Halusi päästä pilveen: 19-vuotias kuoli hengitettyään deodoranttia Hollannissa

AOP Rotterdam
Kuvituskuvaa. imago/Paulo Amorim/ All Over Press
Julkaistu 16.11.2018 17:39

HELI ALASOINI - MTV UUTISET

Hollannissa Rotterdamissa 19-vuotias mies menehtyi hengitettyään deodoranttia päästäkseen pilveen.

– Koska deodorantin hengittäminen ei ole väestötasolla yleistä, seurauksista ei tiedetä, ja nuoret jatkavat tätä vaarallista villitystä. Kuolemantapaukset ovat onneksi hyvin harvinaisia, sanoo lääkäri Kelvin Harvey Kramp Rotterdamin sairaalan tehohoitoyksiköstä.

Deodoranttia hengittänyttä miestä hoitaneet lääkärit toivat tapauksen julkisuuteen valottaakseen kemikaalien hengittämisen seurauksia.

Vajosi koomaan sairaalassa

19-vuotias hollantilainen mies, joka kärsi psykoottisista oireista, pääsi sisään kuntoutuskeskukseen kannabiksen ja ketamiinin väärinkäytön vuoksi. Hän käytti antipsykoottista lääkitystä.

– Repsahduksen aikana viime heinäkuussa hän kääri pyyhkeen päänsä ympärille ja hengitti deodoranttia päästäkseen pilveen. Hänestä tuli hyperaktiivinen, hän hyppi ylös ja alas kunnes sai äkillisesti sydänpysähdyksen. Hänet vietiin sairaalan teho-osastolle, jossa todettiin miehen vajonneen koomaan, lääkäri Kramp kertoo.

Koomasta herättely-yritykset epäonnistuivat ja yhdeksän päivän kuluttua mies kuoli.

– Meillä on kolme teoriaa siitä, mikä aiheutti sydänpysähdyksen, Kramp kertoo. Ensimmäisen teorian mukaan deodorantti on hengitettynä aiheuttanut liian suuren stressin potilaan sydämelle. Toisen teorian mukaan deodorantti on vähentänyt sydänlihaksen supistusten vahvuutta ja aiheuttanut siksi sydänpysähdyksen. Kolmannen teorian mukaan sydänpysähdys on aiheutunut sepelvaltimoiden kouristuksesta.

– Potilaan hyperaktiivisuus voi viitata siihen, että hän koki pelottavia hallusinaatioita. Jos tämä pitää paikkansa, ensimmäinen teoria sydänpysähdyksen syystä vaikuttaa sopivalta, Kramp kertoo.

Hengitettävien aineiden väärinkäyttö ei ole uusi ilmiö

Hengitettävien aineiden väärinkäyttö ei ole uusi ilmiö ja sitä tavataan erityisesti nuorten ja haavoittuvien ihmisten keskuudessa, lääkäri Kramp toteaa.

Tutkimusten mukaan hengitettäviä aineita väärinkäyttävät eniten 15–19 -vuotiaat nuoret ja kuntoutuskeskuksissa tai vankiloissa asuvat. Näissä ympäristöissä ihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia päästä käsiksi muihin päihteisiin, mutta tavalliset taloustavarat ovat helposti saatavilla.

– Myrkyllisillä kemikaaleilla, kuten butaanilla, jota usein käytetään suihkeissa, on samanlaisia vaikutuksia kuin alkoholilla. Väärinkäyttäjien tarkoituksena on kokea euforiaa ja estottomuutta, Kramp lisää.

Butaani vaikuttaa nopeasti

Butaani vaikuttaa hyvin nopeasti ja sillä on myös nopeasti häviävä vaikutus, joka saa ihmiset ottamaan sitä lisää. Lääkärin mukaan butaanin haittavaikutuksia ovat muun muassa maksa- ja munuaisvauriot, viivästynyt kehitys ja aivovauriot.

Kramp toivoo, että lisääntynyt tietoisuus auttaa vähentämään hengitettävistä aineista, kuten liottimista, johtuvia kuolemia. Hän uskoo myös kouluissa jaettavan valistuksen vaikuttavan tilanteeseen.

– Pysäyttääksemme väärinkäytön voimme vain kasvattaa ihmisten tietoisuutta mahdollisista dramaattisista seurauksista, Kramp sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Alankomaat