Porissa valmistaudutaan mahdollisesti kymmenien, jopa satojen ihmisten uudelleenkouluttamiseen, kun Venatorin pigmenttitehtaan 450 työntekijää uhkaa irtisanominen. Samalla lisäksi jopa kaksisataa yhtiön alihankkijoiden ja palvelutoimittajien työpaikkaa on vaarassa.
Titaanidioksidia valmistavan, nykyisin yhdysvaltalaisen Venatorin omistaman Porin pigmenttitehtaan kohtalo hämmästyttää. Tammikuussa 2017 riehunut tulipalo tuhosi ison osan tehtaasta. Yhtiö lupasi kuitenkin nopeasti töiden jatkuvan uusitussa tehtaassa.
– Kaikilla on tunne, että meidät on petetty. Meille vakuuteltiin palon jälkeen, että menkää rauhassa kotiin ja kertokaa läheisille, että työt on turvattu. He maksaa ja korjaa tehtaan kuntoon, työsuojeluvaltuutettu Onni Tuominen kertoo.
Toisin kuitenkin kävi. Vaikka tehdasalueella aloitettiin laajat korjaustoimet ja uudisrakennukset, tuli syyskuussa yllättäen tieto, että tehdasta uhkaakin sulkeminen. Tunnelmat ovat olleet sen jälkeen sen mukaiset.
– Todella surulliset tunnelmat. Pitkät historiat ihmisillä töissä täällä, että aika kova homma tämä on, tehtaan pääluottamusmies Ari Dahlberg kertoo apeana pääportilla vesisateessa.
”Ymmärryksestä ei voi puhua”
Yhtä lailla tieto tehtaan sulkemista tuli yllätyksenä myös Porin kaupungille.
– Se oli masentavaa, kun se tieto 12. syyskuuta tuli. Ensinhän kaikki näytti hyvältä, kun he eivät tulipalon jälkeen irtisanoneet tai lomauttaneet henkilöstöä ja osoittautuivat siinä vaiheessa hyvin eettiseksi työnantajaksi, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo.
Jälleenrakennus oli hyvässä vauhdissa ja siksi päätös koko arvostetun tehtaan sulkemisesta olikin niin yllättävä. Kysyttäessä ymmärryksestä päätöstä kohtaan kaupunginjohtaja asettaa sanansa tarkkaan.
– No ymmärryksestä ei tietenkään voi välttämättä puhua, mutta pakkohan meidän on mennä eteenpäin ja tehdä kaikkemme, että tästä mahdollisimman kuivin jaloin selvitään, Luukkonen muotoilee.
Vaikuttaa satoihin
Tehtaan työntekijöiden ja omistajan väliset yt-neuvottelut ovat nyt parhaillaan käynnissä. Yhtiön johto ei halunnut kommentoida tilannetta mitenkään MTV Uutisille.
Syyskuussa Venator kertoi, että jälleenrakennus ei olisi enää ollut taloudellisesti kannattavaa, vaan toiminta Porissa loppuu vuoden 2021 lopulla. Laitteita ja osaamista pyritään siirtämään yhtiön muihin tuotantolaitoksiin.
Käytännössä päätös tarkoittanee lähes kaikkien 450 Porin tehtaan työntekijän irtisanomista.
– Kyllä varmasti osalle löytyy hommia, kuten korjaamo-, sähkö- ja insinööripuolen tekijöille. Löytyykö sitten tältä alueelta, sitä ei tiedetä. Muuttoja joutuu tekemään monet, se on varma, pääluottamusmies Dahlberg sanoo.
– Tällä hetkellä ei ole valoa tunnelin päässä. Hyvä tehdas tämä oli, maailman laadukkainta pigmenttiä tehtiin, mutta se ajettiin alas ja nyt ei vielä tiedetä mikä on kohtalo, Dahlberg jatkaa.
Tehtaan työntekijöiden ohella vaikutukset näkyvät laajasti myös koko alueen pk-yrityksissä. Satakunnan Yrittäjien teettämässä kyselyssä yli kuudesosa yrityksistä kertoi toimivansa suorassa alihankintaketjussa Venatorin kanssa.
Lähes neljännes yrityksistä arvioi, että tehtaan sulkemisella tulee olemaan tai tulee mahdollisesti olemaan henkilöstön vähennystarpeita. Kaikkiaan vähennystarpeeksi arvioitiin jopa 200 henkilöä.
Heti toimiin
Vaikka Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa työtä onkin ollut paljon tarjolla ja alueella puhutaan jopa positiivisesta rakenneongelmasta, ei Suomen ainoa pigmenttitehtaan kaltaista työtä ole suoraa tarjolla missään. Osalle joudutaankin varmasti järjestämään uudelleenkoulutusta.
– Jos henkilöt eivät työllisty, niin olemme jo alueen oppilaitosten sekä ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa keskustelleet siitä, miten voimme ryhtyä tarjoamaan täydennyskoulutusta joko ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistotasolla. Näitä valmiuksia luodaan koko ajan, jotta pystymme toimimaan heti siinä vaiheessa, kun saamme tarkempaa tietoa henkilöistä, jotka eivät työllisty, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoo varautumisesta.
Luukkonen sanoo, että myös valtion kanssa keskustelut aloitettiin heti samana päivänä, kun tieto tehtaan sulkemispäätöksestä saapui.
– Esimerkiksi tähän koulutukseen on haettu jo valtiolta apua eli rahoitusta. Sitten toisaalta investointeja, jotka helpottaisivat korvaavien työpaikkojen saamista alueelle, Luukkonen sanoo ja viittaa muun muassa Pori-Mäntyluoto radan sähköistyspäätökseen valtion lisäbudjetissa.
Vastaavanlaisia investointeja odotetaan Porin seudulle muitakin, jotka sinällään voisivat houkutella yrityksiä kehittämään toimintaansa tai saapumaan uusina alueella.
– Yritykset sijoittuvat sinne missä sitä osaamista on, ja täällä sitä nyt on. Toivotaan, että joku yritys siihen tarttuu, Luukkonen sanoo kuitenkin toiveikkaana.