Legendaarinen The Beatles eli viimeiset vuotensa pahassa turbulenssissa.
John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr ja George Harrison muodostivat The Beatlesin, musiikkimaailman tunnetuimman yhtyeen. Uutiset rakastetun bändin hajoamisesta täyttivät lehtien etusivut tasan 48 vuotta sitten, 10. huhtikuuta.
Hajoaminen oli hidas prosessi, joka lähti liikkeelle, kun yhtye päätti lopettaa live-esiintymisen vuonna 1966. Päätöstä seurasi kolmen kuukauden tauko, jolloin Lennon ehti ensimmäisen kerran pohtia yhtyeen tuhoa ja elämää ilman The Beatlesia.
The Beatles kulminoitui paljolti Lennoniin ja McCartneyyn, jotka vastasivat kappaleiden säveltämisestä ja sanoittamisesta. Kaksikko alkoi ajautua erimielisyyksiin Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band -albumin nauhoittamisesta lähtien.
LUE LISÄÄ: Kommentti: Levy, joka muutti maailmaa – The Beatlesin tunnetuin albumi julkaisiin 50 vuotta sitten
Ulospäin itsevarma Lennon paini itseluottamuksensa kanssa, samalla, kun McCartney johti yhtyettä kolmea muuta jäsentä ärsyttäneellä innolla. Lennon koki itsensä etäiseksi McCartneyn elämästä Lontoon taidemaailman ytimessä, samalla kun hän itse paini tyhjyydenolon kanssa. Sgt. Peppers -albumin konsepti tuli McCartneylta, samoin klassikkolevyä seurannut elokuva ja sen soundtrack Magical Mystery Tour.
Jälkimmäinen projekti sai kriitikoilta täystyrmäyksen, kun se ensimmäisen kerran lähetettiin ihmisten koteihin näköradion kautta. Tapaninpäivänä 1967 15 miljoonaa brittiä katsoi BBC:ltä elokuvan, josta tuli yhtyeen ensimmäinen huti. Lehdet kutsuivat elokuvaa roskaksi, Yhdysvalloissa televisiokanava NBC peruutti elokuvan esittämisen, eikä sitä nähty britannian kanavilla yli vuosikymmeneen. Lennonin sanotaan olleen tyytyväinen, kun McCartneyn orkestroima projekti epäonnistui ja tämä joutui kerrankin kovan kritiikin kohteeksi ihailujen sijaan.
Yoko Ono astui kuvaan
Lennonin tyttöystävä ja tuolloin tuleva vaimo Yoko Ono on monesti nostettu yhdeksi syyski, miksi legendaarinen nelikko laittoi pillit pussiin. Ono ja Lennon alkoivat tapailla vuonna 1968, Lennonin jätettyä pitkäaikaisen vaimonsa Cynthian. Ono ja Lennon ikään kuin kasvoivat yhteen ja Ono oli aina miehen mukana, myös studiolla. Aiempina vuosina oli harvinaista, että The Beatles edes huoli ulkopuolisia studiolleen, saatika kuunteli muiden mielipiteitä.
– Puhuiko joku? Kuka hitto se oli? Puhuitko sinä George? Huulesi eivät liikkuneet, McCartney sanoi, kun Ono ensimmäisen kerran antoi Lennonille neuvoja studiolla.
Yhtye alkoi kasata The White Album -nimelläkin tunnettua tuplalevyä vuonna 1968. Suhde Onon kanssa löi Lennoniin uutta kipinää musiikin kirjoittamisen saralla, Harrison ja Starr innostuivat myös säveltämään. Yhtye oli hädin tuskin yhtye levyn tekemisen aikana, kukaan ei halunnut toisten vaikuttavan omiin tuotoksiinsa. Albumia nauhoitettiin kolmessa eri studiossa, joskus 12 tuntia päivässä. Nauhoitussessiot olivat riitaisia, Starr lopetti yhtyeessä soittamisen kahdeksi viikoksi, Lennon käveli ulos studiosta kesken McCartneyn Ob-La-Di Ob-La-Da -kappaleen nauhoituksen.
