Tuula kutsui Harrin kokkaamaan espanjalaista ruokaa ystävilleen Espoon Nuuksioon, hirsihuvilaan jylhien maisemien keskelle.
Tapas
(ohjeet kuudelle)
Gaspacho
- 7 kpl erittäin kypsiä tomaatteja
- yksi keskikokoinen kurkku
- 1/2 punainen chili
- 1 rkl ketsuppia
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1/2 dl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
Kuori kurkku ja poista siemenet. Purista tomaateista siemenet ja ylimääräinen neste. Soseuta tehosekoittimessa, lisää mausteet ja lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana. Jäähdytä jääkaapissa ja tarjoa erittäin kylmänä.
Marinoidut silakat
- 1 kg nahattomia silakkafileitä
- 2 dl oliiviöljyä
- 1 dl valkoviinietikkaa
- 2 sitruunan mehu
- 4 kynttä valkosipulia ohuina siivuina
- 50 g hienonnettua persiljaa
- suolaa ja valkopippuria
Kiehauta kattilassa oliiviöljy, valkoviinietikka ja sitruunan mehu. Lado silakat vuokaan kerroksittain, sekä valkosipuli ja hienonnettu persilja. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Kaada silakoiden päälle kuuma marinadiliemi. Jäähdytä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia. Tarkista maku ja tarjoile vaalean leivän kanssa.
Pariloitua siikaa ja appelsiini-punasipulisalaattia
- 5 kpl siikafileitä
- 2 kpl punasipulia
- 4 kpl appelsiineja
- 1 dl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
Poista siiasta ruodot ja pariloi erittäin kuumalla pannulla. Sirottele paistinpannun pohjalle hieman suolaa niin kala ei tartu pannuun kiinni ja samalla myös maustuu. Leikkaa appelsiinit ja punasipulit renkaiksi ja asettele tarjoiluastiaan. Revi käsin jäähtynyt siika salaatin pinnalle ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.
Gampas al pil pil - tuliset katkaravut
- 1 kg isoja kuorittuja katkarapuja
- 1 kpl punainen chili
- 4 kynttä valkosipulia
- 4 dl oliiviöljyä
- 1 rkl paprikajauhetta
- mustapippuria ja suolaa
Poista chilistä siemenet ja murskaa valkosipulit. Lämmitä oliiviöljy ja lisää paprikajauhe, chili, valkosipuli, suola ja pippuri. Kaada katkaravut kuumaan öljyyn ja tarjoile välittömästi paistettujen leipäkuutioiden kanssa.
Uppopaistetut vihreät oliivit
- 30 kpl isoja vihreitä kivettömiä oliiveja
- kaksi kananmunaa vispattuna
- 1 dl vehnäjauhoja
Pyörittele oliivit ensin kananmunassa, sitten jauhoissa, jälleen munassa ja lopuksi vielä kerran vehnäjauhoissa. Uppopaista 160° asteisessa rypsiöljyssä kunnes kullan ruskeita.
Tiristetyt etanat
- 30 kpl isoja etanoita
- kaksi kananmunaa vispattuna
- 1 dl vehnäjauhoja
- 2 dl tuoretta leipäraastetta
- yksi kynsi valkosipulia
- 50 g hienonnettua persiljaa
Sekoita keskenään leipäraaste, persilja ja valkosipuli. Pyörittele etanat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi leipäraasteessa. Uppopaista kunnes kauniin vaalean ruskeita. Tarjoile lisäkkeenä valkosipulilla maustettua majoneesia.