Sotkulla ja masennuksella näyttäisi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan olevan jonkinlainen yhteys. Tavarakaaos näyttäisi ahdistavan etenkin naisia. Ylimääräisestä roinasta voi kuitenkin päästä eroon.
Kalifornian yliopiston tutkijat tutkivat neljän vuoden ajan 32 keskiluokkaista losangelesilaisperhettä, jossa vanhemmat kävivät töissä. He löysivät monia viitteitä siitä, että stressillä ja sotkulla on yhteys, kertoo Simplemost.com.
Tulokset julkaistiin Life at Home in the Twenty-First Century: 32 Families Open Their Doors -kirjassa, vapaasti suomennettuna "Elämää 2000-luvun kodissa: perheet avaavat ovensa".
Tavaramäärä ahdisti etenkin naisia
Tutkimuksessa mukana olleet perheet eivät olleet taipuvaisia hamstraukseen. Heillä sattui vain olemaan paljon nurkkiin kertynyttä tavaraa. Tämä tavaramäärä näytti vievän paljon tilaa niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Kolmella neljänneksellä tutkimukseen osallistuneista perheistä autotalli oli niin täynnä tavaraa, että siellä ei ollut enää tilaa autolle.
Tutkimuksessa havaittiin, että sotkuisuus vie hyväntuulisuutta. Tavaran määrä näytti ahdistavan etenkin naisia. Tutkimukseen osallistuneilla äideillä näytti kehittyvän sitä enemmän stressihormoneja, mitä enemmän tavaraa oli. Sotku ja tavaran määrä näytti vaikuttavan myös lapsiin.
Vaikka perheet tiesivät, että tavaroille olisi pitänyt tehdä jotain, harva kuitenkaan ryhtyi tuumasta toimeen.
Toisessa National Association for Professional Organizers -järjestön tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että hieman yli puolet amerikkalaisista koki hukkuvansa kotona olevan tavaran määrään. Tästä joukosta liki 80 prosenttia antoi tavaran vain kasaantua, koska ei tiennyt, mitä sille tekisi.
Heitä tavaroita pois vähitellen
Ammattijärjestäjäksi itseään tituleeraava Cas Aarssen kertoo Simplemost.comille, että tavaravuoren purkamisessa voi päästä alkuun pienin askelin: valitse joka päivä viikon ajan 21 tavaraa, jotka joko lahjoitat tai heität pois. Viikon lopussa huomaat jo eron ja innostut todennäköisesti jatkamaan kokeilua.
Kun hommiin ryhtyy kunnolla, voi tehdä vaikka näin: Hanki neljä laatikkoa, laukkua tai vaikka koria. Nimeä yksi niistä sellaisten tavaroiden laatikoksi, jotka ehdottomasti haluat säilyttää. Yritä pitää tavaramäärä kohtuullisena äläkä säilytä kaikkea vain tunnesyistä.
Olisitko arvannut?
Ikäsi paljastaa, mitä turhaa säilöt kotisi kaapeissa – hankkiudu jo eroon näistä
Toiseen laatikkoon laitat ne tavarat, jotka haluat myydä eteenpäin tai lahjoittaa. Tämä on myös hyvä keino tienata hieman ylimääräistä.
Kolmanteen laariin menevät tavarat voit heittää surutta roskiin. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi vanhat aikakauslehdet sekä paperit, joita kukaan ei tarvitse. Et edes sinä.
Neljänteen laatikkoon menevät ne säilytettävät tavarat, joita et tarvitse joka päivä. Mieti, voisitko säilöä nämä tavarat jonnekin muualle kuin kotiisi. Jos sinulla ei ole mitään ylimääräistä säilytyspaikkaa etkä halua maksaa säilytystilasta, pistä nämä tavarat joko myyntiin, lahjoitukseen tai suoraan roskiin.
Lähde: Simplemost.com
* * *
Tiesitkö, että näppäimistön voi putsata muistilapulla?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.