16-vuotias taikuri ja juontaja Aatu Itkonen opiskelee ja toimii samaan aikaan kevytyrittäjänä. Itkonen toteaa, että tekemisessä pitää olla intoa mukana.
Edessäni kahvilassa istuu haastateltavana rennosti huppariin pukeutunut nuorukainen. Audiovisuaalista viestintää Tampereella opiskeleva 16-vuotias Aatu Itkonen on kiinnostunut kuulemaan, minkälaisilla teknisillä ratkaisuilla haastattelusta tehtävä juttu ja haastatteluvideo käytännössä päätyvät MTV:n nettisivuille.
Kouvolasta kotoisin oleva Itkonen vaikuttaa muutenkin henkilöltä, joka on tottunut ottamaan asioista selvää. Eikä ihmekään, sillä hän on nuoresta iästään huolimatta toiminut taikurina ja juontajana jo yli kolmen vuoden ajan. Sukulaisille ja tuttaville tehdyistä tempuista kehittyi puskaradion kautta jotain paljon suurempaa.
Tällä hetkellä Itkonen työllistää kolme henkilöä: managerin, valokuvaajan ja autonkuljettajan. Keikkoja oli pelkästään viime vuonna noin sata kappaletta.
– Joissakin tapahtumissa teen useita keikkoja saman päivän aikana, joten ei keikkoja ole sentään joka kolmas päivä ole ollut, Itkonen täsmentää.
Show'n pitäminen suurellekaan joukolle hirvitä nuorukaista.
– Minulle on helpointa esiintyä suurelle yleisölle. Suuret yleisötapahtumat ja televisioesiintymiset ovat myös jääneet parhaiten mieleen.
Kun työ tuntuukin vapaa-ajalta
Siinä missä suurin osa nuorista opiskelijoista viettää vapaa-aikaa viikonloppuisin, Itkonen tekee töitä taikaesitysten ja juontokeikkojen parissa pitkin Etelä-Suomea. Tämäkin viikonloppu oli jo hyvissä ajoin etukäteen täyteen buukattu.
– Tykkään tehdä tätä työtä, enkä oikeastaan edes kaipaa niin sanottua vapaa-aikaa. Tämähän (keikat) on periaatteessa vapaa aikaani jo itsessään ja on aivan vapaamuotoista, miten omaa työtäni teen.
Itkonen on huomannut, että kevytyrittäjyys on ollut hänen tapauksessaan hyvä ratkaisu.
– En ole toiminimiyrittäjä, vaan toimin laskutuspalvelun kautta ja työntekijät palkkaan kotitaloustyönantajana.
Itkonen suosittelee kevytyrittäjyyttä nuorille ja opiskelijoille, joilla on muutakin tekemistä kuin täysipainoisen yritystoiminnan pyörittäminen.
Itkonen kertoo pyrkivänsä jatkamaan toimintaansa taikurina ja juontajana niin kauan kuin intoa ja kysyntää riittää.
Itkonen alkaa myös kiertää yläkouluja kertomassa muille nuorille yrittäjyydestä. Hänellä on yksi tärkeä neuvo:
– Ihan sama, mikä sinun tuotteesi tai tarjoamasi palvelu on, mutta pidä huoli siitä, että on koko ajan intoa ja rohkeutta lähteä kokeilemaan uusia asioita.
Palautetta tulee paljon
Nuorelle esiintyjälle on tulvinut paljon palautetta joka tuutista, jopa kadulla. Mukaan mahtuu myös negatiivisiakin kommentteja, etenkin oman ikäisiltä pojilta.
– Kun on lähemmäs sata keikkaa vuodessa, se nostattaa mielenkiintoa mediassakin. Kun olen ollut esillä, niin se on herättänyt osittain negatiivisuuttakin. Luulen, että kyse on hieman myös kateellisuudesta, Itkonen pohtii.
Pääsääntöisesti palaute on Itkosen mukaan ollut kuitenkin positiivista.
– On hienoa nähdä jonkun näkevän oikeasti vaivaa, että tulee keikan jälkeen kehumaan henkilökohtaisesti esitystä. Joku saattaa jopa kadulla pysäyttää ja kehua. Hyvin tähän on pääsääntöisesti suhtauduttu.
Kaikki alkoi vahingossa
Musiikki on lähellä Itkosen sydäntä ja soittaminen on tuonut myös sorminäppäryyttä taikurin työtä ajatellen. Koko taikurin työ lukuisine keikkoineen on kuitenkin ollut sattumien summaa.
– En missään vaiheessa erityisesti halunnut lähteä esiintymään. Se alkoi sukulaisten juhlista, joissa tein temppuja. Sana lähti leviämään puskaradioefektinä ja vahingossa on tultu tähän päivään.
Itkonen kertoo olevansa kiinnostunut myös ajatustenlukutempuista.
– Mentalismi ja ajatustenlukutemput ovat mielenkiintoisia. Minulla ei ole vielä hajua ajatustenlukutempuista ja niitä on mielenkiintoista katsoa. Samoin isot illuusiotemput, kuten vaikkapa sahaustemput ovat kiinnostavia.
Itkosen omaankin temppuvalikoimaan kuuluu giljotiinitemppuja. Itkonen huomauttaa, että kaikkiin temppuihin sisältyy riskinsä.
– Olen niitä harjoitellut, eivätkä ne pelota. Mutta olen nähnyt, että yleisöä ne kyllä pelottavat ja siinä vaiheessa yleisökin on hiljaa kun tehdään vaarallisia juttuja, Itkonen hymähtää.
Esiintyjä, joka osaa suhtautua huumorilla kömmähdyksiin
Tekevälle tunnetusti sattuu, ja kömmähdyksiä mahtuu Itkosenkin uran varrelle.
– Muutaman kerran olen pyytänyt avustajan lavalle ja sitten kun olen aloittanut tempun kertomisen, olen tajunnut tempun jääneen kotiin. Ja joskus vaikkapa joku piilotettu esine on tullut näkyville vahingossa.
Itkosella on kuitenkin terve tapa suhtautua omaan tekemiseensä. Hän pyyhkii virheensä pois saman tien huumorin keinoin. Näin yksi pieleen mennyt temppu ei pääse pilaamaan esitystä.
Myös varttuneemmilla ihmisillä olisi opittavaa Itkosen asenteesta. 16-vuotias nuorukainen opiskelee ja tekee työtä, mistä nauttii. Samalla hän on työllistänyt useita ihmisiä.
Toimintaa pitää yllä aito into ja uskallus. Elämässä väistämättä eteen tulevia epäonnistumisia ei ole syytä märehtiä, ne kun voidaan useimmiten kuitata huumorilla.