjattu 1.9. klo 8.40. Java on tärkeä Androidin sovelluksien kehittämisessä, ei Applen. 

***


Lue myös:

    Uusimmat