Epäkäytännöllisissä oloissa syntynyt The White Album sai alkuun kriitikoilta lähes täystyrmäyksen, mutta yleisöön se upposi. Vuonna 1971 Lennon sanoi albumin olleen mielestään parasta Beatlesia. Hän lisäsi myöhemmin, että yhtyeen hajoamisen voi kuulla kyseisellä albumilla.
Get Back -sessiot muodostuivat katastrofiksi
Myöhemmin samana vuonna yhtyeen into live-esiintymiseen kasvoi ja tammikuussa 1969 The Beatles aloitti Get Back -sessiot harjoitellakseen konserttia varten. Sessioiden aikana syntyi 52 uutta kappaletta, iso osa ideoista Abby Road -levylle sekä koko Let It Be -albumi. Sessioiden alettua kuitenkin vain McCartneyn into oli tallella ja tämän jatkuva yhtyeen ohjaaminen palasi jälleen vaivaamaan muita jäseniä. Erityisesti Harrison oli kyynisessä tilassa, eikä häntä kiinnostanut live-esiintyminen enää ollenkaan.
LUE LISÄÄ: Tiesitkö tämän? Kymmenen erikoista faktaa The Beatlesista
Samalla Harrison koki jääneensä Onon varjoon. Ono puhui nauhoitusten aikana Lennonin puolesta, joka konfliktien edessä päätti pysyä hiljaa. Lopulta 10. päivä tammikuuta 1969 Lennon ja Harrison ottivat rajusti yhteen ja jälkimmäiselle riitti.
– Olen ulkona. Laittakaa lehtiin mainos ja hankkikaa muita ihmisiä, Harrison sanoi pakaten kitaransa ja poistuen studiolta.
Yhtye sai kuitenkin kasattua rivinsä jälleen, mutta Harrisonin ehtoihin kuului, että suuret konsertit eivät tule kuuloonkaan. Yhtye jatkoi nauhoitustaan Apple-levy-yhtiönsä kellarissa ja tällöin syntyi idea soittaa viimeinen konsertti studiorakennuksen katolla. Katolle johtaneessa portaikossa ennen esiintymistä Harrison ja Starr alkoivat epäröidä.
– Hitto soikoon, tehdään se, Lennon tokaisi ja The Beatles soitti legendaarisen, viimeisen konserttinsa yhdessä.
Allen Klein sekoittaa pakkaa
Samalla yhtyeen aiemmin perustama levy-yhtiö Apple oli finanssikriisissä ja tämä johti nelikon etsimään uutta managerointiapua. Tällöin Allen Klein astui kuvaan. Hän oli Lennonin valinta, kun taas McCartney koitti saada tyttöystävänsä Linda Eastmanin isää ja veljeä manageroimaan ryhmää ja sen raha-asioita. Muu kolmikko ei syttynyt ajatuksesta, että kaikki valta olisi McCartneylla ja tämän tulevalla appiukolla, vaan he päätyivät valitsemaan Kleinin. Hämäristä puuhistaan tunnetusta Kleinista tuli yhtyeen taustavaikuttaja, vaikka McCartney ei koskaan laittanut nimeään sopimukseen.
Vaikka yhtyeen jäsenet eivät enää pitäneet toisistaan, he pitivät yhdessä tekemästään musiikista. The Beatles palasi studiolle katastrofaalisten Get Back -sessioiden jälkeen kesällä 1969 ja onnistuivat erimielisyyksiensä, sekä studiossa patjalla makoillen Yoko Onon läsnäolon, läpi nauhoittamaan mestarillisen Abbey Road -levyn. Syyskuussa 1969, juuri ennen levyn julkaisua McCartney koitti saada yhtyettä palaamaan kiertueelle, Lennon ei kuitenkaan innostunut asiasta.
LUE LISÄÄ: Turisti päätyi sattumalta The Beatlesin klassikkolevyn kansikuvaan
– Mielestäni olet hakoteillä. En aikonut kertoa tätä, mutta hajoitan ryhmän. Se tuntuu hyvältä. Se tuntuu kuin avioerolta, Lennon sanoi yllättäen kaikki, mukaan lukien Onon.
