6 vinkkiä: Tee kevätsiivous kodille ja mielelle!

olohuone (1)
Shutterstock
Julkaistu 25.04.2015 21:08

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Kevätsiivous tekee hyvää niin kodille kuin mielellesikin – jos osaat tyhjentää oikeat paikat sekasotkusta. Lue vinkit!

Princetonin yliopiston tutkijoiden mukaan sekasotku tekee keskittymisestä vaikeampaa ja olemisesta stressaavampaa. Pelkkä sotkun näkeminen madaltaa kykyä käsitellä tietoa ja saa olon tuntumaan kaoottiselta. 

Mistä siis kannattaisi aloittaa, jotta sekasotku vähenisi? Lue kuusi vinkkiä!

1. Toimiston sekasotku

Ovatko paperit kasaantuneet työpöydälle? Löytyykö pöydältä myös tyhjiä kahvikuppeja? Onko laatikkojen sisältö ihan sikinsokin? Ympäriltäsi löytyvä sekasotku voi vaikuttaa työsuoritukseesi ja johtaa palavereiden unohtamiseen, krooniseen myöhästelyyn tai yksinkertaisesti ajan hukkaamiseen.

Siivoa ja tuotteliaisuutesi ja tehokkuutesi paranee. Näin väittää ainakin NAPO-järjestön tekemä tutkimus.

Tee näin: Uudista laatikkojen ilme ja jaa tavarat eri laatikoihin. Säilytä esimerkiksi kirjoitusvälineet yhdessä laatikossa ja evästarvikkeet toisessa. Näin tiedät aina, missä etsimäsi tavara on.

2. Tietokoneen sekasotku

Jos sinulla on jatkuvasti 20 välilehteä auki ja tietokoneen työpöytä on täynnä kuvakkeita, visuaalinen ärsytys saattaa tuntua ylivoimaiselta, varoittaa tutkija Ruth Rosenholtz

Tee näin: Tee työpöydälle kansioita, joihin voit piilottaa kaikki pikakuvakkeet ja tiedostot. Ja yritä rajoittaa avointen välilehtien määrää. Monen asian tekemisen yrittäminen samaan aikaan ei ole kaikista toimivin idea.

3. Infoähky

Sekasotku ei aina ole sellaista, jonka voi pakata laatikkoon ja piilottaa. McGillin yliopiston tutkijoiden mukaan aivoilla on rajoitettu kyky käsitellä tietoa, joten myös liiallinen netin käyttö voi olla stressaavaa. Aivosoluja tutkimalla huomattiin, että aivot voivat käsitellä vain prosentin verran visuaalisesta infosta. Tämä viittaa siihen, että tieto voi todella ylikuormittaa. 

Tee näin: Laita älypuhelimesi syrjään välillä ja anna aivojesi levätä.

4. Makuhuoneen sekasotku

Sotku voi aiheuttaa ongelmia myös yöunillesi. Sekasotku vie energiasi. Tiedät, että se on ympärilläsi, vaikka kuinka yrittäisit olla sitä huomioimatta ja se tuntuu stressaavalta.

Kirjat ja lehdet pinossa yöpöydällä, televisio seinällä, vaatteet lattialla – nämä ovat asioita, jotka häiritsevät ja estävät nukahtamista. Tuloksena voivat olla paitsi väsymys päiväsaikaan, myös väsymyksestä aiheutuvat krooniset terveysongelmat.

Tee näin: Ota käyttöön uusi kymmenen minuutin iltarutiini ennen nukkumaanmenoa. Tee pieni siivous makuuhuoneessasi ennen peittojen alle heittäytymistä. Ripusta vaatteet ja tyhjennä lipaston tai yöpöydän päälliset. Kun käytät muutaman minuutin näihin asioihin joka ilta, stressin aiheet eivät kasaannu ilta toisensa perään.

5. Jääkaapin sekasotku

Jääkaapissa on kylmää ja pimeää ja siinä on ovi, joten kaapin sisältö on helppo jättää huomioimatta. Mutta kun jääkaappi on täynnä ruokaa tai sitä ei ole puhdistettu vähään aikaan, sekasotku voi aiheuttaa harmia niin lompakolle kuin vyötäröllesi. Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa.

Kaipaatko lisäsyitä heittää pois vanhat ruoat ja järjestellä kaappi uuteen kuntoon? Saatat huomata syöväsi paremmin. Cornell Food and Brand Labin johtajan Brian Wansinkin mukaan sotkuisessa keittiössä syövät tulevat syöneeksi 44 prosenttia enemmän välipaloja kuin siistissä keittiössä ruokailevat.

Tee näin: Tee itsellesi rutiini siitä, että siirrät ruokia hyllyillä niin, että tuoreimmat ruoat ovat aina vanhempien ruokien takana. Tällä tavoin selviät luultavasti paremmin ilman ruokahävikkiää.

6. Olohuoneen sekasotku

Nyt on oikea aika järjestellä uudelleen myös kotisi eniten käytetyt huoneet, kuten olohuone. Sotkuinen olohuone aiheuttaa jo tutkimusten valossa stressiä, sillä tunteesi kotiasi kohtaan voivat muokata jokapäiväistä mielialaasi.

Tee näin: Osta sisustukseen sopivia säilytyslaatikoita ja järjestele tavarakasat niihin. Yhteen lehdet, toiseen kaukosäätimet ja kolmanteen ne tavarat, jotka pitäisi viedä takaisin omille paikoilleen muihin huoneisiin – tuon viimeisen laatikon voitkin sitten viikoittain tyhjentää ja todella viedä tavarat sinne, minne ne kuuluvat.

Lähde: Daily Worth

Tuoreimmat aiheesta

Siivous