Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA antoi tänään seitsemän suositusta Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuuden varmistamiseksi.
Ukrainassa sijaitsevan Euroopan suurimman ydinvoimalan tilanne on herättänyt huolta, sillä voimalaan tai ainakin sen lähialueille on raportoitu kohdistuneen tulitusta.
IAEA raportoi, että iskujen jäljet näkyvät voimalalla reaktoreiden lähettyvillä ja esimerkiksi ydinpolttoainetta sisältävän rakennuksen katolla.
Viime viikolla IAEA:n asiantuntijaryhmä pääsi kuukausien järjestelyjen jälkeen tarkastamaan voimalan kuntoa. Ryhmän raportti julkaistiin tänään.
Kokosimme IAEA:n suositukset.
1. Iskut
IAEA:n mukaan voimalan tulittaminen muodostaa jatkuvan uhan voimalan turvallisuudelle. Se voi vaikuttaa esimerkiksi turvallisuustoimiin, mikä taas voi johtaa pahimmillaan säteilyvaikutuksiin.
IAEA suosittelee, että voimalan ja sen lähialueen tulittaminen lopetetaan välittömästi. IAEA vaatii turvavyöhykkeen perustamista.
Järjestö ei ottanut kantaa iskujen syylliseen.
2. Turvallisuusjärjestelmät
IAEA suosittelee, että voimalan fyysistä suojajärjestelmää tulisi käyttää suunnitellusti ja luvan mukaisesti.
Lisäksi turvallisuusjärjestelmien toiminta ja laitteiden toiminta varmistetaan. Tämä edellyttää IAEA:n mukaan ajoneuvojen poistamista alueilta, jotka voivat häiritä turvajärjestelmien ja -laitteiden toimintaa.
IAEA raportoi nähneensä voimalalla venäläisiä sotilasajoneuvoja sen tarkemmin yksilöimättä, millaisesta kalustosta on kyse.
Lue myös: IAEA:n Zaporizhzhja-raportti julki: Ydinpolttoainevarastossa ja reaktoreiden lähellä vaurioita – akuutteja toimia vaaditaan ydinonnettomuuden estämiseksi
3. Henkilöstön olosuhteet
IAEA suosittelee, että voimalan henkilöstölle luodaan asianmukainen työympäristö, mukaan lukien perheen tuki. Järjestön mukaan henkilöstö on jatkuvan stressin ja paineen alla, mikä voi lisätä inhimillisen virheen mahdollisuutta voimalalla.
4. Voimalan ulkopuolinen virta
IAEA suosittelee, että ulkopuolinen sähkönsyöttölinja, sellaisena kuin se on suunniteltu, otetaan uudelleen käyttöön, ja on käytettävissä milloin tahansa. Lisäksi IAEA suosittelee, että kaikki sotilaalliset toimet, jotka voivat vaikuttaa virransyöttöjärjestelmiin, lopetetaan.
Ulkopuolinen virta on välttämätöntä voimalan turvallisen toiminnan jatkumisen kannalta, IAEA toteaa. Voimala on menettänyt useaan otteeseen ulkopuolisen virran sotilaallisten toimien vuoksi.
5. Huoltoyhteydet
IAEA suosittelee, että kaikkien osapuolien tulisi sitoutua ja osallistua tehokkaiden huoltoketjujen varmistamiseen.
6. Hätätilanteisiin varautuminen
IAEA suosittelee, että hätätilanteita tulisi harjoitella ja palauttaa valmius hätätilanteisiin.
7. Viestintä
IAEA suosittelee, että viestintävälineet ja -kanavat varmistetaan.
Sodan aikana IAEA on useaan kertaan menettänyt yhteyden voimalaan, eikä ole saanut tietoa siitä.