Klein ja McCartney saivat Lennonin puhuttua ympäri lopettamisilmoittamisen kanssa, sillä Klein oli juuri saanut yhtyeelle rahakkaan, lisää rojalteja tuovan sopimuksen. Lennon ja Harrison puhuivat medialle jopa mahdollisista konserteista, samalla McCartney oli pakotettu hyväksymään rakastamansa yhtyeen tuho ja alkoi työstämään soolomateriaalia. Maaliskuussa 1970 McCartney soitti Lennonille ilmoittaakseen lopettamisensa yhtyeessä.
– Hyvä. Nyt meitä on kaksi, jotka ovat hyväksyneet tämän henkisesti, Lennon sanoi McCartneylle.
Lopullinen isku tuli, kun Lennon yhdessä Kleinin kanssa päätti muuttaa Get Back -sessioista syntynyttä Let It Be -albumia lisäämällä siihen orkesteriosuuksia ilman, että McCartney tiesi asiasta. Esimerkiksi McCartneyn esittämä nimikkokappale meni uusiksi. Kuultuaan uudet versiot McCartney vaati muutoksia, mutta Kleinin mukaan oli liian myöhäistä tehdä asialle mitään.
Pisteeksi i:n päälle Klein, Lennon ja Harrison vaativat McCartneyta siirtämään sooloalbuminsa julkaisua, jotta se ei tulisi ulos liian lähekkäin Let It Ben kanssa. Lopulta Starr sai ylipuhuttua Lennonin ja Harrisonin käytyään McCartneyn talolla ehdottamassa soololevyn siirtämistä ja lennettyään talosta ulos. McCartney piti huhtikuun julkaisupäivänsä ja Let It Be siirrettiin toukokuulle.
Lopullinen hajoaminen
Huhtikuun 9. päivä McCartney lähetti lehdistöille kopioitaan esikoissoolostaan, mukana lähti tiedote, jossa McCartney haastatteli itseään ja ilmoitti jättävänsä The Beatlesin. Seuraavana päivänä lehtien etusivut huusivat hoosiannaa, Paul jätti yhtyeen.
– En voinut antaa Johnin kontrolloida tilannetta, McCartney sanoi päätöksestään ilmoittaa yhtyeen lopettamisesta.
Lennon oli käärmeissään McCartneylle. Beatles oli Lennonin perustama ja hän halusi olla se, joka välitti uutiset Beatlesien päättymisestä.
– Halusin tehdä sen. Minun olisi pitänyt tehdä se. Minä perustin bändin, minä hajotin sen, hän sanoi McCartneyn tempauksesta, viitaten 1969 syyskuuhun, jolloin Lennon itse ilmoitti hajoittavansa yhtyeen.
Yhtyeen lopullinen hajoaminen eteni kuitenkin hitaasti. Joulukuussa 1970 McCartney vei yhtyeen hajoamisen oikeuteen, muut kolme olivat vielä sitä mieltä, että ryhmää on turha hajoittaa, he voisivat vielä nauhoittaa musiikkia yhdessä. Tuomari määräsi McCartneyn irtisanomispyynnön validiksi.
Vuonna 1973 sopimus Allen Kleinin kanssa päättyi ja Harrison, Lennon sekä Starr haastoivat tämän oikeuteen. Klein määrättiin toisessa, levy-yhtiö Appleen liittyneessä tapauksessa kahdeksi kuukaudeksi vankilaan petoksesta Yhdysvalloissa. Harrison väläytteli innostusta kasata yhtye jälleen yhteen, kun Kleinista oli vihdoin päästy eroon.
Lopulta Beatlesien oli aika allekirjoittaa vanhan yhteistyön lopullinen hajoittaminen. John Lennon kieltäytyi saapumasta paikalle, peläten saavansa vähemmän rahaa, kuin muut jäsenet. Lennonin lähipiiriin kuulunut lähde kertoi, että laulaja panikoi, sillä nimen laittaminen paperiin olisi tarkoittanut The Beatlesin lopullista tuhoa. Mahdollisesti hän ei olisi koskaan halunnut yhtyeensä hajoavan. The Beatles ei koonnut rivejään enää kertaakaan jäsenten elinaikana. John Lennon kuoli traagisesti ampumavälikohtauksessa vuonna 1980, George Harrison menehtyi keuhkosyöpään vuonna 2001.
Lähde: Rolling Stone, Guardian, Loudersound