25-vuotiaan malesialaistaustaisen naisen tutkimus voi tarjota ratkaisun yhteen maailman suurimmista terveysuhista. Hän on kehitellyt molekyylin, joka tappaa superbakteereita.
Antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien tappamiseen on löydetty uudenlainen keino, kertoo Nature Microbiology -lehdessä julkaistu tutkimus.
25-vuotias tohtoriopiskelija Shu Lam rakensi nanoteknologiaa hyödyntäen tähden muotoisen peptidipolymeerin, joka tuhoaa superbakteerin.
– Suunnittelimme sen rikkomaan bakteerien soluseinää, mutta huomasimme, että soluseinän rikkominen laukaisee prosessin, joka tappaa koko bakteerin, Lam kertoo Sydney Morning Herald -lehden mukaan.
Lehti kertoo, että jo aiemmin on huomattu, että peptidit voivat tappaa bakteereita, mutta aiemmin testatut variaatiot ovat olleet myös kantajalleen myrkyllisiä.
Lamin keksintö ei kuitenkaan vaikuta terveisiin soluihin bakteerien ympärillä – toisin kuin esimerkiksi antibiootit
Antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereja pidetään yhtenä suurimmista kansainvälisistä terveysuhista ja tutkijat ovat jo nyt julistaneet Lamin löydöksen uraauurtavaksi.
Superbakteerien arvioidaan lisääntyvän räjähdysmäisesti
Antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista johtuvia kuolemantapauksia arvioidaan olevan vuosittain 700 000.
WHO:n viime viikolla julkaiseman raportin mukaan antibioottien liikakäyttö ja väärinkäyttö sekä ihmisillä että tuotantoeläimillä on nopeuttanut vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä, ja niiden aiheuttamien kuolemien arvioidaan lisääntyvän räjähdysmäisesti.
Jopa 10 miljoonan ihmisten on arvioitu kuolevan superbakteerien aiheuttamiin sairauksiin vuonna 2050.
Lamin keksintö voi tarjota ratkaisun ongelmaan. Kun peptidien käyttöä tutkittiin hiirillä, havaittiin, että superbakteerit eivät pystyneet taistelemaan niitä vastaan edes sen jälkeen, kun keinoa oli käytetty kuuden bakteerisukupolven tuhoamiseen.
Bakteereista ei kehittynyt mutaatioita, jotka olisivat molekyylille vastustuskykyisiä.
– Se voi tappaa bakteereita tehokkaammin ja valikoivammin, kommentoi tutkimukseen perehtynyt professori Cyrille Boyer Sidney Morning Heraldille.
7:47