Soppamies vierailee keväthangilla Kuusamossa Juha Kankkusen ajokoulussa. " Kala ei saa mennä liian kuivaksi ja tämän kalan kypsyys on kympissä", toteaa Juha Kankkunen.
Ohjeet seitsemälle
Loimutettua siikaa ja nieriää
- 4 kokonaista siikaa
- 2 kokonaista nieriää
- voisulaa
- suolaa ja pippuria
Avaa kalat veitsellä, suolaa ja kiinnitä loimulautoihin. Loimuta noin 45 min. välillä valellen voisulalla.
Puikula perunasose
- 2 kg puikulaperunaa
- 2 pnt persiljaa
- 300 g voita
- 2 sitruunaa
- suolaa
Keitä perunat kypsiksi ja murskaa haarukalla. Mausta voikuutiolla, pilkotulla persiljalla, sitruunan kuorella ja mehulla.
Majoneesi
- 1 tl punaviinietikkaa
- 1 tl dijonsinappi
- 1 keltuainen
- 1 dl rypsiöljyä
- suolaa ja pippuria
- 1/2 tuubia wasabia
Valmista majoneesi ja mausta se wasabilla. Voit käyttää myös valmista majoneesia.
Voikastike
- 100g voita
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1 pnt pilkottua ruohosipulia
- 1 pieni prk kapriksia
- 1 keskikokoinen punasipuli pilkottuna
Laita voi kattilaan ja keitä kunnes se paahtuu hieman vaalean ruskeaksi. Kaada puhtaaseen kattilaan ja lisää mukaan muut aineet. Tarjoile siian kanssa.
Liekitettyjä muurinpohjalettuja
- 1 l punaista maitoa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl ohrajauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 dl voisulaa
- 4 kpl kananmunaa
Sekoita munat, sokeri ja voisula. Lisää maito ja jauhot. Anna taikinan tasaantua noin puoli tuntia ennen paistamista. Tarjoile lettujen kanssa lakkoja jotka voit liekittää konjakilla, sekä kermavaahtoa.
(Soppamies 19.5.2005)